Malalties i traumatismes relacionats amb la feina van causa la mort a 1,9 milions de persones l’any 2016. Això és el que apunta un informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Internacional del Treball (OIT). Segons l’estudi, que analitza l’evolució de les defuncions vinculades a la feina entre els anys 2000 i 2016, el 81% d’aquestes morts són per malalties no transmissibles, principalment per malaltia pulmonar obstructiva crònica, accident cardiovascular i cardiopatia isquèmica. El 19% de les morts vinculades a la feina són per traumatismes. Segons l’informe, les llargues jornades laborals són el principal risc i estan vinculades a unes 750.000 morts l’any.

L’OMS i l’OIT també apunten a l’exposició a la contaminació de l’aire com a un dels riscos principals per als treballadors. Segons l’informe, l’exposició a partícules en suspensió, gasos i fums causa 450.000 morts l’any.

L’informe indica que les morts relacionades amb la feina han caigut un 14% el 2016 en comparació amb el 2000. Amb tot, assenyala que les defuncions per cardiopatia i accidents cerebrovasculars associats a les llargues jornades laborals han augmentat un 41% i un 19% respectivament.

Segons l’informe, unes 9.000 persones moren cada any a l’estat espanyol per causes relacionades amb la feina. L’any 2000 la xifra de morts va ser de 9.005 i va escalar fins a les 9.320 el 2010 per després baixar fins a les 9.186 el 2016. Així, les defuncions vinculades a la feina són de 20 persones per cada 100.000 habitants a l’estat.

Per fer front a aquests riscos, l’OMS i l’OIT reclamen en l’informe que es garanteixin llocs de treball més sans i segurs. “La prevenció a l’exposició a llargues jornades laborals requereix un acord sobre els límits màxims saludables del temps de treball”, afegeixen.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.