El govern espanyol proposa d’augmentar a trenta anys el període de còmput de les pensions

  • La proposta suposaria una ampliació en el període de còmput actual, que ara com ara es troba en vint-i-cinc anys

VilaWeb
Redacció
29.11.2022 - 12:57
Actualització: 29.11.2022 - 14:05

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions espanyol, José Luis Escrivá, ha proposat d’ampliar progressivament el període de còmput de la pensió a trenta anys, però descartant-ne els dos pitjors anys cotitzats. La proposta suposaria que la pensió es passaria a calcular a partir dels millors vint-i-vuit anys de cotització dins d’un període total de trenta anys, cosa que ampliaria l’actual període de còmput (que actualment es calcula a partir dels darrers vint-i-cinc anys de cotització).

Paral·lelament, Escrivá ha plantejat en la taula de diàleg social una millora en el tractament de les llacunes de cotització de les dones, com també per als homes la cotització dels quals s’hagi vist perjudicada després de tenir un fill, en línia amb el funcionament del complement de bretxa de gènere. Les propostes del ministeri contemplen, també, un tractament especial per a les llacunes de cotització dels autònoms.

Quant a la base màxima de les pensions, el govern espanyol ha proposat a sindicats i empresaris la possibilitat de vincular-ne l’evolució al criteri de revaloració de les pensions, és a dir, a l’IPC — a més d’un increment addicional anual d’1,154 punts entre 2025 i 2050. Aquest canvi anirà acompanyat, per la seva banda d’un increment de la pensió màxima. Escrivá, així, recorda que aquest plantejament és “un punt de partida, obert a noves aportacions de la taula de diàleg social”.

Rebuig dels sindicats

Per ara, CCOO considera “clarament insuficients” les propostes presentades per Escrivá, i en lamenten la tardança a l’hora d’abordar les negociacions amb els agents socials. El sindicat, en aquest sentit, creu que encara no és necessari ampliar el període de còmput de les pensions, atès que tot just s’acaba de culminar el desenvolupament de l’extensió anterior –s’amplià de quinze anys a vint-i-cinc el 2011– i que no està clar que la nova proposta disposi de prou suport per a tramitar-se parlamentàriament.

El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, també ha carregat contra la proposta d’Escrivá en declaracions a RNE. “Crec que el ministre ha tornat a equivocar-se, perquè aquest és un debat que no és necessari abordar avui. Encara estem en l’últim any d’entrada en vigor dels vint-i-cinc anys que vam acordar el 2011, i tot i que sabem els efectes teòrics d’aquesta mesura, no en sabem els efectes pràctics sobre el sistema”, ha dit. I ha afegit: “No m’interessa nada si són vint-i-vuit anys, trenta anys, si se’n treuen dos o no […] Si la Seguretat Social ni hi guanya ni hi perd, que ho deixi com ja està.”

Unides Podem s’hi gira d’esquena

El president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés espanyol, Jaume Asens, també s’ha mostrat en contra de la proposta del govern espanyol. “No és el camí”, ha dit durant una roda de premsa al Congrés. I ha afegit: “És una retallada que dificulta l’accés a les pensions.” Alhora, Asens ha remarcat que l’acord no ha estat fruit de cap pacte al si de la coalició de govern, i que la proposta es gira d’esquena als actors socials.

“Tant els empresaris com els sindicats no estan donant suport a aquesta mesura. No és una qüestió de discrepàncies nostres amb la proposta, sinó que va més enllà“, ha acabat dient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor