El parlament aprova la proposició de llei de retornar a la gestió pública ATLL

  • Junts pel Sí no ha pogut convèncer la CUP de votar en contra de la proposició de llei presentada pel PSC

VilaWeb
Redacció
02.03.2016 - 13:09
Actualització: 02.03.2016 - 14:44

La proposició de llei del PSC per revertir la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha superat el debat a la totalitat, un cop els grups de l’oposició al complet han rebutjat l’esmena presentada per Junts pel Sí. La CUP s’ha desmarcat del Govern i li ha fet perdre la primera votació rellevant de la legislatura, tot i que minuts abans de l’inici del ple, el president i el vice-president de la Generalitat els han intentat convèncer de no votar en sentit contrari a l’executiu. Els anticapitalistes han mostrat molt interès en la tramitació de la llei perquè estan a favor de la gestió pública de l’aigua. Els 62 diputats de JxSí han estat els únics en donar suport a l’esmena a la totalitat perquè defensen esperar a la sentència del Tribunal Suprem per prendre una decisió al respecte. Per una altra banda, xifren en 1.200 milions el cost que suposaria una resolució unilateral del contracte.

El diputat de JxSí, Marc Sanglas, ha explicat que resoldre el contracte implicaria un pagament de 296 milions inicials, bàsicament per cobrir la part no amortitzada del cànon total de la concessió. A aquest import se li hauria d’afegir la indemnització a l’empresa concessionària si el procés es tira endavant de forma unilateral, tal com preveu la proposició de llei presentada pel PSC. A l’esmena, Junts Pel Sí demanava esperar el posicionament del Tribunal Suprem, a qui el Govern va recórrer després que el TSJC anul·lés l’adjudicació, i a les conclusions de l’expedient informatiu que ha obert el Govern a l’empresa Acciona, després de les irregularitats detectades per l’Oficina Antifrau. Si detecten incompliments associats a la resolució del contracte, el Govern tirarà endavant aquesta via.

Per part del PSC, Jordi Terrades ha qualificat de ‘nyap’ el procés d’adjudicació d’ATLL i ha reclamat que el Govern recuperi la seva gestió resolent el contracte amb Acciona. Els socialistes creuen que les sentències (dues del TSJC i una del Suprem) i les irregularitats detectades per l’Oficina Antifrau en l’empresa concessionària són motiu suficient per rescindir el contracte sense haver de fer front a una indemnització milionària. El PSC és partidari de blindar la gestió pública de l’aigua en alta i ha denunciat que la privatització d’ATLL només es va fer per la necessitat de finançament del Govern i no pas perquè l’empresa tingués risc de suspensió de pagaments, tal com afirma l’executiu.

La CUP decanta la balança

El vot de la CUP ha resultat decisiu un cop el PPC va decidir de retirar dimarts al vespre l’esmena a la totalitat a la proposició de llei. La necessitat de sumar els vots de l’esquerra anticapitalista per no perdre la votació ha fet que, minuts abans que s’iniciés la sessió plenària, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vice-president, Oriol Junqueras, i els màxims responsables de JxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, s’hagin reunit amb tres diputats de la CUP, Mireia Boya, Gabriela Serra i Benet Salellas, i amb el membre del secretariat nacional Xavier Generó.

La CUP, però, ha decidit no canviar de posicionament i s’ha desmarcat de JxSí, fent-li perdre, per primera vegada, una votació rellevant. Salellas ha explicat que estan molt interessats en la tramitació de la proposició del PSC perquè estan d’acord amb la gestió pública de l’aigua. En tot cas, ha dedicat la major part de la intervenció a criticar la hipocresia del PSC, que tot i defensar la gestió pública de l’aigua en alta, fomenta la participació privada majoritària en els consorcis que gestionen l’aigua en baixa als municipis. ‘Nosaltres estem a favor de la gestió pública de l’aigua en alta i en baixa’, ha subratllat.

Una posició similar ha defensat la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau, que ha recordat que ICV-EUiA ja havia vingut criticant la privatització d’ATLL i reclamant la gestió pública de l’aigua. Pel que fa a C’s, Marina Bravo ha defensat la tramitació de la proposició del PSC, especialment per tractar a fons el tema de la gestió de l’aigua, ‘analitzar els riscos, assumint responsabilitats i prenent decisions’.

Pel que fa al PPC, Santi Rodríguez ha justificat la retirada de l’esmena a la totalitat i el vot en contra a la presentada per JxSí al·legant la voluntat de fomentar el debat sobre les circumstàncies que han portat l’ATLL a veure’s involucrada en un litigi judicial. ‘Volem més transparència i millor fiscalització’, ha dit tot criticant la manca de control del Govern, primer, sobre el procés d’adjudicació i, després, sobre el control del compliment del contracte de l’adjudicatària. En tot cas, els populars no són partidaris de l’aprovació de la proposició de llei perquè suposaria un cost de més de 1.000 milions per a les arques públiques.

En general, tots els grups s’han mostrat partidaris que la gestió de l’aigua es converteixi en un tema de debat a fons al Parlament. El PSC fins i tot ha arribat a parlar de la necessitat d’elaborar un pacte nacional sobre aquesta qüestió.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any