Castor

El Parlament de Catalunya investigarà els danys, les conseqüències i les responsabilitats del projecte Castor, que va generar un miler de terratrèmols a les comarques de l’Ebre i al Maestrat. Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Catalunya en Comú-Podem i la CUP han registrat una proposta de resolució per a crear una comissió d’investigació sobre el projecte.

Tal com recull la proposta de resolució, ‘l’objecte de la comissió és poder avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències o fins i tot actuacions doloses ocorregudes en relació al projecte Castor a Catalunya’. Per la comissió hi passaran experts, tècnics, responsables polítics i moviments socials.

A partir de les compareixences i de la documentació s’estudiarà el cost i l’impacte mediambiental del projecte, així com de les fases de segellat i desmantellament. El govern espanyol ja ha pagat part de la indemnització a l’empresa impulsora, el grup ACS que presideix Florentino Pérez, malgrat que el tribunal Constitucional va anul·lar-la. En concret, el govern espanyol ha abonat 96.382.954 euros que corresponen al pagament de 2018 del total de 1.350 milions d’euros.

La comissió d’investigació també analitzarà si es va vulnerar el principi d’interdicció d’arbitrarietat dels poders públics —és a dir, que no poden actuar de manera arbitrària— i de seguretat jurídica.

Un cop registrada, la proposta de resolució haurà d’anar a ple, que previsiblement l’aprovarà per majoria. Serà llavors quan es crearà la comissió, es discutiran els membres de la comissió i es començarà a treballar en el pla de treball.

Vegeu ací la proposta de resolució:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb