El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha fet marxa enrere. Després de declarar en una visita a Pineda de Mar que el govern espanyol respectaria el que decidís el Parlament de Catalunya sobre la inhabilitació com a diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, Illa ha rectificat una estona després en declaracions a la premsa a Barcelona mostrant-se convençut que el parlament ‘respectarà les resolucions judicials’.

Al matí, Illa havia evitat de respondre que considera que s’hauria de fer respecte de la inhabilitació de Torra com a diputat, ordenada per la Junta Electoral espanyola (JEC) i avalada pel Tribunal Suprem espanyol. ‘És una decisió del parlament’, havia dit, tot afegint que ‘correspon a altres òrgans, en aquest cas el parlament, i evidentment respectarem el que decideixin’. A més, ha reiterat la voluntat del govern espanyol d’apostar pel diàleg: ‘Ho mantindrem’.

El president Torra ha respost que el que està en joc és la sobirania del Parlament de Catalunya, i ha recordat que una majoria de diputats van ratificar la seva condició de diputat el 4 de gener.

Dilluns la mesa del parlament s’ha de reunir per prendre una decisió sobre si retira o no l’escó a Torra després que el Suprem no hagi suspès l’acord de la JEC contra el president de la Generalitat. A la tarda hi ha convocat un ple i s’ha de votar el pressupost de la cambra. El president Torra i JxCat insisteixen que els seus drets es mantenen intactes perquè continua essent diputat, atès que encara no hi ha cap sentència judicial ferma que l’inhabiliti.

Tant el PSC com Catalunya en Comú-Podem han fet costat a les tesis de la defensa de Torra, que sostenen que només es pot inhabilitar un diputat per sentència judicial ferma, tal com preveuen l’estatut i el reglament del parlament. Els socialistes i els comuns van fer pinya amb l’independentisme contra la decisió de la JEC.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb