El Consell d’Europa aprova l’informe que equipara Espanya amb Polònia, Hongria, l’Azerbaitjan i Grècia per l’ús de Pegasus

  • El document insta l'estat espanyol a obrir una investigació immediata sobre el cas i a reparar les víctimes dels abusos amb aquest programari
  • El Consell dóna ara tres mesos a l'estat espanyol perquè li faci arribar informació sobre l'ús de programaris espia com Pegasus.

VilaWeb
Redacció
11.10.2023 - 19:32
Actualització: 11.10.2023 - 19:51
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha aprovat un projecte de resolució i de recomanació que situa Espanya al mateix nivell de països com ara Hongria, Polònia, Grècia i l’Azerbaitjan en relació amb l’ús de programes d’espionatge com Pegasus.

El document demana a Espanya de garantir que les víctimes d’espionatge amb programaris com Pegasus tenen “reparacions suficients” i l’insta a dur a terme investigacions “efectives, independents i ràpides” sobre “tots els casos confirmats o presumptes casos d’abús d’espionatge”. El text també demana a Espanya que no utilitzi l’argument de la seguretat nacional per evitar mecanismes de vigilància i negar a les víctimes l’accés a informació.

El projecte de resolució i de recomanació també demana a l’estat aplicar “sancions adequades”, siguin criminals o administratives, en casos d’abús de programes d’espionatge. D’altra banda, dóna tres mesos a l’estat espanyol perquè li faci arribar informació sobre l’ús de programaris espia com Pegasus.

El text recull que l’estat és un dels països europeus on CitizenLab ha revelat casos d’espionatge. Apunta que 65 persones relacionades amb l’independentisme català van ser espiades i que les autoritats espanyoles tan sols han reconegut l’espionatge “legal” a 18. Tot i subratllar que CitizenLab no ha atribuït l’espionatge amb Pegasus a “cap entitat específica”, sí que constata que hi ha proves d’una “connexió forta amb una o més entitats dins del govern espanyol”.

En el projecte de resolució i de recomanació, l’Assemblea Parlamentària es mostra “molt preocupada” per l’ús “il·legal o per a objectius il·legítims” de programaris com Pegasus per part dels estats. El text també expressa “dubtes seriosos sobre si l’ús d’aquests programaris és compatible amb el respecte dels drets humans”.

I afegeix: “L’Assemblea creu que l’ús de programaris com Pegasus s’hauria de limitar a situacions excepcionals i com a mesura d’últim recurs per evitar o investigar actes específics que representin una amenaça genuïna i seriosa a la seguretat nacional”.

Òmnium celebra la resolució: “Posa en evidència els abusos de l’eºstat”

En un enfilall publicat aquesta tarda a Twitter, Òmnium Cultural ha celebrat que l’informe “posa en evidència una vegada més els abusos de l’estat davant de la comunitat internacional”. I afegeix: “Espiar activistes, polítics, advocats o periodistes per les seves idees és un atac directe contra la democràcia!”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any