S’ha mort Josep Fontana, un dels historiadors més prolífics i de projecció més àmplia. Un referent intel·lectual al nostre país i profundament compromès, estava disposat a lluitar per millorar el que no anava bé. Recuperem dues entrevistes publicades a VilaWeb que permeten d’entendre el seu pensament.

Poc abans de les eleccions del 27 de setembre de 2015, quan es discutia quin seria el full de ruta cap a la independència, Fontana era molt crític amb els partits, de totes les bandes. ‘El que sembla il·lícit és que algú et digui que ja ens ho podem jugar tot perquè en vuit mesos ho tenim guanyat’, deia, referint-se als partits independentistes. Però no eren els únics que rebien. Per exemple, parlava així del partit de Pablo Iglesias: ‘Els qui parlen de federalisme, quina credibilitat tenen? No fotem conya. Ja ens van enganyar prou amb un estatut tarat’, deia, contundent.

Podeu llegir l’entrevista sencera ací: Entrevista a l’historiador, que creu que l’independentisme no se’n sortirà després del 27-S.

D’una altra banda, amb els seus llibres i articles va oferir una mirada crítica a la història del país dels últims tres-cents anys. Per entendre les seves tesis, VilaWeb el va entrevistar quan va publicar el llibre La formació d’una identitat. ‘La idea que el despotisme il·lustrat del segle XVIII va promoure el creixement econòmic després del 1714 és una filfa‘, diu l’historiador.

Podeu llegir l’entrevista sencera ací: ‘Aquest país, si s’ha de salvar, el salvarà la seva gent’ 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.