L’autopista AP-7 i la carretera N-340 estan tallades des de poc després de les 17.00 a la confluència dels municipis de Castellví de la Marca, Santa Margarida i els Monjos i Banyeres del Penedès (tots tres a l’Alt Penedès) a causa d’una fuita en una canonada d’etilè que transcorre per aquest indret. Per precaució també s’ha evacuat el polígon industrial Casa Nova de Santa Margarida. Protecció Civil ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) i els Bombers han establert un perímetre de 200 metres a l’entorn del punt del succés. Hi ha quatre dotacions del cos d’extinció d’incendis treballant-hi. De moment es desconeixen les causes de l’incident, tot i que s’apunta que podria haver estat per feines de maquinària agrícola.

Segons ha explicat Protecció Civil, l’actuació dels Bombers consisteix a inspeccionar la zona per constatar que no hi ha cap element potencialment perillós que pogués provocar una ignició en interactuar amb l’etilè. Els Bombers, a més, també controlen amb els explosímetres que no hi hagi concentracions del gas a la rodalia. A les 18-30 la fuita continuava activa, tot i que de manera controlada i sota la vigilància del cos d’emergències.

En aquest sentit, i segons informa Protecció Civil, l’empresa propietària de la canonada d’etilè ha sectoritzat el tub i ha augmentat el consum per minimitzar la fuita. També ha anunciat que desplaçarà una torxa de seguretat mòbil a la zona de la fuita per cremar de forma segura el producte restant. El cos d’emergències informa que l’etilè és un producte inflamable però no tòxic.

Pel que fa a l’afectació viària, el trànsit de l’AP-7 està tallat entre els quilòmetres 199 i 202, en terme de Santa Margarida i els Monjos. En sentit sud els cotxes es desvien per la sortida 30, Vilafranca sud, mentre que en sentit nord es deriven cap a la sortida 31, al Vendrell. La carretera N-340, de la seva banda, es talla entre els quilòmetres 1.205 i 1.207.

En la resolució de l’incident també estan treballant els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Santa Margarida i els Monjos. Protecció Civil està en contacte permanent amb aquest municipi, així com amb els de Castellví de la Marca i Banyeres del Penedès. També amb l’Agència Catalana de l’Aigua per avaluar preventivament possibles afectacions a rieres o aqüífers de la zona, tot i que fins al moment no se’n té constància. També es manté la coordinació preventivament amb Adif per la proximitat de les línies ferroviàries que no es troben afectades directament.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.