El mediador internacional Brian Currin, disposat a fer de pont entre Catalunya i Espanya

  • 'En el conflicte entre Catalunya i Espanya, cal una perspectiva externa i una acció de mediació discreta', ha dit

VilaWeb
Redacció
01.11.2018 - 11:42
Actualització: 02.11.2018 - 00:08

L’advocat Brian Currin, mediador internacional en els processos de pau de Sud-àfrica, Irlanda i el País Basc, està disposat a afavorir una negociació entre Catalunya i Espanya. Ho ha dit en una entrevista a ‘El matí’ de Catalunya Ràdio, en què ha reconegut que havia tingut alguna conversa informal amb dirigents catalans. Creu que en el conflicte entre Catalunya i Espanya cal una perspectiva externa i una acció de mediació discreta.

‘Un referèndum pot ser molt útil’ –ha dit– per a alleugerir la tensió entre el govern català i espanyol. ‘Hi hauria d’haver negociacions pre-referèndum’ –ha afegit– per a saber quines són les aspiracions dels partits i què volen realment. Alhora creu que, per fer efectives aquestes converses, és un problema que els dirigents polítics siguin a la presó. ‘Sempre és un problema, perquè si tu has de ser representat com a poble, com a elector, en una negociació política, necessites els teus dirigents polítics creïbles electes allà, negociant en nom teu.’

Currin ha demanat als líders catalans i espanyols que reconeguin que la posició de l’altre és ‘legítima’ i que després s’asseguin a negociar honestament. Per ell, ‘no hi ha grans líders a Madrid, líders disposats a començar a entendre d’on ve l’altra part, a començar a explorar profundament els problemes amb què he de tractar l’altra part, siguin qui siguin’.

L’experiència del País Basc
Així mateix, Currin s’ha mostrat preocupat perquè el procés independentista acabi amb violència si Madrid pren una ‘posició semblant’ a la del País Basc, on segons ell, va menystenir que hi havia un conflicte polític amb l’esquerra abertzale.

‘Si hi ha un conflicte polític i la natura política del conflicte no es reconeix, no s’accepta, llavors pot acabar amb violència’, ha dit, tot assenyalant que aquest va ser el problema del conflicte basc. Currin, que es va involucrar molt en el procés de mediació basc, ha dit que per part de l’esquerra abertzale ‘hi havia un problema polític’: reivindicar el dret d’autodeterminació. ‘Però, segons Madrid, no hi havia cap conflicte polític, sinó que ETA i Batasuna eren simplement gàngsters, criminals sense cap projecte polític’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any