El prestigiós diari britànic Financial Times dedica avui l’editorial a criticar la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els dirigents independentistes catalans. Primer diu que no es pot considerar que el judici fos injust, i destaca que el tribunal no ha fet cas de l’acusació de rebel·lió que demanava la fiscalia i ‘els altaveus de la dreta nacionalista espanyola’. Però es mostra perplex pels arguments amb què han estat condemnats per sedició els presos polítics.

Ho explica així: ‘No hi va haver rebel·lió, diuen, perquè els secessionistes sabien que les seves accions no tindrien èxit i eren simplement un “dispositiu” per a pressionar el govern espanyol perquè acordés un plebiscit formal. Si això és així, encara és més difícil de justificar la sentència pel delicte de sedició que el tribunal va dictar, fins i tot si ho indica la llei. És gairebé segur que la sentència serà objecte de recurs al Tribunal Constitucional espanyol i després al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Com més s’allargui als tribunals, més temps trigarà a començar un diàleg polític que pugui portar a una solució duradora, que pugui conciliar les demandes catalans d’autogovern amb l’adhesió dels espanyols a la unitat nacional.’

Afegeix: ‘El risc és que la sentència radicalitzi l’opinió secessionista i que amplifiqui la reacció nacionalista espanyola en contra.’ I destaca que el conflicte a Catalunya és el motiu de les desestabilització a Espanya, i encara més amb una sentència com aquesta, que surt quatre setmanes abans d’unes noves eleccions.

Segons el Financial Times, ‘ha augmentat la polarització i la fragmentació, i això ha dificultat la formació d’un govern nacional estable’. ‘Els partits polítics catalans van ser decisius per a la governabilitat a Madrid. Ara ningú no voldrà negociar-hi. Els blocs de l’esquerra i la dreta no poden tenir majoria tots sols, però la desconfiança en la qüestió catalana els ha impedit de treballar junts. Les eleccions generals del mes vinent seran les quartes en quatre anys.’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.