El Micalet guardona Musiescola, la Muixeranga de València i tres obres literàries en els Premis Miquelet

  • La vetllada literària i musical ha clausurat el Novembre Cultural

VilaWeb
Europa Press
01.12.2019 - 13:06

La Societat Coral El Micalet ha celebrat aquest cap de setmana la gala en la qual va donar a conèixer i va fer lliurament dels vuit guardons corresponents a la 32a edició dels Premis Miquelet al Teatre el Micalet. En aquesta ocasió, els reconeguts han estat Musiescola, la Muixeranga de València i tres obres literàries.

Amb aquesta vetllada literària i musical, el dissabte, es va clausurar el Novembre Cultural, una iniciativa que ha desenvolupat la societat musical del 23 al 30 d’aquest mes amb diversos actes, danses, concerts i conferències obertes al públic, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

Els Premis Miquelet d’Honor individual i col·lectiu van ser atorgats a Manuel Molins i a l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà, tal com va anunciar l’entitat a l’octubre. El Micalet reconeix així els ‘mèrits i la trajectòria de Molins, professor, dramaturg, director escènic, assagista i un referent del teatre valencià’ i de l’associació alcoiana per la seva ‘tasca cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l’obra del poeta Joan Valls a la qual dóna nom’.

Els guanyadors de les diferents categories, avaluades pels jurats d’aquesta edició, han estat Vicent Sanz i Pérez per ‘La música del Ball dels Espies’. ‘Origen, característiques i expansió’, Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural; Adrián Novella per ‘Els Nuvis’, Premi Micalet de Teatre; Musiescola, Premi Enric Soler i Godes, d’experiències pedagògiques; Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per Castelló republicà, arquitectura i urbanisme (1931-1936), Premi Institut Obrer de València, de temàtica relacionada amb el republicanisme, el valencianisme o el moviment obrer.

El Micalet ha reconegut també a la Muixeranga de València, Premi Difusió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa; i a sis alumnes de l’Institut Musical Giner, adscrit a l’associació, amb el Premi Estudis Musicals pels seus expedients acadèmics el curs 2018-19. Així mateix, es van lliurar les insígnies d’or de la societat musical als socis, amb més de 50 anys d’antiguitat en l’entitat, Eliseu Climent i Rosa ‘Raga.

El president de la Societat Coral El Micalet, Tonetxo Pardinyes, ha considerat un èxit la iniciativa Novembre Cultural desenvolupada aquesta setmana i, després de felicitar els guardonats, va assegurar que la societat ‘vol continuar en la mateixa línia de servei a aquest poble, com deia Salvador Espriu, mentre hi hagi alumnat i públic que vulgui gaudir de la música, del cant, del teatre i de les conferències, amb nosaltres’.

En la seva intervenció ha agraït la fidelitat de Climent i Raga i ha demanat ‘fermesa en la defensa de la llengua, l’educació i els drets d’expressió, tant individuals com col·lectius’.

Guardonats

Sanz i Pérez a La música del Ball dels Espies analitza un fet cultural ‘molt estimat i emblemàtic a Biar’. La recerca ‘aporta una data més antiga de la primera transcripció musical d’aquesta tonada (1893), que provocarà en els experts una renovada perspectiva sobre els seus inicis’. El treball del musicòleg, compositor i professor oferirà al lector una instrumentació per a banda de música, una transcripció i anàlisi del guió musical, els llocs on s’interpreta o la datació aproximada dels seus inicis.

Novella, autor amb diverses obres teatrals premiades, proposa a Els Nuvis un ‘joc constant amb el lector, juga amb les paraules, la identitat dels personatges, amb l’imaginari col·lectiu, per a plantejar la història de dos personatges situats en un espai de trànsit després de la mort, amb un llenguatge cuidat i un final obert i sorprenent’.

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, un col·lectiu format per persones de diferents àmbits locals i acadèmics, ha desenvolupat diferents projectes i activitats relacionades amb la memòria històrica de les comarques de Castelló i les víctimes de la repressió franquista, des de la seva creació el 2004. Així mateix, ha fet treballs sobre la II República, la guerra del 1936-1939 i la dictadura amb la recerca de desapareguts i l’assessorament històric i judicial als familiars dels represaliats.

Musiescola és un projecte col·laboratiu intercentres que neix a partir de la iniciativa d’un col·lectiu de mestres d’educació musical per a dur a terme una jornada anual de convivència musical escolar per a lluitar contra el fracàs escolar a través de la música. Ha arribat a convertir-se, després de cinc edicions, en una xarxa educativa formada per gairebé 50 escoles i més de 60 mestres d’educació musical. El 2019, any en què ha rebut el Premi Bankia al talent musical, hi han participat de manera directa més de 1.600 alumnes i 150 mestres de 30 localitats valencianes.

La gala dels Premis Miquelet 2019 va comptar amb la presència del president de les Corts, Enric Morera, el batlle de València, Joan Ribó, el diputat de Cultura de la Diputació de València Xavier Rius, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, la secretària general del Bloc i coordinadora de Compromís, Àgueda Micó, i el conseller nacional d’Esquerra Republicana, Agustí Cerdà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any