Dos ex-ministres de Salut francesos encapçalen un manifest afirmant que la hidroxicloroquina és més eficaç utilitzada al principi de la malaltia

  • Demanen la reforma dels decrets per a facilitar als metges de medicina general el seu ús en els tractaments

VilaWeb
Redacció
04.04.2020 - 20:11
Actualització: 04.04.2020 - 21:52

Dos ex-ministres francesos de Salut encapçalen una llista de dotze noms, entre els quals figuren metges i acadèmics de prestigi, com a primers firmants d’un manifest (‘No perdem més el temps’) que exigeix al govern que modifiqui la llei per a posar la hidroxicloroquina a disposició immediata de tots els metges de l’estat francès, tal i com ja s’ha fet a Itàlia, a fi que puguin receptar-la a tots els pacients ja en els primers símptomes de la malaltia per coronavirus 2019. Els firmants afirmen que en els estadis avançats de la malaltia el medicament perd eficàcia i que per tant cal facilitar que es pugui administrar de la forma més ràpida possible i sense traves burocràtiques.

Així mateix, demanen que l’estat faci reserves i comandes del medicament per tal que, si pròximament se’n confirma l’eficàcia, ‘no ens quedem sense tractament’. La carta ja l’han signada cent vint mil persones.

A l’estat espanyol en aquest moment el medicament està controlat per l’estat i no es facilita la seva administració als pacients fora dels hospitals i si no és en fase avançada de la malaltia.

Els dos ministres són Michèle Barzach, que ho fou amb François Mitterrand, i Philippe Douste-Blazy, que ho fou amb Jacques Chirac i que, a més, és professor en sanitat pública i epidemiòleg. Entre els signants hi ha d’altres noms de referència, com el cap de malalties infeccioses de l’Hospital de Garches, Christian Perronne.

Els firmants destaquen que la taxa de mortalitat és molt més baixa entre les persones hospitalitzades a Marsella que no pas a la resta del territori de l’estat francès.  A Marsella, tal i com va avançar en aquest article VilaWeb un grup dirigit pel professor Didier Raoult, especialista en malalties infeccioses i director de l’IHU – Méditerranée Infection de Marsella, ha donat com a resultat que la combinació d’hidroxicloroquina amb un antibiòtic, l’azitromicina, va donar un resultat positiu en el tractament d’infeccions per coronavirus.

El manifest també argumenta que les autoritats italianes i estatunidenques han pres ‘mesures terapèutiques en aquest sentit. El 17 de març de 2020, l’Agència Italiana del Medicament va autoritzar la prescripció d’hidroxicloroquina per part dels metges en general atesa l’emergència sanitària. Dotze dies més tard, després del vist-i-plau de l’Agència de Medicaments dels Estats Units, el Departament de Salut i Serveis Humans va posar aquest medicament a disposició de les farmàcies dels hospitals dels cinquanta estats.

Tant als Estats Units com a Itàlia, la cloroquina i la hidroxicloroquina es podran prescriure més enllà dels assaigs mèdics, però sempre retornant les dades de reacció en els pacients per tal de poder establir un control sobre els efectes del fàrmac. Els dotze firmants del manifest demanen que es faci el mateix a l’estat francès. ‘La tolerància a aquests medicaments, que s’han receptat a milions de persones durant dècades, és bona amb la condició expressa que es respectin les dosis i les contraindicacions pertinents, i que se’n comprovi la compatibilitat amb d’altres fàrmacs’, entre d’altres condicions.

Actualment, el decret vigent a l’estat francès sobre la matèria només en permet l’ús si és deu a ‘una decisió col·legiada i de conformitat amb les recomanacions amb el Consell Superior de Salut Pública’.  Aquest mateix medicament s’està fent servir, combinat amb retrovirals, en l’assaig clínic dirigit pel doctor Oriol Mitjà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any