El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB) s’ha pronunciat sobre la modificació dels criteris d’ús de les llengües oficials a la prova de selectivitat. En un comunicat, ha manifestat que la considera un ‘greu error’ i ‘totalment injustificada’. A més, creu que fomenta la sensació que els coneixements de llengua catalana són prescindibles.

Fins a la convocatòria d’aquest mes, cada any els exàmens s’havien presentat només en llengua catalana, llevat dels que avaluen les altres llengües. Però enguany el rectorat de la UIB ha afegit l’obligació de preparar una versió en espanyol per als alumnes exempts de fer la prova de llengua catalana.

El Departament de Filologia insisteix que el canvi de criteri ha estat introduït pel rector de la UIB, Llorenç Huguet, i que respon ‘només a la seva voluntat’. Es recorda que els alumnes poden triar lliurement la llengua en què responen, i que llegir els enunciats en català no pot ser cap problema per a ells, perquè tots tenen reconegut, pel cap baix, el nivell B2.

La polèmica va esclatar abans de començar la selectivitat, quan quatre membres del tribunal van plegar per aquesta castellanització de la prova. Això s’afegeix a l’escàndol de l’examen d’història, en què es demanava als alumnes que analitzessin un discurs de Franco sobre la unitat d’Espanya.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]