El Col·legi d’Advocats de Madrid refusa d’emparar Boye

Poques hores abans que la junta de govern resolgués la sol·licitud d'empara, Boye ha fet un fil de piulets criticant-ne durament el degà

VilaWeb
Redacció
13.09.2018 - 19:26
Actualització: 13.09.2018 - 21:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM) ha denegat per unanimitat i sense reserves l’empara sol·licitada per Gonzalo Boye, advocat del president Carles Puigdemont. La junta de govern de l’ICAM ha emès un comunicat on diu que no concorren ‘fets objectius que hipotèticament poguessin justificar-ne la concessió’. El 3 de setembre passat, el coordinador de la defensa internacional de Puigdemont i els consellers exiliats va anunciar que demanaria empara al Col·legi d’Advocats de Madrid per les amenaces, injúries i calúmnies que rebia a les xarxes socials per haver interposat una demanda contra el jutge Llarena a Bèlgica.

El col·legi diu que les amenaces que denuncia haver rebut són ‘alienes a l’exercici professional’ i que s’han produït a les xarxes socials, on hi ha ‘exposició pública’ però que és un ‘àmbit que no és propi del dret a defensa’. En la demanda, Boye qüestionava que Llarena havia vulnerat el dret de tenir un jutge independent i imparcial i un judici just i també el dret de presumpció d’innocència. Aquesta demanda ja va fer que el degà del col·legi d’advocats madrileny, José María Alonso, fes un comunicat on defensava la ‘independència dels jutges i la sobirania de la jurisdicció espanyola’ i deia que no podia ser qüestionada per cap tribunal estranger.

També mostrava el suport a totes les accions iniciades pel govern espanyol per defensar Llarena a Bèlgica i la ‘solidaritat’ amb el magistrat per haver rebut ‘atacs intolerants’ i defensava que era ‘independent i responsable’.

La junta de govern diu ara que aquell comunicat del degà s’emmarca en la llibertat d’expressió i en la ‘defensa d’un estat social i democràtic de dret proclamat a la constitució’. En canvi, creuen que no hi ha d’haver cap vinculació amb la petició d’empara que fa Boye.

Amenaces a les xarxes, no en exercici de la professió
En essència, el col·legi apunta que les expressions ‘amb deixos injuriosos’, l’advocat els ha rebuts a les xarxes socials i no en una seu judicial i, per tant, no poden emparar-lo. ‘L’empara col·legial s’atorga en els casos en què un acusat o un tribunal on l’advocat desenvolupa la seva activitat coarta o deteriora els principis rectors de la seva actuació professional’, diu el comunicat.

Segons l’escrit, en la petició d’empara de Boye ‘no es determina en quina faceta de l’exercici professional s’ha pogut veure impedit, pertorbat, inquietat o on radica el suposat atac a la independència i la llibertat professional’.

Poques hores abans que la junta de govern resolgués la sol·licitud d’empara, Boye ha fet un fil de piulets criticant-ne durament el degà.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes