L’estat espanyol torna a qüestionar una altra llei autonòmica balear, i obliga l’executiu de Francina Armengol a negociar per resoldre les discrepàncies si no vol acabar davant el Tribunal Constitucional. En aquest cas, la llei que el govern del PSOE vol fer rectificar és la de salut laboral, aprovada aquest estiu. Una norma que pretén reduir l’alta sinistralitat laboral de les Illes. Concretament, segons la informació a la qual ha tingut accés IB3 Ràdio, el Ministeri de Política Territorial espanyol ha dit al govern que tres articles de la llei podien envair competències estatals i que els havien de revisar. Si no, presentaran un recurs d’inconstitucionalitat.

En primer lloc, el govern espanyol no vol de cap manera que l’Institut Balear de Seguretat Laboral, un dels punts estrella de la norma que ha impulsat el conseller Iago Negueruela, pugui informar i fixar criteri sobre les normatives en matèria de seguretat laboral. L’estat recorda i reivindica que la legislació en matèria laboral és una competència no transferida, i per tant no es pot atorgar a cap autonomia la potestat d’emetre informes oficials sobre cap norma. Aquest Institut Balear de Seguretat Laboral tampoc no pot obligar, en opinió del ministeri, als representants de la inspecció de Treball, organisme estatal, a participar en les seves reunions.

En segon lloc, vol que s’elimini qualsevol possibilitat d’obligar les empreses a inscriure’s en un registre autonòmic que aspira a controlar millor què fa cada agent econòmic en matèria de prevenció. Segons el ministeri, no es pot forçar les empreses a formar part d’aquest registre perquè aquesta és una competència estatal.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb