El Festival Lluèrnia fa brillar Olot

  • Es farà aquest cap de setmana, 10 i 11 de novembre, a Olot i s'hi veuran vint-i-set instal·lacions

VilaWeb
Redacció
08.11.2023 - 21:40

El Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, es farà el 10 i l’11 de novembre a Olot. Un total de vint-i-set instal·lacions d’artistes de tot el món, juntament amb unes altres de dissenyades pels alumnes de primària i secundària de la comarca, seran les encarregades d’encendre la ciutat garrotxina.

Després de dotze anys en funcionament, enguany l’epicentre del festival és a la Ciutat Jardí, a l’eixample olotí, més conegut com a Eixample Malagrida. Del centre de la ciutat fins al Parc Nou, l’espectacle de llums s’expandirà a tot Olot pels carrers radials, com també pels jardins i les cases noucentistes que normalment estan tancades.

Algunes de les propostes més destacades

L’Hort de la Llum, un dels elements bàsics del festival, anirà a càrrec de Nua Arquitectes i rebrà el nom de “Ritual”. Serà un cultiu al·legòric que construeix un hort gràcies a la llum, i que vol erigir-se en un espai de refugi i d’homenatge al concepte d’hort.

Enguany el Lluèrnia coincideix amb el vintè aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol. Per això, els alumnes de les escoles de primària d’Olot i la Garrotxa han preparat una obra que connecta la natura amb la seva poesia. El faig del Parc Nou serà il·luminat amb llum negra i decorat amb tres formes geomètriques de paper que s’aniran transformant fins a construir lletres i paraules que, finalment, esdevindran versos. L’obra es diu: “Un batec de silenci”.

Una altra obra destacada serà a la plaça Major. És de l’artista portuguès Francisco Spratley, es diu “Raig de llum” i vol reflexionar sobre l’efimeritat de la llum. Uns quants feixos de llum s’aniran encreuant en l’espai de la plaça, en direccions canviants, mentre interactuen amb els visitants, que esdevindran part de l’obra.

De les instal·lacions de foc, que es podran veure tan sols dissabte, despunta, en primer lloc, “Epicentre“, organitzada per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus i situada a la plaça de l’Estrella. La gent hi participarà activament, en emetre un flux de llum que s’intensifica quan és compartit.

També hi trobarem “Som música, som llum“, un espectacle de l’Escola Malagrida que combinarà llum i música per observar com ballen les ones de les nostres veus; o el “Valhalla calling“, un espectacle de la companyia Pim Pam Pum Foc! basat en les llegendes nòrdiques.

L’acte de cloenda anirà a càrrec de la Companyia Taller de Magnèsia, que jugarà amb el foc i els espectadors a “Orbitals de Fènix”.

La Fumarola de Lluèrnia

El Lluèrnia s’estén uns quants dies més de novembre gràcies als actes de la Fumarola. Enguany, es farà del dimecres 8 al diumenge 12, i inclourà exposicions, espectacles i actes paral·lels al festival, com ara la visita guiada “Bestiari” i l’exposició “Mirant lo Blanc”.

Alteracions viàries pel Lluèrnia

L’organització del festival alerta d’algunes alteracions viàries durant aquests dies. Divendres 10 i dissabte 11 no es podran estacionar vehicles als carrers on hi hagi muntatges; ni es podrà circular per la zona de les instal·lacions de les 17.00 a mitjanit. Totes les alteracions seran senyalitzades i marcades prèviament, i es podran consultar a la web olot.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any