PSIB, Podem i MÉS van iniciar ahir la tramitació parlamentària de la llei de Memòria Democràtica, que cerca de reparar a les víctimes del franquisme i prohibir l’exaltació de símbols de la dictadura. La presa en consideració del projecte de llei va tirar endavant amb els seus vots i amb els del Pi, però amb el rebuig de PP i Ciutadans, que van justificar la seva oposició al text proposat per estar enfocada només a les víctimes d’una part.

La llei, vol desenvolupar la llei de memòria històrica aprovada a l’estat espanyol i d’entre altres mesures, permetrà d’imposar multes d’entre 200 i 150.000 euros per exhibició de símbols feixistes o manifestacions d’enaltiment de la dictadura franquista.

La llei consta de sis títols sobre dret a la veritat, dret a la memòria, dret a la reparació, garanties de no repetició, a més de capítols sobre actuació i organització administrativa per a l’establiment de polítiques de memòria democràtica i un règim sancionador.

Entre altres canvis, la llei preveu instar l’anul·lació de judicis i sentències per motius polítics vinculats a la Guerra del 36-39, investigar desaparicions i identificar víctimes, protegir el patrimoni documental o declarar espais de memòria democràtica.

Heus ací la proposició de llei.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]