El descrèdit del president Puig, només trenta dies després

  • Al president de la Generalitat, es veu clar que li importen més els militants, i sobretot els dirigents, del seu partit que no els ciutadans del seu país

VilaWeb
Fotografia: Juan Carlos Cárdenas

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 20 de juliol, no fa encara ni un mes, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va deixar caure en una conferència a Madrid la proposta de crear un impost sobre les rendes altes de Madrid, adreçat a compensar els beneficis obvis i evidents de la capitalitat. Aquell dia, vaig fer aquest editorial en què aplegava els arguments sòlids i molt ben fonamentats que va posar sobre la taula i remarcava la importància de l’enfrontament, intel·lectual, però encara no polític, que el president valencià obria amb l’estat dit central. 

Però no ha passat ni un mes i Puig ahir ja se’n va desdir. Del tot. Provant fins i tot de negar les seues paraules i agafant-se a un mer tecnicisme com és que la frase concreta de l’impost va venir a causa d’una pregunta del moderador. Per sort, els vídeos de l’acte són públics i no pot negar les paraules que va dir i que podeu comprovar ací baix. I sí, efectivament, el president, la frase concreta de l’impost que tant ha excitat el nacionalisme madrileny, la va dir responent una pregunta del moderador que li demanava concreció respecte del contingut de la conferència. Però era una pregunta lògica, i la resposta, invocant Paul Collier, és evident que tampoc no era improvisada ni se li va escapar. Què ha passat, doncs, perquè el president ara abjure de les paraules que va dir?

Doncs ha passat que els seus van reaccionar molt malament. I que, al president Puig, li importen més els del seu partit que no els del seu país. Només havien passat unes hores quan la ministra d’Hisenda espanyola, Maria Jesús Montero, va fer públic que el govern espanyol no veia bé aquella proposta. I després van venir els de sempre en processó cridanera. Els presidents d’Extremadura, Aragó i Castella-la Manxa, socialistes, van atacar Puig per “intentar d’imposar un impost específic a un territori”. Presidents del PP, com era d’esperar, van posar el crit al cel. I, a Madrid, tothom excepte Podem s’hi va mostrar en contra. Ni Más Madrid va defensar una idea que, de manera molt especial i contundent, el PSOE madrileny va rebutjar de ple. Encara més: fins i tot la vice-presidenta valenciana, Mónica Oltra, va tirar de la demagògia habitual per a atacar el seu president amb motiu de la proposta. La dirigent de Compromís va arribar a dir que els qui viuen aquesta situació anòmala en realitat són els madrilenys: “A Madrid són més ben considerats els qui hi posen un domicili fiscal fictici que no els habitants mateixos.” Sense comentaris. Aquest és el nivell.

El resultat de tant d’entusiasme estava cantat. Per això, dos dies abans de fer un sol mes d’ençà que va formular la proposta, el president de la Generalitat ha eixit en públic a dir que no va dir allò que va dir i a donar-li la culpa al periodista. Tot moixet, ell; tot moderació, ell; tot lleialtat a Madrid, ell. Que les Espanyes no volen reformar res, que prou bé que es viu xuclant de tothom, i el PSOE és el PSOE de sempre i, per tant, no li importa gens ni mica que Ximo Puig passe per un ninot. I a continuar cremant les naus fins que la cosa esclate. Perquè que Puig es faça enrere no vol dir que s’haja solucionat res de res.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Rius
Joan Rius
18.08.2021  ·  22:22

Proposo al ministeri de l’interior, que canvïi el non d’España pel de Madraña, que s’ajusta millor a la realitat de l’estat de les Auronomies.

Josep Usó
Josep Usó
18.08.2021  ·  22:23

El que em sorprèn més és que esperàreu alguna mesura de debò d’un personatge de la talla de Ximo Puig. Un “balensiano de bien”, decidit a ofrenar el que siga menester per al millor lluïment del seu veritable país, l’Espanya engolidor de Madrid. Si no fera de polític, de què treballaria? El nivell és aquest, com el del seu partit i el de bona part del país en general. O independència o això.

Núria Florensa
Núria Florensa
18.08.2021  ·  22:25

És una vergonya que fent propostes més justes per la resta de població, hagi Ximo Prat abjurat, per l’espasa de Dàmocles del Partit PSOE o un altra. Estem ben expremuts les províncies perifèriques a Madrid.
Tenen sempre tot lligat aquesta burocràcia imperant a Madrid des del s. XVI i… intocables 😡👿.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
18.08.2021  ·  22:25

Pense que ja li podem dir a Ximo Puig, Ximo el matalafer, fer i desfer.

Carles Viñals
Carles Viñals
18.08.2021  ·  22:36

Si alguna cosa em sorpren de tot plegat és que el Sr. Partal se sorprengui de la “espantá” del Sr. Ximo Puig. La diferència entre el Sr. Partal i els subscriptors és que ell semblava esperar alguna cosa de la “plantada” madrilenya del seu paisà.
Beati pauperes spiritu…

Carles Serra
Carles Serra
18.08.2021  ·  22:46

Gràcies Vicent per l’editorial: a la editorial que vares fer amb tanta alegria i esperança per les paraules d’en Ximo, ja et varen ser respostes per molts subcriptors de Vilaweb, la majoria et deien que era això, paraules, que si el seu partit li donava un toc d”atenció una majoria teníem clar aquest fet que ara denúncies.
En Ximo no deixa d’ésser un Iceta, obediència en el partit/sistema; la societat que ell diu defensar li llisca, no porta proust anys escalfant cadires a la Generalitat Valenciana per saber lo que es realment aquest element i la seva prioritat? el drama com també passa a Catalunya, que debant del PP vota PSO€ , com el mal menor ; però tot això ja és tant suat Vicent que no val la pena dedicar-hi més temps

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
18.08.2021  ·  22:50

Tot parafrasejant un fragment de la “Jungla d’asfalt”: …mai no pots refiar-te d’un polític de les esquerres espanyoles; quan menys t’ho esperes es posen de part de les lleis de l’unionisme monàrquic espanyol…

Josep Sendra
Josep Sendra
18.08.2021  ·  22:51

Penós total, noves glòries d’Ascanya Jacobines…totalment vomitiu…

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
18.08.2021  ·  22:57

Ho vaig dir fa un mes: no es pot esperar res ni de Puig ni d’Armengol. Obediència cega al partit

Als territoris que no són el principat la gent vota majoritàriament PP o PSOE. Costa veure la diferència entre els dos partits si no és un difús esquerranie i una actitud més amable envers l’eutanàsia de la llengua i de la cultura. Res més

L’alternativa a tot això es deia república catalana, i quan ho estávem intentant miraven cap a una altra banda. Ara és tard…ens toca aguantar-nos per sempre més, ja que ni Madrid ni Espanya no camviaran, ni aquí gosarem posar les coses al seu lloc. No ho vàrem fer ni el 3O, 10O ni 27O. Toca aguantar-se per uns generació fins fer fora els polítics sctusls i posar slgú amb cara i ulls

jaume vall
jaume vall
18.08.2021  ·  23:20

Gràcies, Miquel Puig, Carles Viñals, i d’altres escèptics. Tenim sort de gaudir d’una rèplica “pessimista” (de fet, realista) a l’editorial “optimista” (de fet, il·lusionant) que ens ofereix en Partal.
I que duri; si pot ser que tingui raó més vegades el director.

Alfons Tur
Alfons Tur
18.08.2021  ·  23:20

I què n’esperàveu, dels que són d’ofrenar noves glòries a Espanya?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
18.08.2021  ·  23:28

Si ens parem una mica a pensar veurem que tota la retafila que va amollar el M.H.P. de la Generalitat d’Avall era un constructe que ell és incapaç d’elaborar. En parlà d’oïda. A bé Vicent Soler o bé Soriano li van fer l’escolteta sobre PAUL COLLIER i la tendència de les grans capitals de 1ª corona a fer d’aspiradora.

I s’atreví a esmentar el “federalisme” quan el bon argument alemany és que el diferencial màxim permés és del 4 %, i el País Valencià atansem un 10 %, el Principat un 12 % i les Illes un 16 %. I això no són casualitats, sinó veritats objectives en una relació entre estat colonial representat per la Metròpoli colonial i els habitants dels territoris colonitzats.

A Alemanya el màxim “desequilibri” entre haver i deure” és un 4% que té Baden-Baden Wutterberg.

Però no ho esmentà per a explicar allò del federalisme. Tota l’explicació fou “fallera”, i quan el periodista madrileny i colonista li atacà dient-li que els atacava, En Puig s’esquallà com un all-i-oli mal muntat. Féu una oda a Màdrix, com a lloc on hi havia estudiat i digué que era amic del president del Real Màdrix. Cosa que a València sabem a ciència certa, per què és afeccionat merenga.

Igual que Eduardo Zaplana.

A mi Vicent ja m’estranyà aquell editorial emparentant Maragall i Puig. I ho vaig desar clar.

“Fum de botja. Que no escalfa. Aquest fum és més perillós qie el de la foguera. T’ofega per inhalació imperceptible. L”altre et socarra. En tots dos casos morim. La base del discurs del President de la Generalitat és manlleu de la CONLLEVANCIA d’Ortega y Gasset. El fonament de l’estat colonial español actual.

Un altre president de Generalitat que que adopta el paper de ploranera que no quallarà en res. De forment, ni un gra.”

A mi, més que l’antic secretari de presidència de Joan Lerma, m’amoïna l’actitud cega i suïcidas de Compromís, perdó Més Compromís, que volen canviar un estat colonial, quan als colonitzadors els va tan bé, amb “els bons salvatges” dels territoris del “Bon dia” al sud de les Alberes.

Quantes voltes han enganyat Joan Baldoví i Roda des de 2015 ençà? ……..particularment he perdut el compte.

Compromís és més inútil per al poble valencià, i la resta de Països Catalans, que masturbar a un cadàver.

I ja vaig advertir farà uns tres anys quan n’Oltra i Jarque vivia a ca La Secta- Antena3-RTVE, etc que el seu objectiu és acabar a un lloc de comandament de l’estat colonial. Ella té mentalitat d’anar fent des de dins, quan l’estat colonial té una dinàmica pròpia i ells només són els “apedaçadors,la gasa i l’esparadrat” dels colonialistes en cas de que els vagen mal dades, per virar una mica amb el sextant el vaixell i fer com que alguna cosa canvia de cara a la població.

I tota aquesta colla ens prenen per ignorants, quan extrapolant, veiem què passa amb la realitat del món i els seus discursets localistes. Els polítics valencians han passat del “meninfotisme balenziano” a “l’eutanasiasisme amb dolor”.

El M.H.P. Puig, va felicitar el “Misteri d’Elx” en castellà, l’auto teatral més antic d’Europa fet en català precisament celebrat dintre de recinte sagrat.

Eixa és l’alçada de lil·liputenca del President de la Generalitat d’Avall.

Xe tu, com els Zaplana, Fabra i Lerma. Enhorabona, Artistàs !

En aquest estat colonial, “de moliner canviaràs, que de lladre no t’escapàs”

Josep Blesa (València)

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
18.08.2021  ·  23:42

El sistema de govern de Castella/Espanya s’ha basat sempre en el funcionament de les “castes extractives”.
Unes castes que actualment s’han enfortit.
…..

En 1519, primera bancarrota de l’erari públic. Carlos I de Castella només abona els interessos. Bancs arruïnats.
 
En 1557, segona bancarrota de l’erari públic. Felipe II de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1576, tercera bancarrota de l’erari públic. Felipe II de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1596, quarta bancarrota de l’erari públic. Felipe II de Castella. Bancs arruïnats.

En 1607, cinquena bancarrota de l’erari públic. Felipe III de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1627, sisena bancarrota de l’erari públic. Felipe IV de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1647, setena bancarrota de l’erari públic. Felipe IV de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1652, vuitena bancarrota de l’erari públic. Felipe IV de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1662, novena bancarrota de l’erari públic. Felipe IV de Castella. Bancs arruïnats.
 
En 1666, desena bancarrota de l’erari públic. Carlos II de Castella, només paga el 30 % del deute. Bancs arruïnats.

En 1715, per compensar les despeses de la guerra de Successió, Felipe V de Castella multiplica per 8,12 de mitjana els impostos directes que els catalans han pagat en plena guerra, rebaixat a multiplicar per 7,84 de mitjana l’any següent. És amb l’impost del cadastre sobre béns immobles i sobre el treball personal, impost que dura fins 1845.

En 1799, onzena bancarrota de l’erari públic. Carlos IV de Castella no paga els interessos de préstecs. Bancs arruïnats.
 
En 1809, dotzena bancarrota de l’erari públic. José I de les Espanyes i de les Índies. Bancs arruïnats.

En 1866, tretzena bancarrota de l’erari públic. Isabel II de les Espanyes. Bancs arruïnats.
 
En 1872, catorzena bancarrota de l’erari públic. Amadeo I d’Espanya es veu obligat a pagar el deute públic venent les mines de Riotinto al Regne Unit.
 
De 1880 a 1890, els 1.840.000 catalans paguen cada un 4,78 pessetes a l’Estat espanyol i els 15.660.000 restants d’espanyols, 2,08 pessetes.
 
En 1882, quinzena bancarrota de l’erari públic. Alfonso XII d’Espanya. Bancs arruïnats.

En 1939, setzena bancarrota de l’erari públic. Francisco Franco Bahamonte, cap de l’Estat, no vol pagar el deute de la segona república.

De 1960 a 2017, “algú important” de la casta extractiva cobra comissió en importacions de petroli.

MARCEL MAÑE:

http://www.marcel-mane.com/catala/historia/Apropiacions%20indegudes%20de%20la%20casta%20extractiva%20de%201455%20a%202017.htm

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.08.2021  ·  23:51

Prenc nota: no es pot esperar res de bo del PSOE. Falta que els votants valencians ho entenguin. I cal. Ja n’hi hauria d’haver prou amb els errors electorals que no parem de cometre al Principat.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
19.08.2021  ·  00:56

Es veia a venir, francament.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
19.08.2021  ·  01:05

L’analisi i advertència que va fer en Partal i que ja havia fet en Maragall fa 20 anys és correcte. I segueix vigent i cada cop més agreujat encara que Ximo Puig s’hagi fet enrera. Madrid és un forat negre cada cop més gros.
Una altra qüestió es que el dirigent valencià no vol que li passi com en Maragall, perquè el resultat d’enfrontar-se en l’elit extractiva madrilenya va ser la seva substitució per l’obedient Montilla.
L’han avisat i s’ha trobat en perill de mort.
És a dir, la lliçó és, un cop més, que a les bones i dialogant no hi ha res a fer.
I això també es un avis a l’Aragonés i la seva taula de diàleg que ha nascut morta.
I avís també per a tots els Junqueristes de la tercera via. Perquè no hi ha tercera via. Només hi ha rendició incondicional i fer-se esclaus de Madrid-Espanya.
Que és més Madrid que Espanya.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.08.2021  ·  05:17

Temps de polítics de vergonya, de vividors i galtes, de malversar i robar, i crear més i més impostos per celebrar festivals i ferrovials, fins deixar al poble escurat. Hem creat un monstre, alimentat per uns polítics que nomes pensen en forrarse amb unes nòmines descomunals per la seva poca qualitat. Tancar les autonomies o regne de califes i ximos es una necessitat racional i urgent. Si hem d’esser espanyols, aturem els ximos i pocavergonyes dels ferrovials

josep soler
josep soler
19.08.2021  ·  08:01

No és cap novetat en un partit això de que siguin més importants els vividors de la política que els seus votants. A Catalunya ho hem vist en la totalitat dels partits. Evidentment és més desolador comprovar-ho en partits que aparenten ser d’esquerres i a més a més independentistes, especialment després de l’atemptat terrorista que va fer l’Estat espanyol contra el poble de Catalunya el Primer d’Octubre.

