El jutge d’Edimburg ha comunicat que el judici d’extradició a la consellera Clara Ponsatí començarà l’11 de maig. Continua així el procés de l’euroordre enviada pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. En demanen l’extradició per sedició. L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat després de la vista d’avui que el judici pot quedar condicionat pel fet que Ponsatí esdevingui des de la setmana vinent eurodiputat i disposi, per tant, d’immunitat.

La consellera ha explicat que avui han presentat la llista de testimonis que volen fer declarar en el judici, incloent el president espanyol, Pedro Sánchez, i l’ex-president Rajoy; que el 5 de març vinent hi haurà una vista preliminar al jutjat d’Edimburg i que està preparada ‘per a lliurar aquesta batalla’.

La fiscalia, actuant en representació de l’estat espanyol, demana al tribunal l’extradició de Ponsatí pel delicte de traïció, el més equivalent al delicte de sedició per la qual Espanya la vol jutjar. Però la defensa de la consellera ha presentat, en contraposició, els seus arguments perquè l’euroordre sigui desestimada: tot un seguit de qüestions i de dubtes relatius a l’execució del Brexit; les conseqüències que tindrà relatives a la immunitat que Ponsatí sigui eurodiputada tan bon punt l’estat espanyol assumeixi els cinc escons al Parlament Europeu que li corresponen en la reassignació dels eurodiputats del Regne Unit; la competència sobre l’euroordre; la doble incriminació entre la traïció i la sedició; l’abús sobre els drets de la consellera que es cometrien a Espanya si finalment fos extradida, i finalment l’abús que ha fet l’estat espanyol del procediment de l’euroordre.

Tant els advocats de Ponsatí com la consellera han fet una crida a ajudar a finançar la seva defensa mitjançant aquesta campanya de mecenatge.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb