Dos advertiments seriosos a la classe política independentista

  • Cuixart i Paluzie han alçat la veu clarament contra els polítics independentistes catalans, exigint-los que no malbaraten la feina feta

VilaWeb

Jordi Cuixart en nom d’Òmnium i Elisenda Paluzie en nom de l’ANC han coincidit aquestes darreres hores a fer un advertiment seriós als partits independentistes catalans. En la intervenció per a celebrar els seixanta anys d’Òmnium, que segurament es recordarà durant molt de temps, Cuixart fou molt contundent i directe, despús-ahir, reclamant que s’acabassen els insults i les agressions verbals entre independentistes –petició a la qual m’afegesc i que voldria que fes reflexionar també els lectors. I va avisar que la divisió de l’independentisme és un èxit de la violenta repressió espanyola. Per una altra banda, Elisenda Paluzie, ahir, va augmentar la pressió tot avisant que l’Assemblea Nacional Catalana es negaria a participar en cap cimera més amb els partits catalans si acabem repetint les eleccions i no hi ha manera de concretar el 52% aconseguit el 14 de febrer.

Són, doncs, de dos advertiments importants i simultanis fets a la classe política per les dues associacions més representatives de la societat civil. I per a entendre la importància que tenen crec que hem de fer una mirada enrere. Perquè tot té una lògica i tot forma part d’un procés.

Durant la primera fase del moviment independentista actual, aquestes associacions van marcar el pas dels partits, molt especialment l’Assemblea Nacional Catalana amb les enormes mobilitzacions que va saber organitzar i encapçalar. Quan els partits fluixejaven el carrer pressionava i feia saltar taps. Qualssevol.

Però l’estiu del 2015, justament després d’una etapa com l’actual de desorientació i tensió entre els partits, van arribar les anomenades “eleccions de la nostra vida”. Aquelles eleccions del 27 de setembre de 2015 foren efectivament tan importants, tan transcendentals, com es demostrà després. I per això tant l’ANC com Òmnium van deixar de banda totes les precaucions i es van posar de ple al costat de les candidatures de Junts pel Sí i la CUP. La presència en les llistes de la primera de Carme Forcadell, fins aleshores presidenta de l’ANC, i de l’enyorada Muriel Casals, fins aleshores presidenta d’Òmnium, va enviar un missatge ben clar: anàvem tots a l’una. I anàvem a totes.

La forta presència d’independents en els grups parlamentaris independentistes va fer que aquella legislatura fos la millor, la més interessant, digna i ben portada de la història del parlament. No solament per les importants lleis aprovades o pel brillant desmuntatge del postfranquisme que foren les sessions del setembre del 2017. També perquè va acabar amb el referèndum d’autodeterminació i la proclamació de la independència. I la violenta reacció espanyola.

Després es pot entendre que, de la mateixa manera com ha passat en el conjunt de la societat, la lluita contra la repressió ha ocupat un espai tan gran de les nostres preocupacions que sembla que per moments haja desplaçat la independència i tot. Aquests darrers tres anys l’esforç que ha fet la societat catalana ha estat immens i ha forjat les condicions d’un nou embat a l’estat. Però les discrepàncies sobre què calia fer políticament s’han anat eixamplant i semblava que arrossegaven aquestes entitats i tot, àdhuc arrenglerant-les a una banda.

Però el tic-tac del rellotge sembla que ha acabat alarmant-les. Prou per a tornar a fer, potser, aquell paper que havien tingut, el paper de representar la gent del carrer davant els polítics professionals. No sé si les escoltaran, però valore el gest. Perquè els qui han de negociar un acord, començant per Pere Aragonès que és qui té la responsabilitat formal d’aconseguir-lo, no es deuen sentir còmodes amb aquesta pressió. I això és bo.

I també perquè espere i desitge que tot plegat siga, amb l’ANC, amb Òmnium, amb el Consell per la República o amb qui siga si cap no ho sap fer, el començament d’una nova etapa. O, si em permeteu de dir-ho així, el retorn als millors temps: carrer, carrer i més carrer. Pressió, pressió i més pressió sobre els polítics.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.05.2021  ·  22:02

En efecte. Que els polítics noten l’alè de la societat, del poble al clatell, és bo. Segurament estaran incòmodes. Només han de pensar que la gent està igual d’incòmoda però sense un sou públic garantit. I fer allò per a què van ser escollits. És bo, que la societat es mobilitze. No es poden malbaratar les ocasions que es presenten, que tampoc en són tantes. L’alternativa és enfonsar-nos amb Espanya. Cada vegada es veu més clar.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
13.05.2021  ·  22:10

Indispensable raonament. I ara més que mai, molt necessari. Moltes gràcies!

Marc Adell
Marc Adell
13.05.2021  ·  22:11

Cal tornar a votar, és l’única possibilitat per a que es refaci la confiança. Unes eleccions netes, amb igualtat de condicions i que tothom digui clarament què vol fer i amb qui vol pactar i amb qui no, i si fos possible que es comprometin davant de notari a complir allò que proposin.

Una legislatura sense noves eleccions està condemnada al fracàs, com ja ho va ser l’anterior. I les entitats el que han de fer és pressionar i pressionar, però no pressionar per intentar fer un govern que ja neix moribund sinó pressionar perquè els programes siguin els que han de ser i pressionar perquè els compromisos es compleixin.

Qualsevol altra opció és autonomisme i marejar la perdiu.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
13.05.2021  ·  22:23

“la divisió de l’independentisme és un èxit de la violenta repressió espanyola” molt ben dit senyor Partal. I els polítics ho haurien de veure. Jo he començat a pensar que cal un REEMPLAÇAMENT d’aquests polítics que no saben entendre’s. Fora! I que pugi una nova generació amb una visió més àmplia. No vull pas creure que en els partits no hi hagi millors polítics.
Amb la situació actual no puc evitar de pensar en la manifestació del 2010 (ho dic de memòria però em perdonareu) Quan els polítics encapçalaven la protesta contra la retallada de l’estatut i es van veure sobrepassats per la gent. Jo hi era. I allà s’hi veia molt clara la determinació de la població.

Carles Serra
Carles Serra
13.05.2021  ·  22:26

Gràcies com sempre per l’editorial Sr. Vicent; simplement dir que el problema real és no volguer reconèixer que una part important d’ER no vol de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista; el menys en Rufián amb un atac de sinceritat, va reconèixer que ell no ho era, aquest senyor és el màxim representa d’ER a Madrid, com bé tots sabem.
Com bé saps Sr. Vicent, això és com aquell malalt que fins que no reconeix que ho està no si posa remei.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
13.05.2021  ·  22:28

A diferència del que diu el Sr. Marc Adell, jo crec que tornar a votar seria un desastre per a l’independentisme. Moltíssima gent empipada amb els partits no aniria a votar ni ERC ni Junts ni CUP (potser no aniria a votar i tot) i, probablement, guanyaria l’espanyolisme. I fins i tot si les candidatures suposadament independentistes tenien majoria absolouta altra vegada es trobarien igual que estan ara, perque si ara Junts no possibiloitàs la investidura de n’Aragonès, és de suposar que llavors ERC no facilitaria la investidura de na Borràs, i si no han estat capaços ara, per quin motiu ho haurien de ser llavors??? O potser qualcú creu que Junts, o que ERC, o que les CUP, tendrien majoria absoluta???

Núria Coma
Núria Coma
13.05.2021  ·  22:30

Tant de bo escoltin. A dia d’avui semblen sords.
Tant de bo sortim al carrer de nou.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
13.05.2021  ·  22:34

Tinc els meus dubtes de què hi pinten realment ara aquestes dues organitzacions. Ni han proposat alternatives, ni mobilitzen, ni lideren, ni es mantenen independènts dels partits, ni tenen raó de ser en la manera com cal tirar endavant les coses ara, en el context de la repressió.

La divisió de l’independentisme la va propiciar ER quan no va voler una candidatura unitària el 21 D i totes les traiduries que ha fet després. La repressió hi ha colaborat, posant de manifest les contradiccions internes de cada partit i la feblesa de l’estratègia que ha triat ER.
Si Òmnium i ANC volguessin fer avançar la independència i no marejar la perdiu com fins ara, s’haurien posat a treballar sense dubtar amb el CxR, i no ho han fet.

Jaume Riu
Jaume Riu
13.05.2021  ·  22:36

Resum:
No es deuen sentir còmodes amb aquesta pressió, i això és bo.
Tot dit.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
13.05.2021  ·  22:46

La pressió és necessària. Però crec que cal anar més enllà: ensenyar als partits que, si cal, la societat civil (amb ajuda d’ANC i Òmnium) pot crear una estructura electoral capaç de furtar-los els vots.

david graupere
david graupere
13.05.2021  ·  22:48

Crec que aquestes entitats també s’haurien d’haver manifestat públicament sobre el manifest PREPAREM-NOS. És el veritable problema, oi? Doncs perquè no se’n parla?

Tothom vol un acord, molt bé, però sobre què i en quins termes caldria demanar-se. L’equidistància sistemàtica no serveix de res, cal posicionar-se en cada situació i sobretot en cada fet i el fet més concret és el document PREPAREM-NOS.

Alfons Barceló
Alfons Barceló
13.05.2021  ·  23:00

Efectivament: Carrer, carrer i més carrer!
Per això mateix, perquè ja és hora de tornar a ocupar el carrer, tots els encausats en els talls del Pertús i de Salt hem convocat -amb l’ajuda d’Alerta Solidària, CDR, ANC i Òmnium- una concentració el proper dia 22 de maig a les 12 del migdia a la rambla de Figueres.
Ja s’estan organitzant autocars per assistir-hi des de molts punts del país.
Amb el lema INDEPENDÈNCIA, NI UN PAS ENRERE!, tothom hi és convidat

Josep Gualló
Josep Gualló
13.05.2021  ·  23:04

HI HA UNA POSSIBILITAT QUE NINGÚ EN PARLA I PODRIA SER LA GUANYADORA

PSOR, ERC i JUNTS SUMEN EL SUFICIENT PER FORMSR GOVERN

HI HA UNA POSSIBILITAT QUE NINGU EN PARLA I PODRIA GUANYAR

Entre PSOE,ERC i Comuns, sumen prou escons per formar govern i aquest és el tercer tripartit que hauria orquestrat ERC i és el que segurament tindrem.

Esquerra se sent molt més còmode amb aquests dos partits que amb cap de català. Després del 14-F va començar a negociar per fer govern amb els comuns però li van donar carabassa per dissimular.

Després es va passar no sé quant temps negociant amb la CUP fins al darrer detall i van signar un acord que deia que l’acord quedaria trencat només que es modifiques una coma.

Van trigar molt a parlar amb Junts i només parlaven de si junts votaria a favor d’ells perquè són els que van tenir més escons i havien de governar si o si. Amb quatre vots que els hi donessin era suficient i la negociació es comprometien a fer-la quan Aragonès fos el MHP.

Tindrem el tercer tripartit, ja ho tenen decidit i tot aquest teatre de negociacions que fan no es res mes que teatre. El tercer tripartit està decidit.

Ignasi de
Ignasi de
13.05.2021  ·  23:07

Òmnium i ANC no han estat al costat del poble aquests darrers 3 anys. Sé que aquestes organitzacions han estat neutralitzades per partits. Però no està bé que ara facin presions esbiaixades.

carme vilella
carme vilella
13.05.2021  ·  23:10

No se com acabarà tot plegat, però una cosa tinc molt clara, si tornen a repetir eleccions jo em quedaré a casa. Des de que el franquisme ho a permès mai he deixat de votar inclús una vegada sense poder caminar. No es que deixi de ser independentista, ara be, si els partits no es posen d’acord i s’han de repetir les eleccions, potser serà millor que guanyin els altres. Mentre els nostres polítics tindran quatre anys per discutir, infedar-se, fer declaracions imprudents i finalment, si els interesa la política faran les paus. Potser tindrem sort i tornaran els exiliats o també pot sortir un partit com cal.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
13.05.2021  ·  23:13

Els han fet advertiments. I la resposta dels polítics bé podria ser(tot i que no de manera explícita): “I si no, què?”

I efectivament, llavors què?

Jo no veig l’ANC capaç de muntar una nova gran concentració per a pressionar els polítics, per exemple. Personalment allà hi seré, però amb més escepticisme que il·lusió cega com abans (cosa que no és dolenta del tot, després de tot)

Abans tots tenien un objectiu clar. Ara ja no n’estic tan segur.

Em temo que encara ens queda esperar un temps i al final espavilarem quan Espanya caigui en mans de la dreta i la “soi-disant” esquerra no pugui ni intentar engalipar-nos amb la seva retòrica d’ensarrona-babaus. Llavors prendrem una nova embranzida. Ja veurem cap a on, perquè molta cosa simbòlica però jo no veig cap pla per part de ningú per a prendre les regnes d’un estat amb tot el que significa.

I és que som un poble reactiu, i això no és bo. No farem res de bo sense un canvi vital i de mentalitat.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
13.05.2021  ·  23:14

És d’agrair l’esforç de les associacions en aquest moment però durant els últims tres anys l’ANC no s’ha atrevit a fer la feina per la qual va ser creada que és apretar als partits polítics, i ho ha fet en contra del que li demanaven les seves bases. Sense carrer els polítics no reaccionen.

joan guinarda
joan guinarda
13.05.2021  ·  23:24

Sóc dels que pensa que anar a noves eleccions seria fatal: El famós 52% es quedaria en un 25, els afiliats devots al seu partit. Guanyaria -una altra vegada, no oblidem qui ha guanyat aquest any- el nacionalisme espanyol i això seria fatal perquè, entre d’altres raons, madriz es bolcaria a donar-li suport i a aportar diners que ara tenim vedats i això comportaria que molts desil·lusionats acabessin acceptant que amb “ells” anem millor…
També penso que si acabem amb un tripartit amb psoe l’efecte serà el mateix i erc dirà que les millores han estat gràcies al seu partit…

Mònica Batlle
Mònica Batlle
13.05.2021  ·  23:25

Del meu vot , ja se’n poden oblidar. N’hi ha d’altres més honestos que ells que se’l mereixen més.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
13.05.2021  ·  23:27

Anar-hi, anar-hi, anar-hi.

josep SELVA
josep SELVA
13.05.2021  ·  23:28

Tant com el divorci amb EspaÑa es inevitable, s’hi posin com si posin, també es impossible el casament i la convivencia de JxC i ER. Les fites i interessos de cada un son irreconciliables i que ANC i Omnium vulguin fer de casamenteres ho trobo absurd, es voler fer entrar el clau per la cabota
Ara per ara no hi pot haver un govern independentista perquè no ens posem d’acord quin son els partits independentistes, ni quin son els partits d’esquerra. Quan superem aquesta barrera potser podrem començar a parlar de la solució.
La veritat neix mes aviat de la mentida que de la confusió

Teresa Puig
Teresa Puig
13.05.2021  ·  23:29

Em sembla que tot plegat, senyor Partal, és més complex. Ens falta que algú lideri el carrer, perquè és veritat que encara hi és i que la pressió és el que cal, però ens falta qui ho lideri…
A mi, em sap molt de greu, però fa temps que veig que Òmnium i l’ANC ja no ho fan… per les raons que siguin, però ja no ho fan… la repressió té un preu altíssim, però s’ha de deixar pas altres veus… crec que es vol controlar tot molt.
Recordo com Forcadell EXIGIA les urnes a Mas, ara ningú EXIGEIX res a Junqueras, a Aragonès… per què? de ser-hi, hi són, però no els deixen.

Joan Rius
Joan Rius
13.05.2021  ·  23:32

Diumenge a la concentració de la plaça de Sant Jaume per a la unitat i per a la República. Tots ens mereixem comprensió i ens hem de donar una oportunitat per a la reconciliació.
Hem de comptar amb tothom: a la Generalitat Aragonés i a Brussel·les Puigdemont, col·laborant amb el poble i sense oblidar cap dels represaliats per España.
“Paciència; perspectiva i perseverança”

Francesc Xavier Gómez
Francesc Xavier Gómez
13.05.2021  ·  23:32

Personalment, sempre he pensat que les classes dirigents d’un país, les elites polítiques, econòmiques o intel·lectuals, reflecteixen la manera de fer i de ser de la societat a què pertanyen. No podem negar que la nostra classe política, en general, no té ni preparació per a la tàctica ni visió per a l’estratègia. Això, però, senzillament reflecteix les mancances d’una societat, la catalana, individualista fins a l’extrem, incapaç de separar l’accessori de l’essencial, amb una tendència accentuada cap a la discussió estèril i el debat inútil.

Algú podrà argumentar que aquest és el tret que diferencia una societat profundament democràtica d’una altra, com l’espanyola, inclinada més aviat cap a tedències autoritàries. Hi discrepo. Probablement no hi ha ciutadania més democràtica a Europa que la del Regne Unit. L’individualisme és present arreu en el bressol del capitalisme. Quan van mal dades, però, la cohesió i el sentiment de grup preval. Només cal veure el comportament dels britànics durant la darrera guerra mundial, i comparar-lo amb la guerra oberta entre les diverses faccions ‘republicanes’ que s’estocinaven entre elles a la Catalunya del 1936 i 1937 mentre l’exèrcit enemic avançava imparable.

Entre el 2010 i el 2017 semblava que, finalment, el sentit comú i la visió estratègica predominaven a Catalunya. Era un miratge. La repressió ha tingut èxit, entre d’altres raons, perquè ha trobat un terreny adobat pel sectarisme i per la pugna per una ridícula hegemonia. L’hegemonia de la misèria i de les engrunes.

No soc optimista. Penso que, en general, les nacions tenen el destí que es mereixen, de manera que, si tenim uns polítics pèssims, és molt probable que la causa es trobi en una deficient salut cívica de la societat catalana. Una societat plena d’iniciatives individuals sovint brillants, però mancada de la cohesió i del sentiment de grup tan necessaris quan s’està lluitant per allò que és essencial. Quan s’està lluitant, ras i curt, per la supervivència.

Roser Caminals
Roser Caminals
13.05.2021  ·  23:36

Veig perillós repetir eleccions.
L’últim paràgraf resum la situació perfectament. Les entitats civils, les presents i les que puguin sorgir, s’han de coordinar amb el CxR i ultrapassar els partits. Liderar, no seguir.
Efectivament, carrer, carrer i carrer.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.05.2021  ·  00:25

Carrer, carrer i més carrer. Pressió, pressió i més pressió sobre els polítics.

I tothom TOTHOM denunciar 300 anys de colonització amb genocidi (no només cultural).

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
14.05.2021  ·  00:46

No veig que els advertiments d’Omnium i l’ANC siguin tan seriosos ni tant importants. Ara s’esgarrifen i correm-hi tots, però què han estat fent durant els darrers tres anys? Res. Per això han perdut tant l’autoritat moral sobre els polítics com el poder de liderar el carrer.

Ed Garrido
Ed Garrido
14.05.2021  ·  03:02

Sr Partal, cal parlar mes clar i sense eufemismes: No pot ser que l ideoleg d ER, Sergi Sol, digui textualment que “Puigdemont es un fill de puta pelomocho” i es quedi tan tranquil, difamant i manipulant a TV3 en les tertulies de la Sra Melero. Entenc que li faci por pronunciar aquest nom perque ela Erkis son molt poderosos i fan por, pero no dubtem se la seva valentia. Dit aixo, suggereixo una editorial sobre la infiltracio dels Erkis a Tv3, OC i l ANC, segur que interessa molt.

Núria Castells
Núria Castells
14.05.2021  ·  04:20

Sóc del parer que, si ERC volgués fer un tripartit, senzillament, no es pot evitar. Però, com que això quedaria força malament- així, d’entrada- i el partit ja té experiència que la gent, després, els passa factura… doncs què passaria si no fos un tripartit formal? Podrien governar “en solitari” … amb el suport “extern” de PSC i Comuns.
Però… aguantaria, una cosa així, cas de produir-se?
Una pregunta forta que es dreça és com s’ho farien davant la repressió inevitable i ferotge que seguirà devastant “l’altre independentisme”. Ara bé, no n’hem tingut un tast, ja, amb les reaccions davant la imputació de L. Borràs?
Ja ho veurem. Els polítics són molt creatius.
(Però la gent tampoc es mama el dit, a la llarga)

D’altra banda, forçar -des d’on sigui- un govern ERC-Junts no veig que porti enlloc si els dos partits no tenen els mateixos objectius. Perquè no funcionarà. I sembla que no els tenen, diguin el que diguin de cara a la galeria.

L’independentisme sembla estar profundament dividit. Per la repressió i/o per antagonismes més profunds.
I, si és així, doncs, és així.
El temps posarà tot i tots al seu lloc. I no trigarà massa, tampoc. Aquesta és l’única cosa certa.
Espanya, fonamentalment, els seguirà retratant a tots fins que les ambigüitats ja no resisteixin.

Pel que fa a la gent, sembla que n’hi ha molta que segueix tenint l’esperança de la llibertat. Més enllà de les picabaralles dels partits polítics.

M.ROSA (anglès) SOLER
M.ROSA (anglès) SOLER
14.05.2021  ·  05:19

Estic d’acord amb la Rosa Gispert, ni l’ANC ni Omnium estan per fer res des de fa molt de temps, estan totalment controlades per els partits i per tant han deixat de ser efectives per el poble. Quan es molt evident, surten, fan el discurs que la gent vol sentir, però no hi ha cap acció. Qui veu i que havia vist aquestes dues entitats !!!!

Joan López
Joan López
14.05.2021  ·  05:51

Tant omnium com l’anc malauradament,tenen els seus presidents pressoners, Carme Forcadell I Jordi Cuixart. Com deia el famoss llibre de l’art de la guerra?………doncs això.
A vagades veig coses que ningù veu o cuasi ningù. Tenim una instituciò CxR fora de les urpas del nyols I no mes I ha 97.400 inscrits,cuan tindriam que ser-hi mes de 1 milliò.

josep soler
josep soler
14.05.2021  ·  06:15

El Gobierno del Règim tampoc vol que es repeteixi eleccions i els opinadors professionals de TV3 tampoc.

En una cosa estan d’acord el Règim, ERC, els mitjans de desinformació, l’ANC, Òmnium i el Sr. Partal: en que un senyor no independentista, de facto, sigui president d’una Generalitat tutelada pel Règim franquista.

Diuen que el perill de repetir eleccions és que els independentistes deixem de votar…. MENTIDA!

Per què no ens estem preocupant que l’ANC i Òmnium estigui extorsionat a Junts per fer president a l’Aragonès, quan ERC no té cap proposta per la independència, sinó tot el contrari?

Teresa Pou
Teresa Pou
14.05.2021  ·  07:03

Ara mes que mai es necessiten grans fets , prou retòriques i parlaments . Omplim l’eix des-de Girona a Lleida , de Barcelona a Tarragona , fer una gran via !! Noves ideas , noves formes , nova gent , no parem posem se a treballar de seguida no perdem mes temps , sento que estem a les últimes oportunitats . Polítics i el poble ha caigut a un forat , sortim o ens ensorrarem per molt temps .

Ricard Roca
Ricard Roca
14.05.2021  ·  07:05

Esteu a punt per a la passejada dels elefants. Ja no els falta gaire res més per evitar que l’herba torni a créixer. Volen la nostra terra erma i s’hi estan acostant mente nosaltres ens anem llençant els plats pel cap redueix la repressió i el Tribuanl de Cuentas. Tenim l’ala peça al teler i no som capaços de trinxar-lo. Els elefants ja venen…

Montserrat Vela
Montserrat Vela
14.05.2021  ·  07:24

L’Estat espanyol amb l’aplicació del 155 ens va obligar a repetir eleccions perquè, segons ells, no ho havien fet bé votant a forces independentistes. Que ara hi hagi independentistes que també creguin que el passat febrer tampoc varem votar bé i per això calgui repetir eleccions em sembla patètic. Que passarà si repetint eleccions tampoc els agraden els resultats? Seguirem votant una i altra vegada fins que surti allò que creguin convenient?
Que l’Estat espanyol tingui en tan baixa consideració a la voluntat del poble i els grans partits creguin que repetir eleccions és normal, no m’estranya. Però no crec que nosaltres hagem de construir un nou Estat amb aquestes premisses.
Tan me fa si la culpa del desacord és de Junts, ERC o la CUP, els resultats són els que hi ha. Personalment si és repeteixen eleccions no penso anar a votar per molt greu que em sàpiga ja que crec que serà un pas en darrera del independentisme però ja vaig dir el que pensava el febrer i no em vaig equivocar.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
14.05.2021  ·  07:34

Cal repetir eleccions. Quan veus tendencioses no es cansen de repetir que seria un gran desastre doncs, sí que ho seria , però per a ells. Així que cal anar a la contra. I de quedar-nos a casa de cap manera, ha de ser un tsunami que arrasi i tots els traïdors i botiflers quedin neutralitzats In eternum. Junts espolseu-vis la són de les orelles i feu una campanya creïble, ferma, i contundent. Cridant als quatre vents les injustícies i traïdors que ens ofeguen. Eleccions sense por. I a treballar-les amics honestos. Eleccions per deixar enrera tanta mesquinesa i podridura. Eleccions perquè és just el que no volen. Eleccions per surtir d’una vegada de la misèria. JUNTS poseu-vos a treballar ja i que no us passin la mà per la cara. No oblideu que tenen “amiguets”per tot arreu. Doncs demostreu al món que són uns assalariats i lluitaran per el pinso. Endavant. Força. Veritat. Eleccions. !!!!! Bon dia i bona hora . ☮️

Pere Grau
Pere Grau
14.05.2021  ·  07:55

Amics comentaristes: contra el que he fet sovint a aquest fòrum, avui ni criticaré ningú ni faré cap travessa amb els resultats d’aquest malson. Tot el que s’ha de dir està dit una, deu i cent vegades. Ara ja només ens queda esperar quina és la situació el dia 26. I llavors, si cal, fer cadascú el que calgui per no permetre que ens entri un govern unionista per la porta del darrera. Malgrat tot, malgrat pandèmia…

Albert Miret
Albert Miret
14.05.2021  ·  08:07

Després d’escoltar amb atenció els boníssims i oportuns discursos d’ahir, i seguin el consell d’en Vicent Partal de no aportar més indignació, opino que realment no són unes noves eleccions el que cal, perquè serien perillosíssimes com sempre són en aquesta espècie de presó pirata que en diuen espanya, sinó que el que caldria és la dimissió de tres o quatre desesperats a sou, que treballen exclusivament per a impedir la unió com sigui. Esperar que ho facin voluntàriament és perdre el temps perquè no són polítics sinó espies a sou confidents de l’enemic, amb l’objectiu d’espanyolitzar d’una vegada Catalunya. És imprescindible doncs expulsar-los dels partits que estan corcant des de dins, ocupin el lloc que ocupin. Amb això, tots els problemes actuals quedarien dissolts en deu minuts. Des del carrer, podem denunciar-los perquè tots sabem qui són. Cal doncs fer-ho, publicar-ho, per ajudar als partits catalans a ser el que haurien d’haver sigut sempre: defensors de Catalunya contra els continus atacs espanyols.

