BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

El Govern d’Andorra ha revocat la declaració d’aigua mineral de la captació de la Font d’Arinsal, després que un informe hagi conclòs l’existència de “vulnerabilitats” en el pou que van provocar la filtració d’aigües superficials i un episodi d’intoxicació de milers de persones.

Segons ha informat el Govern d’Andorra aquest dimecres en un comunicat, la decisió s’ha pres després de conèixer el document de l’empresa francesa Antea Group que ha corregit l’informe que avalava la declaració d’aigua mineral de la deu.

En el primer informe, es preveia una captació a una profunditat aproximada de 85 metres, mentre que finalment s’han detectat tres captacions d’aigua, a 35, 60 i 85 metres de profunditat.

A més, l’informe detallava que el pou havia d’estar cimentat fins als 15 metres de profunditat per garantir l’estancació, i amb les proves realitzades s’ha comprovat que solament es van cimentar quatre metres.

Segons la investigació, la vulnerabilitat del pou va augmentar al moment en què l’empresa va ampliar considerablement la producció als bidons de 18,9 litres de capacitat.

Fins llavors, la captació solament per a embotellament de volum inferior feia que el bombament no fos tan intens i per tant l’aigua que es captava era de més profunditat i no va arribar a veure’s alterada.

Al moment en què Aigua Arinsal va doblar el bombament per comercialitzar els bidons, l’entrada d’aigües superficials es va incrementar i en barrejar-se es va contaminar tota l’aigua de la captació.

SENSE ANOMALIES EN CONTROLS

En els seus controls trimestrals, el Ministeri de Salut no va trobar anomalies perquè, de fet, l’últim control es va fer just abans de doblar el bombament de l’aigua, per la qual cosa no es va poder detectar la filtració.

Una vegada analitzat l’informe extern, el Govern andorrà ha posat en coneixement de l’empresa les conclusions d’aquest i ha informat a les administració catalana, entre altres agents, i donarà continuïtat a l’expedient sancionador de la planta.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]