El congrés espanyol reprova Catalá, Maza i Moix

  • És la primera vegada en democràcia que es reprova un ministre en actiu

VilaWeb
Redacció
16.05.2017 - 19:36
Actualització: 16.05.2017 - 20:01

El congrés espanyol ha reprovat per 207 vots a favor i 134 en contra el ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, el fiscal general de l’estat espanyol, José Manuel Maza, i el fiscal anticorrupció, Manuel Moix. Tots els grups de l’oposició, a més de Ciutadans i del PNB –amb el qual el govern espanyol ha tancat un acord per al pressupost–, han donat suport a una moció del PSOE que acusa els màxims responsables de la fiscalia espanyola d’afavorir els interessos de persones investigades per la corrupció i obstaculitzar les actuacions dels investigadors. També apunta a Catalá per la seva responsabilitat en els nomenaments de Maza i Moix i per la seva ingerència en causes judicials. És la primera vegada en democràcia que la cambra espanyola reprova un ministre, o un fiscal general o un fiscal anticorrupció en actiu.

Els grups han coincidit a demanar la destitució de Maza i Moix per suposades ingerències en les investigacions, com la filtració que va permetre que l’ex-president de Madrid sabés que era investigat, l’elecció de Moix com a fiscal anticorrupció sense tenir prou currículum i la seva actuació per impedir algunes de les investigacions de l’operació Lezo. Al ministre Catalá, li han reclamat la dimissió per episodis recents com els missatges de text que va enviar a González.

La diputada del PDECat Lourdes Ciuró ha parlat sobre la judicialització del procés independentista. ‘Amb aquesta aprovació diem al ministre que en els nomenaments no està bé prioritzar el concepte de lleialtat per sobre del de l’honestedat, pels inhabilitats per haver permès de votar el 9-N, pels membres de la mesa del parlament processats, per la consellera de Governació i el director general, processats per haver comprat urnes en democràcia i perquè la justícia a Espanya fa molt de temps que no és cega’, ha dit Ciuró.

La diputada d’ERC Ester Capella ha assegurat que a l’estat espanyol no hi ha separació de poders, com ho demostren les contínues interferències al ministeri fiscal. Ha criticat durament que el ministre hagi optat per ‘tocar la lira’ i intentar desacreditar les filtracions que apunten al fiscal general i al fiscal anticorrupció. ‘Destituïu el fiscal general de l’estat i condemneu les contínues interferències al poder judicial i als fiscals que actuen cada dia diligentment als tribunals de l’estat espanyol’, ha dit Capella.

La diputada del PSOE Isabel Rodríguez ha assegurat que Catalá s’havia allunyat de les seves responsabilitats com a ministre i ha actuat com a advocat de la defensa dels casos de corrupció. Rodríguez ha acusat també el govern espanyol de protegir els seus corruptes des del ministeri de Justícia espanyol  i la Fiscalia General de l’Estat i d’haver posat la fiscalia espanyola al servei del PP. ‘Vostè ha posat el Ministeri de Justícia en l’estratègia de defensa de la corrupció del seu partit, i amb això fa perillar les regles bàsiques de l’estat de dret’, ha dit.

El diputat de Ciutadans Ignacio Prendes ha demanat al govern espanyol que rectifiqués i retirés el suport al fiscal anticorrupció. ‘El cordó umbilical entre el govern i la fiscalia anticorrupció només fa que els ciutadans pensin que no hi ha independència judicial’, ha dit. La diputada de Podem Gloria Elizo ha acusat el PSOE d’haver proposat de nou al congrés espanyol un ‘brindis al sol’ impulsant aquesta reprovació en comptes de donar suport a la moció de censura, però ha avançat el vot a favor de la iniciativa.

El diputat del PP Carlos Rojas ha acusat el PSOE d’haver fet acusacions falses i ha recordat que tant Catalá com Maza han donat explicacions a la cambra espanyola. ‘Acusen el ministre d’ingerència a la justícia, i això és fals’, ha dit. Rojas ha assegurat que ningú a la fiscalia espanyola no havia dit que fos utilitzat i el govern espanyol mai no ha donat ordres ni instruccions de cap classe al ministeri fiscal. Segons el diputat del PP, el PSOE actua per ressentiment i radicalisme i no té ‘altura moral’ per a demanar reprovacions mentre té dos ex-presidents autonòmics encausats per corrupció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any