El congrés espanyol aprova la reforma de l’estatut valencià

  • Cap membre del govern espanyol ha assistit al debat · La nova disposició addicional primera vincula les inversions estatals al pes poblacional

VilaWeb
Redacció / ACN
16.09.2015 - 23:24

El congrés espanyol ha pres en consideració tramitar la modificació de la disposició addicional primera de l’estatut valencià, que vincula inversions de l’estat al pes poblacional del País Valencià. En concret, que la inversió, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població per un període de 7 anys. La modificació ha estat presentada després de ser aprovada el 2011 i ajornada pel PP valencià fins a 4 vegades. Han defensat la reforma els portaveus de PSPV i Compromís a les Corts, Manuel Mata y Fran Ferri, i el vice-portaveu del PP, Jorge Bellver. 

La proposta defensada aquest dimecres pels tres ponents designats per Les Corts Valencianes ha superat el debat a la totalitat i serà admesa a tràmit. Tots els grups han manifestat el seu vot a favor, a excepció d’UPyD. L’admissió a tràmit ha comptat amb 317 vots a favor i 5 en contra.

A la sessió no s’hi ha presentat cap membre del govern espanyol. De fet, dels 350 escons que hi ha, només setanta han estat ocupats per diputats. Tampoc hi ha anat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Sí que hi ha assistit el president valencià Ximo Puig i la vice-presidenta Mónica Oltra, el president de les Corts Valencianes i portaveus parlamentaris.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha intervingut a l’hemicicle per defensar la reforma tot indicat que els valencians ‘som pobres però paguem com a rics’. Ferri ha indicat que ‘el maltractament’ en inversions cap al País Valencià, amb inversions inferiors a la mitjana i al pes poblacional, ‘ha passat amb governs de tots els colors’ però que els valencians ‘ens hem cansat de pagar i callar’.

El següent ponent en intervenir ha estat el socialista Manuel Mata, que ha remarcat que els valencians es troben ‘en una tempesta econòmica perfecta que pot provocar la nostra aniquilació com a poble’. Mata ha lamentat l’ajornament fins a quatre vegades de la defensa de la reforma i ha recordat que el darrer ponent designat pel PP, Rafael Blasco, es troba actualment en presó.

‘No volem ser desiguals entre iguals, volem ser iguals que les altres autonomies però som més pobres’, ha dit Mata, que ha remarcat que els valencians estan 13 punts per sota de la mitjana en inversions. El portaveu socialista ha dit que ‘els pobles que se resignen ho perden tot i nosaltres com a valencians i socialistes no ens resignem’.

El portaveu del PP, Jorge Bellver, ha defensat la reforma indicant que es tracta d’un text ‘reivindicatiu i lleial amb Espanya’. Bellver ha dit que el text no busca impossibles ‘senzillament busca que les inversions siguin equivalents al pes poblacional’. El diputat popular ha criticat la manca d’inversions al País Valencià durant l’etapa socialista i ha remarcat que ha estat el PP valencià qui va impulsar la reforma estatutària el 2011.

Aquesta és la intervenció del diputat de Compromís, Fran Ferri:

I aquesta és la intervenció del diputat de PSPV, Manolo Mata:

A continuació podeu veure la intervenció del diputat de Compromís al congrés, Joan Baldoví:

La reforma afecta tan sols la disposició addicional primera de l’estatut amb aquest text: ‘La inversió de l’estat a la comunitat valenciana, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població de la comunitat valenciana sobre el conjunt de l’estat per un període de set anys.’ Després de gairebé cinc anys, la reforma serà defensada a Madrid pel diputat del PP Jorge Bellver, el síndic de Compromís, Fran Ferri, i el síndic socialista, Manolo Mata, com a representants de les Corts.

Per més que la tramitació s’hagi aprovat, quedarà aturada: no podrà tirar endavant perquè aquesta tardor es dissoldran les corts espanyoles arran de les eleccions del mes de desembre.

A més, el PP no farà cas del contingut de la reforma perquè al pressupost estatal del 2016 assignarà al País Valencià un percentatge d’inversió del 8%, i no pas del 10,8% com li correspondria pel pes de població. La majoria absoluta del PP al congrés tomba totes les esmenes que presenta l’oposició als comptes del 2016 per a millorar el percentatge d’inversió. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat repetidament al PP que actuï en conseqüència: que si aprova la tramitació, aprovi també les esmenes presentades pels socialistes, Compromís i EUPV per a augmentar la inversió al País Valencià fins a l’11%.

Cinc anys d’espera
La reforma va ser presentada pel govern valencià l’any 2010 i aprovada per les Corts Valencianes el març del 2011. El debat s’havia de fer al congrés espanyol el 12 d’abril de 2011, però el 8 d’abril es va informar que les corts es dissolien per la convocatòria d’eleccions autonòmiques i es va demanar d’ajornar-lo. El 2013 i el 2014 les corts, aleshores amb majoria del PP, també van demanar que el punt es retirés de l’ordre del dia.

El nou govern valencià, amb PSPV i Compromís, ha decidit de tramitar la reforma amb la màxima urgència possible. A final de juliol, el president de la cambra, Enric Morera, va enviar un escrit al president del congrés espanyol, Jesús Posada, amb què li comunicava l’acord sobre la designació dels tres diputats que defensarien la reforma de l’estatut. Així mateix, manifestava la voluntat de les corts que la presa en consideració d’aquesta iniciativa s’inclogués en una de les primeres sessions del nou període ordinari, que s’ha reprès aquest setembre.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any