El col·laboracionisme fa que ERComunsCUP i Junts siguin còmplices del terrorisme d’Estat exactament igual que els partits de dretes espanyols PPSOECiudadanosVOX.

AXÒ NO CANVIARÀ FINS QUE NO TINGUEM UN PARTIT ON ELS SEUS CÀRRECS ELECTES I EVENTUALS NO COBRIN NÒMINA i el meu vot fa la migdiada fins que això no passi.

Mercè Duran
Mercè Duran
19.08.2021  ·  08:11

Em fa l’efecte que els lectors de VW ho teníem clar des d’el principi.
El que es mou no surt a la foto.
Ara lo de la Mónica Oltra és de traca i mocaor. I pensar que aquí ens queia tant bé…. i li feiem tant la llesca.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
19.08.2021  ·  08:58

Ni el Puig ni l’Oltra s’han solidaritzat mai amb nosaltres, ans el contrari.
Mònica Oltra: 27/2/19:
Puigdemont “es dedica a anar pel món fotent-se bons menjarots i penjant-ho a Twitter mentre Oriol Junqueras està a la presó”.

Queda tot dit al servei de qui estàn.

David Badia
David Badia
19.08.2021  ·  10:17

A Catalunya i Pais Valencia els socialistes son primer socialistes i despres catalans i valencians, en canvi a España (Madrid ,Extremadura , Murcia etc ) son primer espanyols i despres socialistes, aquesta es la gran diferencia

Aleix Gaus
Aleix Gaus
19.08.2021  ·  11:20

El problema de Puig és que és vol assegurar la cadira al preu que sigui. Per mi aixo no son politics ja que no pensen en el pais només tenen al cap el partit. Si no tinguesin nómina cada més també actuarian aixi? Els politics s´han de posar al servei dels ciutadans i no del partit

joan rovira
joan rovira
19.08.2021  ·  11:43

Sobta la persistència del director perquè no admetre directament, en els seus editorials, la realitat d’uns Països catalans colonitzats, també, mitjançant els partits de les suposades esquerres espanyoles (PSOE i Podemos) i les seves sucursals respectives al País Valencià (PSPV-PSOE) i també (Compromís) i (Bloc), a les Illes (PSIB-PSOE) i també (Més) i (Podem) i al Principat (PSC-PSOE) i (En comú) i també, com s’hi ha posat de manifest sense cap escarafall (ERC). Panorama, amb una llarga trajectòria a la història de la Península d’Espanya, que la història oficial dominant, dissimula i, la majoria de la premsa, la més combativa, també.

PS. Tal com posen en relleu els comentaris ben documentats d’En Josep Blesa i d’En Josep Maria Martín. En aquest sentit, recomano aquests dos articles per entendre que som on érem, el primer, segles enrere i, l’altre, en temps més propers:

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2010825-no-plau-als-cathalans.html

https://andreumarfull.com/2021/02/23/nou-llibre-dutrecht-a-san-francisco-passant-per-nova-york/

Igual que els colonitzadors són de dretes i esquerres; els intermediaris, també. La pinça interior colonial és el mirall de l’exterior i, és transversal! Igual com els alliberats del Primer d’Octubre, arreu dels Països catalans, són transversals!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
19.08.2021  ·  13:07

El suc de tot això ès que amb aquests “liders”, els Paisos Catalans ho tenen molt o molt magre.

