Explica que el partit de futbol ja es va fer i que s’ha perdut l’interès objecte de la causa

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

El Jutjat del Contenciós número 11 de Madrid ha arxivat el procediment pel qual va suspendre l’ordre de la Delegació del Govern espanyol de Madrid i va permetre l’entrada de banderes estelades a l’estadi Vicente Calderón durant la final de Copa del Rei entre el FC Barcelona i el Sevilla FC, i ha recordat que aquest partit es va fer sense incidents.

En una sentència, el jutge declara finalitzat per pèrdua sobrevinguda el procediment per protecció dels drets fonamentals i desestima la qüestió d’inadmissibilitat plantejada per l’Advocacia de l’Estat, una decisió sobre la qual es pot interposar un recurs en el termini de quinze dies.

En la resolució, el jutge estima que la circumstància que se celebrés el partit de futbol sense que hi hagués cap impediment en l’entrada de les banderes incideix sobre l’objecte del procés contenciós administratiu, i el priva d’interès legítim, per haver estat plenament satisfeta la pretensió exercitada i sense que l’ordre impugnada tingués eficàcia jurídica real.

El 20 de maig, a dos dies de la final que va guanyar el FC Barcelona, el jutge va estimar parcialment el recurs plantejat per l’associació Drets, en nom d’aficionats del club blaugrana, i en contra del criteri de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que es van alinear amb la Delegació del Govern espanyol per abonar el veto a aquest símbol identificat amb les pretensions independentistes a Catalunya, en virtut de la Llei de l’Esport.

El jutge va justificar l’exhibició d’aquestes banderes a l’empara de la llibertat d’expressió: “Només els ciutadans, i no les Administracions i Institucions, són els titulars dels drets fonamentals. Per això cal diferenciar l’ús de banderes i símbols per les Administracions Públiques i Institucions Públiques d’organismes públics, que quan en fan ostentació els ciutadans”, ha sostingut.

Una llibertat d’expressió, continua, que pot ser sotmesa a restriccions previstes pel legislador, però no en aquest cas concret, ja que el jutge va entendre que mostrar estelades en un recinte esportiu no manifesta un sentiment o ideologia que pugui, “en principi”, constituir o generar violència, racisme, xenofòbia o intolerància a l’esport.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.