El científic Lluís Quintana-Murci i l’escriptora Carme Riera reben la Medalla d’Or de les Illes

En la vigília de la Diada, també s'han lliurat els Premis Ramon Llull a tot un seguit de personalitats i entitats

VilaWeb
Redacció
28.02.2018 - 22:39
Actualització: 28.02.2018 - 23:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de les Illes ha lliurat avui, la vigília de la Diada, les Medalles d’Or al científic Lluís Quintana-Murci i l’escriptora i catedràtica Carme Riera. Aquests guardons són el màxim reconeixement a les personalitats que han treballat amb projecció exterior, en la defensa, la promoció o el foment de les institucions i dels interessos generals de les Illes.

En un acte al Palau de Congressos de Palma, el govern també ha lliurat els premis Ramon Llull a un seguit de personalitats i entitats. És un reconeixement a les contribucions destacades des de les Illes Balears en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.

La presidenta del govern, Francina Armengol, ha fet un discurs marcadament polític: ‘Ara que bufen vents de recentralització, més que mai hem de reivindicar que, des d’aquí, decidim millor l’educació, la sanitat, la política social i el model econòmic i de creixement que volem.’

Ha afegit: ‘Afrontam la cronicitat sense oblidar la gent gran del present: els qui necessiten un suport a ca seva, una plaça residencial, un centre de dia. També ens tendran al seu costat per a reivindicar la millora de les pensions.’

A continuació, us oferim la relació dels premiats.

Lluís Quintana-Murci. Medalla d’Or per haver assolit l’excel·lència en recerca en biologia evolutiva, diversitat del genoma humà i regulació de l’expressió genètica en resposta a la infecció.

Carme Riera. Medalla d’Or per la seva trajectòria com a membre de la Real Acadèmia Espanyola i integrant del moviment de la literatura catalana escrita per dones. Les seves obres s’han traduït a més de vint llengües.

Manel Marí. Premi Ramon Llull a títol pòstum per a reconèixer un dels poetes més brillants de la seva generació en llengua catalana. Eva Llorenç, parella de Marí, i la seva filla, han recollit el guardó.

Taula de Xarxes del Tercer Sector Social. Premi Ramon Llull per la capacitat de sumar veus per fer-ne una de més forta en favor de les polítiques socials i l’estabilitat del treball.

Deborah Hellyer. Premi Ramon Llull a l’ex-cònsol honorària britànica a Menorca durant quinze anys pel foment de la integració entre les dues comunitats a l’illa i la divulgació i la promoció de la història en comú.

Diego Colón de Carvajal. Premi Ramon Llull al director general d’Astilleros de Mallorca, una empresa de setanta-cinc anys d’història que ofereix ocupació de qualitat i contribueix a diversificar el model productiu.

Santiago Colomar Ferrer. Premi Ramon Llull al doctor en història pel seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica a Formentera i amb la secció insular de l’Obra Cultural Balear.

Teatre del Mar. Premi Ramon Llull per la contribució a la millora del panorama teatral i la vitalitat cultural de les Illes. L’han recollit la gerent, Aina Salom, i el director, Carles Molinet.

Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil. Premi Ramon Llull per fer costat a qui els necessita i ajudar a afrontar les emergències. L’han recollit els caps de les agrupacions de Formentera i Alcúdia

Merche Chapí. Premi Ramon Llull en reconeixement de la seva trajectòria com a directora de teatre durant cinquanta anys i de la seva dedicació i contribució al teatre d’Eivissa.

Club Nàutic Eivissa. Premi Ramon Llull en reconeixement de la seva tasca esportiva i social i, especialment, per l’impuls als valors de l’esport entre els joves. L’ha recollit el seu president, Joan Marí.

José Castro. Premi Ramon Llull per al jutge, jubilat el mes de desembre passat, per haver combatut la corrupció política amb independència, minuciositat i dedicació.

Lobby de Dones de Mallorca. Premi Ramon Llull per la seva lluita incansable contra la violència masclista i per la igualtat real entre homes i dones. L’ha recollit la seva presidenta, Francesca Mas.

Simón Orfila. Premi Ramon Llull pel baix-baríton, que cada estiu organitza una gala benèfica, pel seu altruisme, pel compromís amb Alaior i amb Menorca i per la contribució a sostenir i alimentar l’afecció a la lírica.

La gala s’ha obert amb l’anunci de la Diada.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes