El Consell d’Europa qüestiona la independència del poder judicial espanyol

  • L'organització també diu que l'estat espanyol no ha acomplert del tot les mesures contra la corrupció recomanades el 2013

VilaWeb
Redacció / ACN
03.01.2018 - 13:26
Actualització: 03.01.2018 - 21:38

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) qüestiona en un informe publicat avui la independència del poder judicial espanyol i els esforços d’Espanya en la lluita contra la corrupció.

L’organització lamenta que no s’hagi aplicat íntegrament la recomanació d’avaluar el marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i els efectes sobre la realitat i la independència percebuda d’aquest cos.

El Consell d’Europa critica la manca de desenvolupament legislatiu per a establir els criteris a l’hora de nomenar els presidents dels tribunals provincials, els tribunals superiors de justícia, l’Audiència espanyola i el Tribunal Suprem espanyol per a garantir que no desperten ‘cap dubte sobre la independència, la imparcialitat i transparència del procés’.

Tot i els avisos, el Consell d’Europa subratlla també en l’informe ‘l’alta qualitat del sistema judicial.’ Celebra, per exemple, el procés per a emetre una estratègia estatal de justícia i augmentar la independència i eficiència del poder judicial. Recull, per exemple, que s’ha adoptat un codi de conducta i s’ha creat una Comissió d’Ètica Judicial amb un paper consultiu, tot i que recorda que encara no ha començat a funcionar.

El text també recull que les autoritats polítiques ‘no han participat, en cap cas, en la tria dels membres de l’òrgan de govern de la judicatura’. Això mateix conclou respecte de la recomanació d’establir criteris objectius i requisits d’avaluació en la llei per al nomenament dels alts càrrecs de la judicatura.

El document revisa el nivell de compliment de l’estat espanyol en l’aplicació de les recomanacions fetes ara fa quatre anys i mig per a prevenir i combatre la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals. El GRECO denuncia que aquest compliment es manté ‘globalment insatisfactori’, perquè considera que Espanya no ha aplicat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organització el 2013: set s’han implantat parcialment i quatre no s’han posat en pràctica.

Una de les recomanacions que no s’han implantat aquests darrers quatre anys és l’adopció d’un codi de conducta per a diputats que sigui fàcilment accessible i que inclogui, per exemple, informació sobre prevenció de conflictes d’interessos, obsequis o interessos financers. El document també explica que la recomanació per a introduir normes sobre la manera com els membres del congrés espanyol es relacionen amb lobbistes que pretenen influenciar en el procés legislatiu només s’ha acomplert parcialment.

El Consell d’Europa és una organització internacional formada per quaranta-set estats i amb seu a Estrasburg. Té per objectiu principal defensar i protegir la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, particularment els civils i polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any