Egipte construeix en secret un gran camp de refugiats just a la frontera amb Gaza

  • Fotografies i imatges de satèl·lit demostren que prepara un gran recinte emmurallat de dotze quilòmetres quadrats, just al pas de frontera de Rafah

VilaWeb
Imatge de les tasques de construcció d'una àrea tancada, just a tocar de la frontera entre Egipte i Gaza.
The Washington Post
18.02.2024 - 21:40

The Washington Post · Claire Parker i Imogen Piper

Fotografies i imatges de satèl·lit obtingudes per The Washington Post mostren que Egipte desbrossa i tanca una parcel·la de terra al costat de la frontera amb Gaza, enmig dels temors d’una ofensiva israeliana a la ciutat sud de la franja, Rafah.

Els vídeos, capturats per la Fundació del Sinaí per als Drets Humans i compartits exclusivament amb The Washington Post, mostren camions i buldòzers desbrossant runes d’una parcel·la rectangular de terra, a tocar de la frontera amb Gaza, que fa uns dotze quilòmetres quadrats. També mostren la construcció d’una paret de formigó al voltant del perímetre. The Post ha verificat els vídeos i ha obtingut imatges de satèl·lit que mostren que tres quilòmetres quadrats d’aquella àrea van ser desbrossats entre el 6 de febrer i el 14.

Un informe d’aquesta setmana de l’organització, amb seu al Regne Unit i que té un equip de monitoratge al nord del Sinaí, deia que les autoritats egípcies delimitaven una àrea per acomodar els refugiats palestins que travessessin la frontera.

Quan li vam demanar un comentari, un oficial egipci va remetre The Post a una declaració del mes passat de Diaa Rashwan, cap del Servei d’Informació d’Egipte. “Egipte té plena sobirania sobre el seu territori i té control total sobre les seves fronteres al nord-est, sigui amb la franja de Gaza o amb Israel”, deia.

Tot i la negativa pública a preveure qualsevol situació en què els palestins siguin expulsats per la frontera, Egipte probablement prepara plans de contingència, segons que diu un ex-funcionari egipci, que parla amb condició d’anonimat sobre un afer delicat.

“Si com a resultat dels atacs [a Rafah] desenes de milers de palestins travessen la frontera, creieu que l’exèrcit egipci els dispararà? La resposta és que no”, diu aquesta persona. “Qualsevol govern responsable hauria de pensar, bé, si passa la pitjor situació possible, com ho gestionarem?”

El governador del Sinaí del Nord, Mohamed Abdelfadil Shousha, va negar els informes que indicaven que Egipte construïa un camp de refugiats a la frontera, segons que van informar uns quants mitjans àrabs.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any