El Departament de la Vice-presidència i d’Economia i Hisenda ha presentat avui el desplegament de la hisenda catalana, que el mes de setembre hauria de permetre de gestionar nous tributs i impulsar la hisenda pròpia.

L’Agència de Tributs de Catalunya (ATC) va incorporant funcions que fins ara tenia externalitzades, com ara la recaptació executiva de deutes, o bé les del Servei Català de Trànsit, de diputacions i ajuntaments, que feia l’administració estatal. També assumeix la recaptació d’alguns imposts, encarregada fins ara a registradors. Finalment, el primer de setembre l’ATC ja farà la liquidació dels imposts cedits a tot Catalunya. Enguany també és previst que l’agència assumeixi el cobrament dels imposts de risc ambiental nuclear, de begudes ensucrades, d’emissions de CO2 de vehicles i d’actius no productius.

Per a poder assumir aquestes noves funcions, l’agència creixerà en tots els aspectes. El personal es multiplicarà en tres anys: passarà de 321 treballadors a 800; s’activarà un nou sistema de gestió electrònica; i es completarà el mapa del desplegament territorial. L’ATC tindrà quinze oficines territorials pròpies, dotze de compartides i 137 oficines TdCat, concebudes com una finestreta única territorial.

Pel que fa a la plataforma electrònica, el nou sistema (anomenat Espriu) ha canviat el concepte de l’anterior, enfocat a processos massius sobre censos o campanyes. Ara s’ha enfocat a un tractament singular de cada expedient. A més, s’han netejat les dades acumulades per assegurar que són de qualitat i unívoques. D’aquesta manera, el banc de dades fiscal millora la gestió dels imposts i està preparat per a gestionar imposts de caràcter massiu com el de vehicles contaminants.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb