El Cercle Català de Negocis defensa l’1-O i respon amb duresa a Foment del Treball

  • 'Foment del Treball serà coresponsable de les mesures excepcionals que apliqui l’estat espanyol a Catalunya mentre les avali i les justifiqui, incloent-hi aquelles que puguin violar la integritat de les persones físiques', assegura el text

VilaWeb
Redacció
30.07.2017 - 22:07
Actualització: 31.07.2017 - 10:46

El Cercle Català de Negocis (CCN) ha publicat un comunicat en el qual es desmarca de Foment del Treball, que va titllar la llei del referèndum de ‘cop d’estat jurídic contrari al dret intern i internacional’. El CCN considera que aquesta norma cap dins l’ordenament jurídic internacional i de l’estat espanyol, atès que el parlament representa la voluntat de tots els catalans i que existeix un mandat independentista de les eleccions del 27-S.

El CCN diu que el dret internacional avala tant la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació com una declaració unilateral d’independència. Recorda que, si això no fos possible, cap dels estats occidentals s’haguessin pogut independitzar, i cita el cas de la independència dels Estats Units. En aquest sentit, desmenteix que el dret de l’autodeterminació s’apliqui només en els casos colonials.

‘El dret d’autodeterminació dels pobles emana de la llibertat, que és el primer dels drets humans i té primacia sobre tota la resta de drets reconeguts pel dret internacional’, recull el text. A més, explica que aquest dret és previ al colonialisme i que els referèndums i les declaracions unilaterals d’independència són mesures emparades per la legalitat internacional ‘quan està en joc la supervivència política, social, econòmica i cultural i, sobretot, la dignitat personal i col·lectiva de les persones i dels pobles’.

El CCN cita la resolució 1514/XXV de 1960 de l’Assemblea General de les Nacions Unides i els pactes sobres els Drets Civils i Polítics de 1966, ambdós signats i ratificats per l’estat espanyol, com a exemples del dret internacional que avalen el dret d’autodeterminació, a més del Tractat de la Unió Europea i, en conseqüència, forma part de l’ordenament jurídic espanyol.

A més, insta Foment del Treball a fonamentar els seus informes jurídics amb la normativa internacional. Respecte del comunicat de la patronal, qualifiquen les referències a la Comissió de Venècia d”autèntic acudit’ perquè la guia de bones pràctiques sobre els referèndums vincula l’estat espanyol, no pas Catalunya, perquè es dirigeixen als estats.

‘Per a nosaltres, Foment del Treball serà coresponsable de les mesures excepcionals que apliqui l’estat espanyol a Catalunya mentre les avali i les justifiqui, incloent-hi aquelles que puguin violar la integritat de les persones físiques’, etziba el CCN. Critica que algunes entitats patronals catalanes ‘es venen als interessos de l’oligarquia extractiva de Madrid’ mentre l’estat espanyol anul·la l’autogovern de Catalunya i retalla els drets i les llibertats fonamentals.

‘L’annexió forçosa –comenta, en referència a la guerra de Successió i la derrota catalana del 1714– és un il·lícit internacional que no prescriu mai. I per tant, la restitució de la nostra sobirania és un deute històric de la comunitat internacional amb Catalunya que farem valer el pròxim 1 d’octubre’, sentencia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any