El Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona en funcions del CIE de la Zona Franca ha ordenat que s’informi els interns de les seves expulsions amb almenys 24 hores d’antelació. En la resolució, que data del 27 de juliol, el jutge incorpora algunes excepcions a aquesta obligació com les raons de seguretat, prevenció de la violència i alteració de la convivència però, en qualsevol cas, quan la direcció del CIE incompleixi el termini de preavís n’haurà d’informar i justificar de forma individualitzada al jutjat de control de CIE.

La mesura serà vigent a partir del 4 de setembre. La Fundació Migra Studium assegura que ha constatat que les expulsions són executades ‘massa sovint sense notificar ni l’hora, ni l’itinerari, ni amb prou antelació perquè els interns puguin preparar-se i avisar als seus advocats o familiars i amics sigui aquí o en els seus països d’origen’.

Segons recorda la Fundació, així ho han considerat també diverses resolucions del Consell d’Europa i de les Nacions Unides determinant que el preavís amb suficient antelació és una obligació mínima de les autoritats en el procediment d’expulsió. Amb aquests antecedents, Migra Studium va presentar una queixa exposant aquests fets i sol·licitant al jutjat que prengués una decisió relativa al temps mínim de preavís per als interns. L’òrgan judicial va admetre la petició i la Fiscalia es va posicionar favorablement sobre els arguments de la Fundació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]