Jo espero (de debò, de tot cor) que algú/alguns estiguin preparant-se per quan el poble digui prou.
Perqué la ràbia i la ferum és tant forta, que hi haurà una revolta mai vista. I els que ara es troben al govern (o fora del govern) ja cal que sàpiguen interpretar bé el que passarà, perqué altrament quedaran esclafats miserablement i marcats per sempre més com a traidors.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
19.08.2021  ·  14:36

Vicenç les ideologies ens confonen i molt
El Sr.Puig és nacionalista espanyol i defensa els interessos de la seva pàtria
Deixem d’una punyetera vegada d’embolicar la troca
Tots els bascos (siguin del Sud o del Nord) es reconeixen com a Nacionalistes Bascos i contra tot pronòstic estan salvant la seva llengua
La nostra s’està morint
Jo sóc Nacionalista Catalana

Pepa Cendrós
Pepa Cendrós
19.08.2021  ·  16:49

Quin fàstic de gent! Impresentables tots!

Octavi ENGUITA
Octavi ENGUITA
19.08.2021  ·  17:27

Jo ja vaig alucinar amb el primer article…

Pero que espereu de gent com aquesta…

Si no fos perque Espanya esta enganxada a Europa seria Españastan…

Joan Costa-jussa
Joan Costa-jussa
19.08.2021  ·  18:51

Al carrer per mentider!
No els podem toledar ni una mentida més!
Els paguem per treballar no per mentir!

ramon Feixas
ramon Feixas
19.08.2021  ·  18:53

Aquesta gent no tenen cap mena de pudor a b nivell ètic. De tenir-lo no podrien estar al partit socialista. Ningú ignora que la política i la mentida van de bracet, però en el cas dels partits espanyolistes engeguen la mentida amb tot el morro, deixant-nos a tots per imbècils. I el que és més fotut: Aconsegueixen imposar el seu abús. poders, corrupció, tractes de favor, mentides és el que acaba marcant la vida social, sabent que no els hi cal amagar aquestes vergonyants contradiccions. Malauradament amb elles amaguen altres coses bastant inhumanes. I encara hi ha qui parla de les esquerres referint-se al PSOE. Els socialistes que van quedar a Catalunya també ballen morro amunt. Realment tots ells tenen el mateix voltatge ètico-social. i saben perquè estimen tant els seu partit.

david graupere
david graupere
19.08.2021  ·  19:06

Volen esser una regió d’Espanya, l’assimilació cultural al sud, avança abon ritme, que hi hagin institucions culturals locals com els museus que twitin en espanyol és un clar símptoma (per exemple, Santa Pola).

Sense una presa de consciència del poble valencià, el que en diem País Valencià és cada cop més la comunidad (valenciana). És per això que sols una sotragada d’una Catalunya independent, sols això podria encendre la foguera valenciana.

És igual quina part dels Països Catalans comenci a esser altra volta sobirana, la resta podria venir al darrera, ha d’esser una independència per blocs… altrament serem una regió franco-espanyola, ara mateix som això.

Núria Castells
Núria Castells
19.08.2021  ·  23:21

Potser ens tocarà a nosaltres veure morir definitivament el que ha anat agonitzant de fa anys?
Ho dic perquè de reculada i traïció polítiques com les que hem viscut al Principat, -encara que no en recordàvem altra com aquesta des de fa decennis- sí que n’havíem hagut de patir, al llarg de la nostra història. Sempre hi ha hagut “botiflers”. Però ara el món canvia tan de pressa que potser no ens adonem que ja no el podem analitzar amb els paràmetres d’ahir i que els fenomens són més letals perquè la tecnologia ho permet.

La llengua n’és un indicador privilegiat perquè és central en la nostra nacionalitat i perquè es pot estudiar científicament i ràpida, com aquell que fa una radiografia per veure una fractura.
I ja comencem a adonar-nos de què ens diu, la radiografia!

MAI havíem hagut de lluitar contra el que lluitem ara. I, sí, hi haurà una catalanitat de fons, “immòbil”, com deies, benvolgut Vicent, però… els nens juguen en castellà i fan de tik-tokers en castellà. I són el nostre “futur”!
Qui pot negar que aquesta manera “voluntària” d’abandonar la llengua és molt més greu que totes les prohibicions que Franco i altres tirans ens han infligit?

Només tenim una opció. La que vam intentar l’1-O i va ser avortada.
Posem-nos-ho al cap perquè no en queda d’altra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes