El manual de finançament irregular del PP, publicat per El Mundo

  • El partit instava els seus batlles a desviar fonts per augmentar la despesa electoral

VilaWeb
Redacció
10.10.2016 - 15:55

El Partit Popular (PP) hauria instruït els seus batlles sobre com esquivar els controls del Tribunal de Comptes durant els anys de la trama ‘Gürtel’, segons que ha informat avui El Mundo. El partit utilitzava un ‘powerpoint’ per a donar les instruccions pertinents als seus batlles amb l’objectiu de superar el topall legal de despesa i finançar irregularment les seves campanyes sense ser descoberts pel Tribunal de Comptes.

A través d’aquestes campanyes s’instava els dirigents regionals del partit a desviar els donatius cap a comptes corrents ordinaris i, des d’allà, amagar la despesa electoral. Un recurs que el partit oferia als batlles era comprar espais publicitaris pel partit des d’aquests comptes ordinaris, evitant utilitzar el concepte ‘per a la campanya’. Coneixedors de la il·legalitat que suposava aquesta pràctica, el partit també advertia del risc de cometre un ‘delicte electoral’ si la formació declarava la xifra real.

El document a què ha tingut accés El Mundo, amb el títol ‘Presentació pobles finançament de campanya’, explica en poques pàgines i de manera clara i didàctica com desviar fons sense aixecar les sospites del Tribunal de Comptes. L’arxiu es custodiava a l’ordinador d’un destacat responsable del Comitè Electoral del PP de Madrid i conservava la seva autoria i la data de la seva primera consulta: el 13 de gener de 1999. Aquest document, explica El Mundo, recull fidelment les instruccions verbals dels dirigents del carrer Gènova a les diferents seus regionals i descriu unes pràctiques acreditades per la justícia.

Com esquivar el Tribunal de Comptes
El document explica, en primer lloc, com funciona legalment el finançament dels partits a Espanya. Existeix un compte corrent ordinari a cada seu regional que es nodreix de quotes ordinàries i extraordinàries dels afiliats, i d’extres, com ara loteries. Des d’aquest compte, els partits no poden finançar campanyes electorals i, segons la Llei de Partits, les formacions han d’obrir un compte de campanya, subjecte a la fiscalització del Tribunal de Comptes. Així mateix, també hi ha un compte corrent de donacions, que rep les donacions de particulars i d’empreses. Aquestes donacions tampoc poden servir per finançar les campanyes.

Les campanyes electorals es financen a través de la tresoreria nacional del partit, un finançament que sol cobrir el límit legal de despesa en campanyes. L’objectiu, doncs, és superar aquest màxim a través d’un canal alternatiu i esquivant el Tribunal de Comptes. Aquest subterfugi s’explicava, també, a les diapositives: una gran fletxa vermella indicava el traspàs de fons procedents del compte de donacions cap al compte ordinari, des d’on es podien fer pagaments relacionats amb la campanya sense aixecar sospites.

Els populars ja han respost a l’acusació. La portaveu adjunta del grup parlamentari al Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat, ha destacat que el Tribunal de Comptes sempre ha certificat els comptes de la formació i ha tret pes a les acusacions assenyalant que el document a què fa referència el diari ‘ni tan sols té el segell del PP’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any