Com d’eficaç és una sola dosi dels vaccins de Pfizer i Moderna?

  • Un estudi realitzat a Israel assegura que una sola dosi de Pfizer atorga una protecció del 85% contra la covid

VilaWeb
William Petri
27.03.2021 - 17:34

A mesura que els vaccins contra la covid-19 arriben a més persones, alguns es pregunten si podem endarrerir les segones dosis dels vaccins de Pfizer i Moderna per agilitzar l’administració de primeres dosis. I, per tant, quina seguretat o protecció ens donen aquestes primeres dosis.

Com a immunòleg, escolto aquesta pregunta amb molta freqüència. La resposta és que una sola dosi és molt eficaç, però afegiria que, tot i això, s’han de posar les dues. De totes maneres, la qüestió és important, no només per la salut personal, sinó també per a la salut pública de cada país.

Quins són els efectes secundàris més habituals dels vaccins contra la covid-19? Tota la informació 

Bones dades

Un estudi acabat de realitzar a Israel ha demostrat que una dosi única del vaccí contra la covid de Pfizer és altament eficaç i ofereix una protecció de fins a un 85%. Les dades han estat recollides pel Centre Mèdic Sheba, que ha vaccinat tots els seus professionals, gairebé 10.000 persones.

Allà la vaccinació va començar el 19 de desembre de 2020, en plena tercera onada a Israel. Els investigadors van aprofitar la situació per observar si es reduïa la taxa d’infeccions després de la vaccinació. Fins al 24 de gener de 2021, 7.214 professionals de la salut van rebre almenys una dosi, mentre que 6.037 van rebre les dues.

En total es van detectar 170 casos de covid entre el 19 de desembre i el 24 de gener, dels quals 89 eren professionals encara sense vaccinar (52%). 78 (46%) van donar positiu després de la primera dosi i 3 (2%) després de rebre la segona.

Aquestes dades coincideixen amb un nou anàlisi de les dades de l’assaig clínic del vaccí en fase 3, que fou publicat el 31 de desembre a New England Journal of Medicine. En aquest estudi, el 52% de protecció de la primera dosi incloïa infeccions que es produeixen en els primers deu dies després de la vaccinació, quan la persona encara no ha generat prou anticossos protectors contra el coronavirus.

Utilitzant aquestes dades de l’estudi del vaccí de Pfizer, Public Health England ha determinat que l’eficàcia del vaccí és del 89% entre els quinze i vint-i-un dies després de la primera dosi. Així mateix, després del dia vint-i-u (quan s’administra la segona dosi) i el dia vint-i-vuit (quan la segona dosi encara no ha acabat de fer efecte), la protecció de la primera dosi s’estima en un 91%.

Què sabem, doncs? Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) insten la gent a rebre les dues dosis dels vaccins de Pfizer i Moderna. Però hauríeu d’estar tranquils, fins i tot després de rebre només una dosi d’aquests vaccins, ja que tenen uns nivells molt alts de protecció perquè el cos genera immunitat al cap d’una setmana, aproximadament.

La segona dosis del vaccí encara els fa més efectius, però en un moment en el qual els subministraments són limitats, hi ha moltes coses a dir sobre la priorització de les primeres dosis per immunitzar a més gent.

L’autor d’aquest article és William Petri. Petri és professor de Medicina a la Universitat de Virgínia. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any