El Festival Músiques Disperses (MUD) és un certamen musical pioner de neofolk que es fa fins diumenge a Lleida. El principal reclam d’enguany és l’actuació del músic britànic Donovan, però també hi haurà les actuacions d’artistes internacionals com ara Pigmy, Constantine, Aywa, Elektro Hafiz, Doug Shipton & Booty Carrell DJ’s, Maika Makovski & Brossa Quartet i Cálido Home. La majoria d’actuacions es fan al Cafè Teatre de l’Escorxador de Lleida, però enguany s’hi incorporen concerts íntims a la botiga-cerveseria Grans Records i un concert a Barcelona, que es farà el 18 de març a la sala Barts.

Divendres serà el torn d’Aywa, un sextet de Montpeller famós pel seu directe impactant i festiu. El grup fa un tomb per les músiques tradicionals de diversos punts del planeta –rai, música balcànica, ritmes magribins…– combinant-les amb sons més contemporanis com ara el rock, el reggae o el jazz.

Demà a la tarda actuarà Pigmy (Vicente Macià), un mestre del folk-pop espanyol de la dècada. Serà a la botiga-cerveseria Grans Records, on es presenten per primera vegada els ‘Concerts íntims’. A la nit es podrà sentir el músic nord-americà Constantine, autor d’un disc impressionant del 2016, Day of light. Per primera vegada a Europa, Constantine es presentarà amb el seu quintet.

Diumenge els Cálido Home obriran la vetllada amb les cançons del darrer disc, Tones and shapes, un treball de folk d’arrel nord-americana que evoca grans cantants com ara Karen Dalton. I, en un concert únic a Catalunya, arribarà al MUD Donovan, un artista britànic considerat per molts una llegenda. Aquest cantant i poeta va ser tan popular com Bob Dylan a la dècada dels seixanta. És autor d’himnes com ara ‘Sunshine Superman’ o ‘Universal soldier’.

Finalment, el dissabte 18 el MUD tancarà a Barcelona amb l’actuació d’Elektro Hafiz. L’ànima d’aquesta formació és Demir Kerem, turc i resident a Alemanya, una de les sensacions de la nova generació de l’Anatolian Rock. El seu disc de debut ha estat editat en dues versions diferents, l’oficial i una altra amb remescles fetes per diversos disc-jòqueis. Amb la base del particular so del saz elèctric i afegint-hi tocs funk, electrònics o psicodèlics, Elektro Hafiz promet diversió en una nit que continuarà amb dos disc-jòqueis d’excepció: el britànic Doug Shipton i l’alemany Booty Carrell.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]