El govern català prioritza els ajuts a la compra d’habitatges i la col·laboració público-privada per a construir-ne més

  • Volen fer créixer també la reserva pública de solars i agilitar els tràmits per accelerar la construcció

VilaWeb
Ot Bou Costa
15.10.2024 - 15:12
Actualització: 15.10.2024 - 17:41

El president Salvador Illa va dir que volia construir 50.000 habitatges assequibles abans del 2030, i avui el seu govern ha aprovat un pla de mesures per a aconseguir-ho. Hi prioritza la col·laboració público-privada i els ajuts directes a famílies i joves. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha explicat que, a partir del pròxim pressupost, volen doblar la inversió pública actual: destinaran 500 milions a la construcció efectiva i a la bonificació dels tipus d’interès per a incentivar la col·laboració público-privada; 500 milions més per a ajuts directes a famílies per a la compra d’un habitatge; i 100 milions per a finançar l’entrada de la compra d’un habitatge de segona mà a joves de menys de trenta anys, entre més requisits. Calculen que beneficiarà vora dotze mil unitats familiars joves.

El paquet de mesures vol fer créixer també la reserva pública de solars i agilitzar els tràmits per accelerar la construcció, per exemple, habilitant l’inici dels fonaments d’unes obres amb un primer permís provisional, abans de la llicència urbanística. En tot cas, Paneque preveu que fins al 2027 no hi hagi disponibles els primers edificis que sorgeixen d’aquestes mesures.

L’Incasòl rebrà, diuen, més finançament per adquirir habitatges protegits d’obra nova per a destinar-los al lloguer i, a més a més, solars on se’n farà de nou. D’aquests solars, n’hi ha que fins ara havien d’anar destinats a equipaments i, en canvi, es destinaran a la construcció d’habitatges de protecció oficial, i es farà una taula de treball amb el govern espanyol per a transformar sòl i edificis de titularitat estatal en aquesta mena d’habitatges. A la reserva pública de solars se n’hi registraran de nous independentment de si ja tenen promotor o no, i també si el promotor és privat.

Per una altra banda, Paneque ha explicat com volen combatre el frau que es comet de manera sistemàtica amb els contractes de lloguer de temporada, exempts de la regulació dels lloguers que imposa la llei d’habitatge, per a maquillar contractes que, en realitat, són de residència habitual. La legislatura passada, el PSC va votar en contra d’un decret per a incloure els lloguers de temporada a la regulació. Ara admet que són una font de frau i volen respondre-hi amb un règim sancionador que encara es desconeix i amb una ampliació del cos d’inspectors que es posarà en marxa l’any vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor