El parlament estonià condemna la violència contra el referèndum català

  • Estònia exerceix ara la presidència de torn de la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
11.10.2017 - 03:40
Actualització: 11.10.2017 - 08:01

El parlament d’Estònia va debatre ahir la situació a Catalunya. És una altra mostra de la dimensió europea que ha pres el conflicte entre Catalunya i Espanya. Estònia exerceix en aquest moment la presidència de torn de la Unió Europea.

Els partits estonians es pronunciaren al parlament nacional sobre els atacs de la policia espanyola durant el referèndum d’autodeterminació i sobre el dret de Catalunya a esdevenir un estat independent. (Podeu veure ací el debat complet en vídeo.)

El govern estonià ha pres una posició molt dura de suport a Espanya, que ahir fou contestada per tots els partits de l’oposició. Espanya participa en l’operatiu militar de suport als països bàltics contra Rússia, ajut que l’ex-ministre Margallo va vendre com un acord en canvi d’impedir el suport d’Estònia a la independència de Catalunya. Amb tot, el parlament estonià és un dels que compta amb un grup d’amistat amb Catalunya.

Durant el debat hi hagué partits que van recordar que Estònia havia estat en la posició de Catalunya no feia pas tant de temps i alguns també van posar en relleu el fet que com a ciutadans europeus no podien deixar que uns altres ciutadans europeus haguessin de suportar situacions de repressió contra els drets humans. En aquest sentit, hi va haver una condemna general de l’ús de la violència.

El conegut cineasta Artur Talvik, diputat pel Partit Lliure, va dir que l’atac al referèndum havia estat un atac als valors europeus. I va fer palesa la seva discrepància amb el govern estonià, un dels pocs que diumenge mateix va donar suport a l’estat espanyol: ‘Cal redreçar moltes coses en la política exterior del nostre país’ va dir.

El centrista Erki Savisaar va recordar que Estònia havia invocat el dret d’autodeterminació i que aquest dret s’havia d’aplicar a tots els pobles, independentment de si eren grans o no: ‘Perquè Catalunya és sis vegades Estònia’, va dir. Savisaar és membre dels grups de suport a Catalunya i Espanya al parlament estonià.

Mart Helme, el dirigent del partit conservador estonià, va demanar que Estònia condemnés l’ús de la violència contra els catalans.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any