El curs escolar al Principat comença amb una xifra històrica: 1.570.000 alumnes

  • El curs 2016-2017 hi haurà 7.822 alumnes matriculats més, amb una augment de 798 docents

VilaWeb
ACN
12.09.2016 - 02:00

Avui comença el curs escolar al Principat, amb 7.822 alumnes matriculats més que l’any passat. En total, hi haurà 1.570.011 alumnes, una xifra històrica. Per etapes educatives, el màxim creixement serà a secundària. En canvi, el segon cicle d’educació infantil perd 10.000 alumnes a causa de la baixada de la natalitat. A l’etapa post-obligatòria, sobretot als centres públics, hi ha un creixement.

L’augment del nombre d’alumnes es compensa, segons que explica el Departament d’Ensenyament, amb uns 800 professors més, de manera que en total n’hi haurà 66.461. D’aquests, 140 treballaran per a l’anomenada educació inclusiva: en Unitats de Suport a l’Educació Especial –se’n creen 50 de noves–, en itineraris formatius específics de formació professional i en serveis educatius que atenen els alumnes amb necessitats. Així mateix, als 340 centres d’alta complexitat s’hi destinaran 400 docents més. A banda, s’han creat nous perfils professionals i 3.410 llocs de feina responen a necessitats derivades dels projectes educatius dels centres, un 35% més que al curs passat.

Una de les novetats d’enguany és que els substituts van entrar a treballar el 8 de setembre, quatre dies abans de començar les classes; aquests últims anys s’hi incorporaven el primer dia de classe. Segons el departament, el cost d’aquesta mesura és d’1,2 milions d’euros.

L’equilibri entre la població escolar i els docents ha fet baixar el nombre d’alumnes per classe, sobretot a l’educació infantil. Segons la consellera, la mitjana dels grups de P3 és de 20,7 alumnes, mentre que el curs 2011-2012 era de 22,9. A secundària, la mitjana és de 28,2, és a dir, 4 dècimes menys que ara fa 4 anys.

El primer cicle d’educació infantil s’implantarà a cinquanta escoles rurals
El curs passat set escoles rurals de les comarques de Ponent i de l’Ebre van acollir el primer cicle d’educació infantil. Enguany, s’implantarà a 50 escoles en total, arran de la petició de molts ajuntaments. Això implicarà un augment important d’alumnes i una millora de la distribució territorial.

No tantes escoles en mòduls i primera construcció de consum quasi zero
El curs també comença amb 1.100 mòduls prefabricats. Tanmateix, la prioritat del departament és fer desaparèixer les escoles que són totalment en mòduls. Per això, destaca que si el 2008 hi havia 120 escoles en mòduls, ara n’hi ha 86. Aquest curs, es creen administrativament 6 escoles, dos instituts i 2 instituts escola. De nova construcció se’n fan 9, que són 6 escoles i 3 instituts, i alhora es rehabiliten 3 escoles i 2 instituts. S’han fet obres de millora a 383 centres. Una de les novetats d’enguany és la primera construcció de consum quasi zero, concretament en l’ampliació de l’institut de Pallejà, on s’han implantat mesures d’estalvi i d’eficàcia energètica per gastar el mínim possible. Segons la consellera, s’ha potenciat la ventilació a l’estiu i s’ha adequat l’edifici per aprofitar-hi l’efecte hivernacle a l’hivern.

Es mantenen les ajudes de llibres i de beques menjador
Aquest curs, el departament destinarà 4 milions d’euros als ajuts de llibres de text i s’han ampliat el nombre de centres que se’n beneficiaran, fins a 960, inclosos tots els d’alta complexitat. Pel que fa a les beques menjador, tot i que no n’hi ha dades definitives, Ensenyament garanteix l’ajut a totes les sol·licituds que arribin als llindars establerts, a més de les situacions sobrevingudes. Per això preveu un augment de la despesa de 12 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any