El passeig de Joan de Borbó, l’avinguda de Maria Cristina, el carrer de Ferran, el carrer d’Alfons XII o l’avinguda del Príncep d’Astúries són alguns dels carrers que el grup municipal d’ERC proposa de canviar el nom per aconseguir una ‘Barcelona lliure de nomenclatura borbònica’. Alfred Bosch considera que els Borbons no s’han caracteritzat per la defensa de les llibertats generals, ni dels catalans i recorda que la ciutat va ser conquerida per les tropes borbòniques el 1714. Per això també vol modificar el nom de quatre espais més, com ara el Palau Reial o el Saló de la Reina Regent. A més, ERC traslladarà als districtes el canvi de nom de nou carrers més, que recorden personatges amb ‘passat dubtós’.

El grup municipal d’ERC vol que Barcelona sigui una ciutat ‘lliure de nomenclatura borbònica’ perquè considera que la dinastia no s’ha destacat mai per la defensa de les llibertats generals, ni dels catalans, ni tampoc per la defensa de la democràcia, ‘sinó a l’inrevés’. Recorda que la ciutat va ser conquerida el 1714, precisament per les tropes borbòniques. Per això considera que no cal tenir carrers, places i espais amb noms borbònics que recorden monarques i les seves famílies, perquè no s’han caracteritzat per una tasca en favor del país, sinó que s’han fet servir per a mirar de simpatitzar amb un poder moltes vegades ‘aliè a la ciutat’.

Als motius que exposa el regidor Alfred Bosch, també hi consta la intenció que cap ‘cap d’estat’ ha de ser nomenat sense passar per les urnes. La voluntat del partit és de posar fi als privilegis sanguinis d’una família que, afegeix, ha tingut en alguns casos ‘comportaments vergonyants’ que ‘no han de ser commemorats’ a Barcelona.

Per tots aquests motius, el grup d’ERC proposa a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de canviar el nom de setze carrers entre els quals es destaquen el passeig de Joan de Borbó, la plaça i l’avinguda de Maria Cristina, el carrer de la Princesa i de Ferran, el passatge d’Isabel, el carrer de la Reina Amàlia, el passeig d’Isabel II, la plaça de Joan Carles I, el carrer d’Alfons XII i el carrer del Príncep d’Astúries. A més, ERC vol cercar alternatives per a quatre espais amb noms borbònics, el palau d’Alfons XIII, el palau de Victòria Eugènia, el Palau Reial de Pedralbes i el Saló Reina Regent.

ERC també traslladarà als consells de districte afectats que haurien de considerar la proposta abans de sotmetre-la a la Comissió del Nomenclàtor. I també la proposta de cercar noms nous a unes altres vies de la ciutat, una desena, que reten homenatge a personatges de la història que no tenen relació amb la ciutat de Barcelona i amb un ‘passat dubtós’. Aquests són el carrer del Secretari Coloma, la plaça de la Concòrdia, la plaça d’Antonio López, el carrer del Capità Arenas o el carrer del Tinent Coronel Valenzuela.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.