Pep Agulló
Pep Agulló
14.05.2021  ·  08:23

UNITAT, ACORD… PER FER QUÈ?

Això no va d’un mal acord per fer un govern autonòmic català dels tres partits independentistes (un d’ells de nom).

Això, com diu David Graupere, va de Preparem-nos! Missatge al carrer.
Ras i curt.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
14.05.2021  ·  08:40

De fet tot començà al carrer i és on haurà d’acabar. I tal volta ja hauria acabat sinó fos per la “oportuna” pandèmia que hem patit i encara patim, que ha significat aigua beneida pels repressors i per la ràbia de España. Ha permès suspendre drets i llibertats i això sempre ajuda molt a l’autoritarisme. I ha permès instal·lar la por entre la gent , desactivant-la. Però tot s’acaba, i ara tornem on ho vàrem deixar. Al carrer! Perquè el que no s’acaba és la necessitat de llibertat i independència. Ni s’acabarà.

Mercè Duran
Mercè Duran
14.05.2021  ·  08:41

D’acord amb el raonament de Rosa Gispert

Josep Vilà
Josep Vilà
14.05.2021  ·  09:01

Aragonès president serà una molt mala notícia.

Francesc Guillamet
Francesc Guillamet
14.05.2021  ·  09:02

El 22 de Maig tots a Figueres .
Enfortim CDR i les noves alternatives independentista que sorgeixen
Siguem molts els afiliats al Consell per la República .
I veureu com els partits s’espantan i ens fan cas, l’ANC i Òmnium han fet molt bona feina pero ara mateix no serveixen per res.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
14.05.2021  ·  09:22

Pobrets polítics! Des que l’Estado Español els ha ficat la por al cos, a base de repressió ferotge, van ben desorientats. Cal que tornem al carrer per mostrar- los el camí. Segur que si en som prous milions, ells ens seguiran. Fins i tot voldran posar-se al capdavant, com ja ho va fer en Duran Lleida a la Diada Nacional del 2012 (a contracor, sí, però va acabar baixant al carrer amb les croces i tot!).

Carrer, carrer i més carrer!

Gerber van
Gerber van
14.05.2021  ·  09:26

Molt d’acord amb el què diu l’editorial: ‘carrer, carrer i més carrer’. Però com diuen alguns comentaristes, de l’ANC i Omnium no és pot esperar gran cosa. Em sembla l’initiativa ha de sortir de la gent i dels ATs (si encara són vius). Cal manifestar per forçar un govern independentista davant les seus dels partits polítics en cada ciutat i poble on n’hi ha, cada dia fins el 26 de maig.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
14.05.2021  ·  09:50

Els nostres polítics i nosaltres. Carrer, carrer, carrer!

Com tothom es pot imaginar, els 3 partits autoanomenats independentistes, desitgen una legislatura tranquil·la, 4 anys sense pressions de la societat civil, sense aldarulls i sense que se’ls estigui posant en evidència a cada instant.

Marxes per la llibertat, llaços i manifestacions vàries, reivindicant o demanant coses a l’estat, els funcionen molt bé perquè no els compromet a res i ells hi poden figurar fent la viu-viu o com a estrelles convidades -jo he estat en alguna que semblaven estrelles de rock.
Ens diuen que faran no sé què dintre de 2 anys o que no es rendiran mai i ja ens tenen a tots contents i controlats.
Per cert, l’estat amb tot això ni s’immuta.

Podem estar ben segurs que si esperem que ells facin alguna cosa (apart de parlar, queixar-se o prometre coses) i no reaccionem, ens esperen 4 anys ben ensopits i d’independència res de res.

Desobediència civil, autoorganització i pressió constant als nostres polítics, aquests és el camí.

Hem de ser ingovernables (com deien aquells que ara ja no ho són) i no deixar-nos entabanar mai més.

Carrer, carrer, carrer!

Xavier Ruiz
Xavier Ruiz
14.05.2021  ·  09:58

Si hi ha eleccions votaré.
Societats amb més tradició democràtica que la nostra, també passen periodes de molta convulsió, mireu els casos de Bèlgica, Itàlia o Israel.
Allà no posen el model en qüestió, és un procés natural, no desitjable, però que allà està.
Jo d’ERC m’ho pensaria dues vegades abans de tirar pel dret i governar en minoria o fer un tripartit.
Els propers anys no vindrà cap bona noticia econòmica i la pluja de diners que vindrà d’Europa comportarà retallades enormes i un descontentament en la població bestial.
ERC no podrà aguantar-ho, amb mig pais en contra per no avançar en el pla d’alliberament nacional, la CUP que no voldrà retallades, i l’amnisitia que NO vindrà, i la taula de diàleg……..que encara és a l’IKEA per a ser muntada.
Si per molt menys ja van pagar un preu enorme per fer el 2º tripartit, amb la que està a punt de caure, no m’ho vull ni imaginar.
Jo els he deixat votar després de més de 30 anys, tot el meu voltant és un mar de gent que té com a mínim la mosca al nas de seguir votant-los, quan arribin les retallades, serà la fugida d’Egipte.
Sé que els tornaré a votar, però quan siguem independents, ara, ni de bon troç.

Toni Segarra
Toni Segarra
14.05.2021  ·  09:58

Totalment d’acord amb les opinions de Jaume Bonet (23:10) i Joan Guinarda 823:24) sobre la inconveniència d’anar a noves eleccions. Ja vai dir fa un dies (a l’editorial encapçalada pel que havia dit Junqueras sobre els deu o vint anys) que anar a eleccions seia un fracàs perquè podia suposar una baixada espectacular del 52% independentitste i perque ERC estaria prou ressentida com per evitar de totes totes la formació d’un govern amb Junts).
Malgrat el que he dit, en el suposat cas que hi haguèssin noves eleccions, el que no podem fer de cap manera és el que diu la Carme Vilella (23:10) perquè deixa de votar és baixar el percentatge independentista i, consequentent, dona la vistòria a l’unionisme. Els que volen deixar de votar haurien de reflexionar una mica i no deixar-se arrossegar per l’emprenyament.

Jordi Parera
Jordi Parera
14.05.2021  ·  10:06

aquesta pressio ara es cap a junts no cal dissimular-ho ni aigualir-ho, en canvi no han pressionat a a ragones quan ha volguta pactar amb els comuns ni quan junqueres ha dit que aixo de la independensia d’aqui 10 o 20 anys…

de que servirà un govern autoanomenat independentista que no te com a objectiu la independencia? i aaixo si amb els vots gratis de junts sense que se li accepti cap esmena?

Josep Salart
Josep Salart
14.05.2021  ·  10:14

L’Albert Miret te tota la raó quan escriu que els problemes actuals quedarien dissolts en deu minuts si fessin fora aquests quatre.
Òmnium i ANC, avui, no tenen les mans lliures per lluitar al costat del poble, i es per això que lo del carrer, carrer, quedarà com un frase ben sonant.
Mai hagués pensat que tinguéssim a casa, dins lo que es covaba en el moviment independentista, tants i tants traïdors.

Carlos Ollé
Carlos Ollé
14.05.2021  ·  10:19

Crec que, en aquest cas t’equivoques en l’anàlisi i, com molts altres negues l’evidència que, en gran part ens ha portat a aquesta situació.

“… la lluita contra la repressió ha ocupat un espai tan gran de les nostres preocupacions que sembla que per moments haja desplaçat la independència i tot.”

Un dels grans problemes que tenim és que una part de l’independentisme ja no lluita contra la repressió. Simplement ha cedit a la repressió.

No haver-ho reconegut ha permès que la cessió hagi anat creixent i legitimant-se, arribant al punt on ara mateix hi ha dues direccions, una de confrontació per avançar i l’altre que vol recular i posposar qualsevol avenç nacional.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
14.05.2021  ·  10:40

El problema ve quan dins l’independentisme hi ha un partit que no vol la independència, perquè viu precisament dels vots de gent que vol la independència. Però sap que un cop assolida la independència deixarà d’haver-hi independentistes i per tant es quedaran sense votants. Per això ho volen allargar 10 o, millor, 20 anys més.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.05.2021  ·  10:44

Si finalment JxCat i ERC no arriben a un acord per formar govern i anem a noves eleccions, la societat hauria de tenir prou trem per presentar una candidatura transversal amb persones molt conegudes i representatives, amb un pes social important. Estic parlant d’una candidatura unitària Òmnium-ANC. Si això fos possible, amb persones conegudes i reconegudes, independents i de prestigi contrastat, crec que podrien atreure una bossa important de la població que a hores d’ara està profundament decebuda i amb un bon resultat electoral trauria protagonisme als partits SA. Els moviments socials necessiten líders i ara no els tenim, o els que hi ha no responen adequadament als seus votants. Recordem el 15M, ara se’n celebra el desè aniversari. Què en queda d’allò?. Un moviment que va néixer espontàniament però seguint una onada europea generada per la crisi econòmica de 2008. Tothom recorda què va passar, hi havia moltes pancartes però la frase més icònica era “NO ENS REPRESENTEN”. Estranyament, o no, -algú que ho sàpiga ens ho podria explicar- no hi va haver representació ni expressió de l’independentisme, tot i que estava bullint i sortint de l’olla. Doncs us diré què en queda: gent que estava a les places, Manuel Castells ara Ministre d’Universitats, Ada Colau ara Alcaldessa de Barcelona, Jaume Asens ara Diputat al Congrés, … podríem seguir. La pregunta que ens hem de fer és: ENS REPRESENTEN?. Què més en queda del 15M?, el rescat a la banca pagat per tots els ciutadans, la no recuperació de les retallades efectuades durant la crisi del 2008, el naixement de VOX, augment de la despesa militar en plena crisi del 4.6%, fiscals i jutges convertits en els autèntics guionistes de la política del país, allà on hi va haver més gent i resistència -Madrid- és on té més representació la ultradreta, … podeu afegir el què vulgueu perquè la llista és molt llarga. El 15M no tenia lideratge. Fixem-nos ara amb el procés català, té lideratge?, té al davant les persones adequades que representin a TOT el moviment i tinguin el coratge que ha demostrat la ciutadania?. La resposta és NO. On serem d’aquí a 10 anys?

David Mascarella
David Mascarella
14.05.2021  ·  10:45

El Govern (on hi ha els partits) , ANC i Òmnium, i el CXR són tres àmbits diferents, i el problema és de qui pretén liderar i decidir per sobre de tots. Increïble! El vot que ha donat l’electorat és plural, cosa que obliga a l’entesa si es vol respectar.
I només el Govern ha de dirigir, amb el suport extern de les tres entitats civils.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
14.05.2021  ·  10:57

La possibilitat que apunta Josep G ha estat semprese pressent i serà un perill real fins el dia 26. Si està frenada és perquè nomé hi ha una cadira i dos culs. Però en l’ultim segon des de Madrid en poden treure un.

El tema dels infitrats és una gran veritat i també ho és que hi ha un exercit de personas de tots els partits i organitzacios que és guanyan el pa fent funcionar la roda i els hi fa panic repetir eleccions per por a perdre el treball i el sou.

Perquè es tan dolent repetir eleccions? molta gent es va quedar sense votar, la data es va imposar des de Madrid buscan una baixa participació, algun partit estavan vetat i no tenia ni dret a possar cartells ni publicitat als mitjants, un altra era el més independentista entre els independentistes i al final vol posar fi al procés.. en fi tot ple d’irregularitats.

Aparta de que la gent està “cansada” (no hem feu riure) algú hem pot dir perquè no hem de repetir eleccions?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
14.05.2021  ·  11:16

Per mar, terra i aire (Toooooooooooooooots els mitjans unionistes/espanyols, TV3 com a capdavantera) volen ja govern presidit pel cigronet)
ER ja fa molt de temps que va aparcar la INDEPENDÈNCIA
NOVES ELECCIONS
Tota la raó Josep Soler
Ara la gran mentida és fer-nos por que perdrem el 52%
MENTIDA PODRIDA

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
14.05.2021  ·  11:18

“No ens fan por les urnes !”. Això ho diu gent carregada de bona fe i altra que potser no en té tanta.
És impossible que les urnes facin por a ningú perquè són éssers inanimats i sense mobilitat. A no ser que el president de mesa s’enganxi els dits amb la tapa, les urnes no poden fer mal.
No, les urnes no fan por a ningú. El què fa por és la utilització dels actes electorals per al altres finalitats, convertint així el vot popular una cosa irrellevant. Treure i posar urnes fins que surtin els resultats que interessen als que les reclamen, amb tanta frivolitat, ara sí i demà també; treure i posar les urnes amb finalitats com, per exemple, dissimular les greus incompetències per arribar a acords o maquillar les limitacions a l’hora de dirigir un país o ocultar la cobdícia pels càrrecs i les regalies dels recursos públics.
És una jugada magistral. Aquesta sí. Els partits i els polítics van a les eleccions amb un programa per quatre anys. Al cap de dos anys generen una crisi perquè ” no es tenen confiança” o perquè “la legislatura està esgotada” i, com que no els fan por les urnes, convoquen noves eleccions.
Resultat: els electors, els ciutadans que paguen la festa puntualment, mai els poden demanar comptes de la feina feta…com que era per quatre anys…

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.05.2021  ·  11:27

La força del carrer torna a ser protagonista i di prou al politics de picabralles internes. El 52% és una gran eina que tenim i no la podem deixar de banda. ERC s´enfonsara molt abans que la independéncia

Joan Feliu
Joan Feliu
14.05.2021  ·  11:38

Algú hauria de parlar dels 350 alts càrrecs de lliure designació que hi ha a la Generalitat de Catalunya, i que, per continuar als seus seients d’alta remuneració, faran el que calgui perquè no hi hagi un govern independentista com cal. Els diners sempre són al començament i a l’acabament de la major part de les coses que passen.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
14.05.2021  ·  11:46

Nostàlgia i esperança és l’idea que he percebut de l’editorial. I no és pas una crítica, que falta ens fa no perdre-les mai.
Cert és el relat dels fets que enumera el director. Voldría afegir a la crònica del procés una afirmació que sembla oblidada, pot ser interessadament: l’octubre del 17 VEM GUANYAR!!! Vem guanyar amb el carrer, les associacions, el (millor) govern de Junts pel Sí (contra la voluntat del vicepresident Junqueras, per cert) farcit d’independents… molts ho sabem i especialment els espanyols ho saben. I d’això la repressió.
D’això i dels errors nostres.
De les associacions i el carrer fent un pas al costat, deixant l’iniciativa als partits, de l’error de càlcul (reconegut per ell, cosa que l’honora) del President legítim Puigdemont, de no veure que un partit, o millor dit, per respecte als seus votants i simpatitzants entre els que m’hi havía comptat jo mateix, el president d’un partit i els seus afins (Junqueras erc) treballava en contra, cosa que fins avui no es pot desmentir, de la dicotomia exili-presó com a càlcul matemàtic personal per minimitzar el càstig espanyol i no com a estratègia, de perdre l’iniciativa, de canviar l’objectiu de l’independència per el de combatre la repressió, legitimant, a més, els tribunals espanyols…
I podem anar sumant errors fins la situació que patim avui.
Tenir en compte els errors igual que els encerts passats, penso, és la clau més realista per mantenir l’esperança en assolir l’objectiu que mai hem perdut. La solució? Segurament sí, el carrer. Altre cop el carrer. Tinc esperança perque tinc la mateixa voluntat. Com tots, segur.
Però vull acabar amb una autocrítica, sobre un detall que fa temps he percebut, tristement, per el que no trobo (o no vull trobar) resposta: en quin moment hem rebut la consigna de despenjar les estelades de finestres i balcons? Aquell paisatge a totes les viles catalanes que ens feia sentir forts, units i determinats, on és? I d’això no en podem culpar a cap polític… o sí?

jaume vall
jaume vall
14.05.2021  ·  12:30

Frances Xavier Gómez, (23:32) i Josep Soler (6:15) Bravo, opino com vosaltres. També sóc raonablement pessimista, però m’agafo al bri d’esperança que deixa anar la Roser Caminals, carrer, carrer. Però carrer organitzat, sinó no serveix de massa.
Però qui ho organitza? ANC i Omnium, (no Jordi Cuixart) estan defallint per la por a les represàlies, qui sap per la política de partits. CxR, hauria de tenir 250.000 afiliats i pujant. CDR’s no sé si estan actius.
Qui engega una nova associació apartidista per presentar-se a les urnes sense el suport organitzatiu? Qui assegura que no cauria en els mateixos bucles d’interessos personals davant dels col·lectius?
No serà que, en el fons, cada societat té a llarga els representants que es mereix? No serà que mereixem tenir n’Aragonès, i Junqueras, Laura Borràs, Jordi Sánchez, Jaume Alonso Cuevillas, Marta Rovira, Elsa Artadi i resta de gent molt honorable, honesta, però amb la falta de determinació que tenim els representats, que no ens la volem jugar per enfrontar-nos als espanyols que sí que faran “qualsevol cosa” pel seu estat?

Xavier Floresví
Xavier Floresví
14.05.2021  ·  12:50

L’objectiu és la independència.
Si cal, que desapareguin ERC i Junts i surtin partits nous, no passa res.
Les persones haurien de ser polítics només durant un temps i després a treballar. Els polítics professionals son el problema.
Al final, el que decideix son els fets consumats. Desobeïr és això.
Si no en saben prou, si no estan disposats a jugar-se la llibertat o el patrimoni (com els pares fundadors dels EEUU), que marxin o els farem fora.
Si us plau, no ens tracteu com imbècils.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
14.05.2021  ·  13:13

Com que fa dos dies, devant la seu de ERC a uns quants se’ls va escapar allò de “Junqueras, podreix-te a la presò”, Mare de Déu Senyor! … des de llavors, vinga articles i programes TV dient que no pot ser, que no ens hem d’insultar, etc., etc., etc…..
I els tres anys i mig que porten insultant a en Puigdemont? i menyspreant el Consell, fins al punt que molts encara tenen recança a apuntar-s’hi? i escampant merda per tot arreu contra Junts (els convergents)?
Però en Junqueras, no eh? No el toqueu!

Mireu tots aquests articles (a l’Ara, ja no en parlem) sobre la germanor i tal…. em sembla el mateix que vàren fer a Urquinaona. Recordeu com els joves volien continuar i uns quants de ERC, Omnium i afins, els “obligaren” a seure a terra? Ho recordeu?
Doncs ara és el mateix. Tranquils, nois, tranquils.

Fiqueu-vos el cap que ERC i Junts no poden ni podran governar plegats. Massa rancunies i traicions.
Però informeu-vos bé per saber d’on venen aquestes rancunies i aquestes traicions, que ja n’estic tipa de gent que defensa ERC com si fossin impol.luts immaculats sants que han baixat del cel per protegir-nos dels convergents i sobretot de Puigdemont.
Aqui s’ha de tornar a votar per aclarir finalment el panorama (ara que en Junqueras ja ens ha explicat quin és el seu horitzò).

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
14.05.2021  ·  14:46

Carrer, carrer i més carrer… pressió als partits polítics.

Però, què vol dir això quan eres presoner dels partits i de les associacions civils? Res. Proclames buides.

Aquest espai, a Vilaweb, cada vegada més em sembla un geriàtric (en el sentit real i figurat) amb un director que organitza activitats lúdiques per a entretenir als clients (subscriptors).

A Colòmbia, la gent surt al carrer perquè ja no tenen res a perdre. Estan farts. Aquesta és l’única manera de sortir al carrer, quan no tens res a perdre perquè ho has perdut tot.

No és pas el cas de Catalunya.

És evident que necessitem lideratges, perquè nosaltres no estem en la situació dels colombians. Però, els nostres lideratges ja no són ni poden ser els partits polítics, ni tampoc les associacions civils que coneixem. Aquestes ja han recorregut el que els pertocava. L’ANC hauria de dissoldre’s i obrir pas a un nou lideratge amb una direcció que sense ambages defensi, anem al carrer, al carrer, aquesta vegada per fer el “sorpasso” a les societats de responsabilitat limitada (S.L.) que són els partits polítics.

I, si us plau, Sr. director, amb tot el respecte per la seva feina, els residents de la residència, estem farts de les activitats lúdiques que ens proposa.

Núria Bau
Núria Bau
14.05.2021  ·  15:23

No sé perqué tanta por a noves eleccions , primer les propostes han canviat radicalment ,els missatges q s han fet ho aclareixen perfectament , tornem a votar igualment el govern q té la potestat d exercir tampoc treballarà per l Indepèndencia , millor fer balanç q viure enganyats .

