El govern català, un cop aixecat el 155 i havent recuperat la capacitat de defensar-se jurídicament, ha decidit de recórrer dotze lleis de diferents àmbits que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol (TC). Aquest objectiu és un dels que s’ha marcat la Generalitat, i un dels punts que sembla que pot acceptar el president espanyol, Pedro Sánchez, atès que va fer-hi referència durant el debat de la moció de censura al congrés espanyol.

Així ho ha anunciat la nova portaveu del govern, Elsa Artadi, en la primera conferència de premsa del govern català des de fa vuit mesos. Ha precisat que hi ha altres lleis que també estan suspeses, però que de moment estan prioritzant aquelles de caràcter social com les lleis relacionades amb la protecció del dret d’habitatge, contra la pobresa energètica, d’accés universal a la sanitat i contra el canvi climàtic.

L’executiu també es personarà en els recursos d’inconstitucionalitat presentats pel Parlament de Catalunya i Podem contra l’aplicació de l’article 155.

La llista de les dotze lleis suspeses que vol recuperar el govern

 1. Llei 4/2016, del 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.
 2. Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels imposts sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.
 3. Decret llei 5/2017, d’1 d’agost, de mesures per a l’ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles fins a nou places.
 4. Llei 9/2017, del 27 de juny, d’universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut.
 5. Llei 10/2017, del 27 de juny, de voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del codi civil de Catalunya.
 6. Llei 13/2017, del 6 de juliol, d’associacions de consumidors de cànnabis.
 7. Llei 15/2017, del 25 de juliol, de creació de l’Agència Catalana de Ciberseguretat.
 8. Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic.
 9. Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.
 10. Llei 21/2017, del 20 de setembre, de l’Agència Catalana de la Protecció Social.
 11. Llei 9/2011, de 29 de desembre, de promoció de l’activitat econòmic
 12. Llei 2/2018, de 8 de maig, de modificació de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern
Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.