El mes de març els grups parlamentaris que donen suport al govern balear, PSIB-PSOE, Podem Illes Balears, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera, van registrar al Parlament la Proposició de Llei de Memòria Democràtica, una iniciativa amb la qual pretenien saldar un deute pendent amb les víctimes del règim franquista i demanar la nul·litat dels judicis del franquisme. Tanmateix, la proposició no tirarà endavant perquè el Ministeri de Justícia espanyol ha enviat una notificació al Govern en què informa que la intenció de demanar la nul·litat dels judicis del franquisme és, en si mateixa, una il·legalitat, ja que contravé la Llei de Memòria Històrica aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Segons que explica el diari digital Última Hora, el Ministeri de Justícia diu en la notificació enviada al govern balear que obvien el fet que la Llei de Memòria Històrica ja comporta la rehabilitació moral de la memòria de totes les víctimes sense que es requereixin altres actuacions en el pla jurídic.

En la proposició de llei es demanava a l’estat la nul·litat de tots els judicis a ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears realitzats per tribunals militars i/o civils per causa de motius polítics vinculats a la República, la Guerra Civil o la lluita en defensa de la democràcia durant la Dictadura o la Transició, incloent l’anul·lació de les sentències dels Consells de Guerra, Tribunals de Responsabilitats Polítiques, Tribunal Especial de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme i Tribunal d’Ordre Públic (TOP), així com expedients de depuració del magisteri.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb