El Parlament de Catalunya ha aprovat el pressupost de la cambra, de 65,5 milions, i torna al nivell pressupostari del 2010. Tot plegat, a l’espera d’un acord entre els grups per a concretar un canvi sobre com es paguen les dietes als diputats. Fins ara, es pagaven a part del sou; ara, es treballa perquè s’hi incorporin com a remuneracions. Per tant, seran subjectes a la tributació de l’IRPF i hi ha discussió sobre si l’han d’assumir els electes o la cambra. Mentre no hi hagi un acord sobre aquesta qüestió, als comptes s’ha fet una previsió de màxims per a incloure les indemnitzacions per despeses de viatges i desplaçaments. La CUP i els comuns han rebutjat l’avantprojecte per aquesta qüestió, i Vox també ha votat no. El PP s’ha abstingut. L’acord entre grups per a la reforma dels sous hauria d’arribar abans de final d’any, perquè el pressupost serà vigent a partir del 2022. La cambra ja tenia un acord per a reduir la partida d’indemnitzacions.

Una de les opcions que es contempla perquè els parlamentaris no perdin poder adquisitiu és que el parlament es faci càrrec de l’IRPF. Les dietes eren una part que els diputats no tributaven i que ara, amb el canvi, sí. Comptant que es mouen uns dos milions d’indemnitzacions, hi ha 1,1 milions prevists per a cobrir la retenció. Per elaborar els comptes, sense que hi hagi acord entre els grups sobre com s’integren les dietes als salaris, s’han agafat de referència els sous de Barcelona i s’ha fet una previsió de màxims, per si és la cambra qui acaba cobrint la retenció. Fonts parlamentàries precisen que ningú no cobrarà més ni tampoc no s’abaixaran sous.

Els vots en contra de CUP, comuns i Vox

De la CUP, el diputat Pau Juvillà ha justificat el no al pressupost per la manera com apunta que es farà la regularització de les dietes: “Que no es converteixi en una pujada de sous per la porta del darrere”, ha alertat. Ha dit davant el ple que els diputats cobren uns sous desmesurats en comparació amb allò que cobra la gran majoria de la població. La CUP critica que fins ara les dietes es cobraven, es fessin o no, i celebren el canvi. Però adverteixen que la tributació de les dietes que passaran a ser part del sou han d’anar a càrrec del diputat. “L’IRPF l’han de pagar els diputats, que ja cobrem prou diners per fer-ho, i no el parlament”, ha conclòs. Ha detallat que els parlamentaris cobren 70.000 euros de mitjana.

Per una altra banda, la diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha lamentat que els grups no hagin arribat a un acord sobre la gestió del canvi de dietes abans que el projecte de pressupost passés pel ple. Segovia, que admet que les dietes dels diputats eren un sou encobert, ha dit que la modificació en les indemnitzacions no havia d’implicar un augment de la despesa del parlament. Com que no han constatat cap avenç sobre com s’acabarà concretant, els comuns han rebutjat els comptes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.