El Memorial Democràtic publica el cens de deportats a camps nazis més complet del país

Capella destaca que és un 'deure' que ha de servir perquè episodis com aquest 'no caiguin en l'oblit' · La seva publicació coincideix amb la commemoració dels 75 anys de l’alliberament de Mauthausen

VilaWeb
ACN
05.05.2020 - 10:05
Actualització: 05.05.2020 - 12:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Memorial Democràtic ha publicat el cens de deportats a camps nazis més complet del país. Amb el títol ‘Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis’, inclou 9.162 persones deportades, de les quals n’hi ha unes 2.000 de catalanes. És el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra. La seva publicació coincideix amb la commemoració dels 75 anys de l’alliberament de Mauthausen, el 5 de maig de 1945.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que aquest cens és un ‘deure i un acte de responsabilitat’ cap aquelles persones que van estar internades, i ‘ha de servir perquè episodis com aquest no caiguin en l’oblit’. Capella ha destacat que la majoria dels catalans deportats eren persones compromeses amb la legalitat republicana que van haver de marxar a l’exili i a França van ser capturades. ‘Això es un exercici de memòria democràtica, però també una lliçó pel futur’, ha conclòs.

El cens recull l’estada als camps de concentració i extermini, però també la trajectòria anterior dels deportats, i en alguns casos, la posterior. Això permet la reconstrucció de les biografies, des de l’exili fins a la deportació i posterior alliberament. El cercador també permet conèixer quantes persones d’un municipi concret van ser deportades a un camp de concentració, així com combinar cerques i conèixer quines persones d’un municipi concret van ser alliberades o mortes als diferents camps de concentració.

La visualització és a través de mapes específics que permeten navegar sobre els camps de concentració i d’extermini nazis i els seus camps secundaris, així com a través de mapes de llocs d’exili on s’indiquen, entre d’altres, els camps de concentració francesos, les companyies de treballadors estrangers, els llocs de lluita dins la resistència francesa o la incorporació en unitats de l’exèrcit de la França Lliure, així com els llocs de detenció.

Plaques dels camps de concentració d’Stalag i Mauthausen.

L’estudi és fruit d’un buidatge exhaustiu dels arxius de la majoria de camps (Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Gross-Rosen, Mauthausen, Mittelbau-Dora, Natzweiler , Neuengamme , Ravensbrück, Sachsenhausen, Stutthof i Treblinka), l’arxiu de l’International Tracing Service de Bad Arolsen, l’arxiu de l’Amical de Mauthausen i la llista elaborada pel deportat Joan de Diego. També incorpora informació extreta d’obres fonamentals sobre la deportació, especialment del ‘Livre Mémorial des déportés’ de la Fondation pour la Mémoire de la Déportation i del ‘Libro Memorial: Españoles deportados a los Campos Nazis 1940 – 1945’, de Benito Bermejo i Sandra Chueca, així com d’altra bibliografia especialitzada.

Estarà en constant actualització i creixerà amb els resultats de noves recerques, com les dutes a terme amb la col·locació de plaques Stolpersteine al territori català. Properament s’hi incorporaran 200 registres pendents de revisió, que es publicaran un cop s’hagi pogut contrastar la informació.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes