El bilingüisme mata? Repassem les millors opinions i entrevistes d’un debat fonamental

  • El manifest contra el bilingüisme ha reobert el debat sobre les llengües a la república catalana

VilaWeb
Redacció
09.04.2016 - 20:34
Actualització: 09.04.2016 - 21:09

La publicació del Manifest Koiné sobre les llengües en la futura república catalana ha despertat una intensa polèmica amb opinions de tot tipus, fins i tot amb desqualificacions gruixudes. El debat, però, té moltes cares i en aquest article trobareu algunes de les millors opinions i entrevistes per entendre què està passant i com cal reaccionar.

ENTREVISTES

Entrevista amb Pau Vidal. ‘Durant trenta anys no hem dit la veritat sobre la immersió lingüística’. En aquesta entrevista l’autor d”El bilingüisme mata’ aclareix que durant anys ens hem auto enganyat sobre la força del català, a base de creure’ns enquestes i teories. Diu Pau Vidal: ‘El català no s’està morint, l’estem matant. L’està matant la fal·làcia oficial segons la qual aquí no hi ha conflicte lingüístic.’

Entrevista amb Carme Junyent. ‘No ho fem bé. El català no té el futur assegurat’. Junyent és una de les veus més crítiques i destacades en la denúncia del bilingüisme i la demanda de superar-lo a través del multilingüisme. Diu Carme Junyent: ‘si parles en castellà tot és possible, si parles en català ets d’una mena de manera. És un dels símptomes que el català recula.’

-Entrevista amb Gabriel Bibiloni. ‘El nou estat només ha de tenir una llengua oficial: el català’. El sociolingüista mallorquí és ben contundent en la seva proposta: ‘la política lingüística en el nou estat ha de tenir un objectiu fonamental: la normalització del català, per convertir-lo en una llengua d’ús tan normal com qualsevol llengua del món. I, per tant, posar fi a tots aquells mecanismes que descrivíem de subordinació, d’interferència, de dèficits en l’ús de l’estàndard i de dèficits en l’ús de la llengua’.

-Entrevista amb Germà Colón: ‘Sóc molt optimista: el català se salvarà’. L’eminent filòleg castellonenc afirma que ‘pensar en l’oficialitat única del català és gairebé utòpic’ però creu que hi ha elements per a l’optimisme sobre la llengua.

 

 

ARTICLES D’OPINIÓ

Carme Junyent: ‘Les llengües en la Catalunya independent’

Bel Zaballa: ‘Parlem-ne’

Marta Rojals: ‘El castellà és una llengua, el català és una polèmica’

Pau Vidal: ‘Els encanteris del nou estat bilingüe’ 

Vicent Partal: ‘No tot s’hi val, senyor Rabell’

José Rodríguez: ‘No som colons, ni voluntaris ni involuntaris’

VÍDEO
Podeu repassar també la presentació del manifest en aquest vídeo:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any