El Museu d’Història de Catalunya s’ha afegit a la commemoració del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner, un dels quatre cèlebres cronistes medievals catalans, amb l’exposició ‘El temps dels almogàvers. La crònica de Ramon Muntaner‘. La mostra il·lustra un dels moments importants de la història de la Corona d’Aragó, durant els segles XIII i XIV, a través de la figura i del relat que fa Ramon Muntaner a la seva crònica.

L’obra de Ramon Muntaner, una de les quatre grans Cròniques catalanes, destaca per ser l’única en què el cronista explica la seva vida dins del marc de la història del seu temps. Això el converteix en un dels grans creadors de la literatura catalana medieval. Ara, una mostra que es pot veure fins el 23 de novembre, convida a reflexionar sobre aquesta imatge clau del passat col·lectiu de Catalunya. L’exposició es divideix en cinc àmbits temàtics – ‘El llibre de Muntaner’, ‘L’esplendor de la reialesa’, ‘Oportunitats en una Mediterrània en revolta’, ‘L’aventura d’Orient’ i ‘El temps de recordar’ – i entre les peces originals que s’hi poden veure hi ha un manuscrit de la ‘Crònica de Ramon Muntaner’ que data del 1353.

A partir del desembre, l’exposició es podrà veure en diversos museus de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i per aquelles institucions interessades. I en un format més senzill ho farà per les biblioteques o els equipaments que així ho sol·licitin a la Institució de les Lletres Catalanes. Sota el nom ‘La crònica de Ramon Muntaner. El temps dels almogàvers’ aquesta segona versió de l’exposició vol posar l’èmfasi en la figura de l’autor més que en el seu relat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb