A punt de fer quaranta anys, El verí del teatre de Rodolf Sirera torna a representar-se a València, amb la companyia Teatre Micalet, fins el 5 de març. Feia vint-i-dos anys que no s’escenificava a la ciutat en català, que n’és la llengua original. Però la novetat principal és una altra: en l’obra els personatges protagonistes, fins ara masculins, seran femenins. I això fa que l’autor trobi la història encara més pròxima i més inquietant.

Amb aquesta versió d’El verí del teatre, la companyia Teatre Micalet vol començar un cicle en què les dones donaran vida a grans personatges escrits per a homes. En aquest cas, els dos papers principals del muntatge els interpreten les actrius Pilar Almeria i Cristina Garcia, sota la direcció de Joan Peris. A més, el muntatge recupera l’esperit original de la producció i s’ambienta al segle XVIII, un tret que a parer de l’autor ajuda a entendre molt millor el rerefons de la història.

El verí del teatre és l’obra més reclamada de Sirera: ha estat representada en 24 països i traduïda a 16 idiomes. S’hi narra la cruel relació entre una marquesa i una actriu de teatre, que es pensa que l’han convidada a palau per interpretar una obra sobre la mort de Sòcrates, però que en realitat participa en un experiment sociològic. Les reflexions que se’n desprenen, sobre l’art i la vida, la ficció i la veritat, la llibertat i la submissió, no únicament ens fan pensar sobre el teatre, sinó sobre la vida.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]