Montserrat P.
Montserrat P.
14.05.2021  ·  15:32

Que l’ANC i Òmnium siguin les dues associacions més representatives de la societat civil és una afirmació una mica exagerada i agosarada. Durant la primera fase del moviment independentista potser sí que ho van ser. Actualment l’ANC només representa ER i Òmnium només representa ER i comuns. A mi ( i crec que a molts) no em representen.

El que fan l’ANC i Òmnium és el mateix que fan tots el mitjans i la gran majoria de periodistes: emblanquir ER. Quan es demanen responsabilitats per un igual a tots els partits, quan n’hi ha un (ER) que en té moltíssimes més que els altres el que s’està fent és anar a favor d’aquest. Hi ha una gran campanya a favor d’aquesta equidistància per treure la responsabilitat a ER, que té moltíssima més responsabilitat en aquesta manca d’acord (quasi bé la té tota) per tres raons:

Primer perquè és qui vol fer govern. I per tant li toca fer-ho.

Segon, perquè ha dit clarament que vol governar en solitari. Al començament ho deia amb la boca petita. Ara ho diu clarament. No vol governar amb Junts.

Tercer perquè va fer campanya dient que era Independentista (sempre que fa campanya ho diu) i després de les eleccions diu que hem d’aparcar l’objectiu d’independència 20 anys, que és el mateix que dir que no vol la Independència. O sigui enganya. No es pot fer un acord independentista amb un partit que no ho és.

AAAh! Però les responsabilitats segons ANC, Òmnium, els mitjans de comunicació (tots), la majoria de periodistes, etc. són de tots els partits. La maleïda equidistància és per afavorir ER, és per rentar-li la cara, que no es noti tant com n’arriben a ser d’estafadors i anti-independentistes.

I així no arribarem enlloc. Només quan s’identifiqui quin és el problema real hi podrem posar solució. I podrem començar a fer coses realment efectives. I el problema real és que ER no és independentista. És més, rebenta l’independentisme des de dins.

D’altra banda no sé si és millor o no que hi hagi noves eleccions, no sé si l’independentisme perdria o no perdria vots. Però el que si sé és que un govern amb ER serà pitjor perquè serà per anar contra la Independència.

A aquest país, apart de polítics bons (que algun ho són), també li fan falta mitjans lliures i periodistes valents i/o no comprats. De periodistes valents n’hi ha algun, però els compto amb els dits d’una mà.

Per uns mitjans lliures i per uns periodistes valents!!!

josep Puig
josep Puig
14.05.2021  ·  16:29

500 alts càrrecs de la Generalitat, pendents de l’acord d’investidura
Espanya, amb Catalunya fent-li costat –com sempre en aquests casos–, està alineada al capdamunt de
l’OCDE (juntament amb Turquia i Xile) pel que fa a la politització dels càrrecs directius públics. Més d’un
95% són nomenats pel partit que governa (a França només el 14%, a Itàlia el 39%, a tall d’exemple). Aquest
fet afavoreix tot un cúmul de perjudicis que s’enumeren en el portal de referència. No només estem davant
la incompetència generalitzada dins de l’administració pública. També dels favoritismes i de la potencial
corrupció que tots vostès poden imaginar-se.
Aquet fet, com és lògic, ha de provocar desànim i desmotivació general entre la classe funcionarial, que veu
la seva trajectòria professional sentenciada. Constitueix, dins del món d’aquests professionals, una autèntica
estafa que crec que haurien de denunciar amb més força. És com si a un bon empleat de qualsevol empresa
li diguessin que ja pot treballar les hores que facin falta, que no importa l’esforç que esmerci en fer la feina
ben feta, etc., que mai arribarà a cap càrrec de responsabilitat directiva. Els resultats a l’administració pública són els esperats. Aquells professionals del servei públic que romanen a l’administració ho fan per pura
vocació. Però són pocs. La gent amb una especial expectativa fuig. I, cosa que és més greu, els més ambiciosos ja no es presenten a oposicions. I hi perdem tots. Es dona continuïtat, amb alternança, a la grisor, a la
mediocritat de la partitocràcia.
Catalunya forma part dels països amb les estructures de comandaments públiques més polititzades que existeixen
Fa anys vaig formar part, a l’empresa on treballava, de l’equip que preparava una proposta de concurs
públic per a l’administració britànica. Un contracte enorme de tecnologia. En una ronda de preguntes i respostes vam tenir l’oportunitat de reunir-nos amb el responsable d’administració pública –venia a ser, aprox-imadament, la persona real que en la sèrie Sí, ministre encarnava Sir Humphrey–. La reunió ens va produir
un gran efecte. Totes ens vam assabentar que, a la Gran Bretanya, el ministre no pot nomenar alts càrrecs.
Tots són de carrera. I si el ministre té algun assessor, ho és a nivell particular, i el paga el partit. No forma
part, en cap cas, de la maquinària pública. Fins i tot les lleis les elaboren funcionaris –sota les directrius del
consell de ministres–, que en negocien el contingut amb l’oposició. La idea és que les lleis, malgrat seguir
les directrius del partit guanyador, resisteixin el llarg termini i no siguin reemplaçades quan el partit de govern plegui. La professionalització és màxima.
Al Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana del senyor Coromines –que, a més d’obra
de consulta, conté una narrativa apassionant– podem comprovar que nepotisme prové del llatí nepos, que
vol dir nebot. Quin dubte hi ha que la nostra administració pública té molts tiets de partit?
No crec que a ERC i Junts ni els hagi passat per l’avantsala del cervell discutir com regenerar la nostra administració pública. Una ofensa al contribuent
Les negociacions entre ERC i Junts han durat setmanes. Un dels temes a discutir ha d’haver estat –no pot
ser d’altra manera– el repartiment de departaments. No només dels titulars, els consellers, sinó de tota la
menjadora que en penja. No crec que ni els hagi passat per l’avantsala del cervell discutir com regenerar –si
és que mai ha estat generada– la nostra administració pública. Una ofensa al contribuent. El tema arrossega
els vicis ancestrals de la cultura hispana, refractària a qualsevol modernitat.
Resulta, doncs, que no n’hi ha prou amb haver de votar uns diputats que constitueixen un insult a la intel·ligència mitjana del contribuent. Les nostres desgràcies no acaben aquí. Pel que llegim, aquests individus, als quals ens hem vist obligats a mal elegir, designaran uns cinc-cents altres mortals del seu mateix cercle per tal d’administrar la cosa pública. I com que, en general, ningú nomena algú altre que sigui millor que
ell, el conjunt resultant serà desesperadament insolvent. Tot plegat em porta a la memòria el periodista Julio
Camba quan es referia a determinats càrrecs públics espanyols. Era l’època en què la lliura esterlina marcava el patró internacional. “Estos individuos son capaces de hundir el Banco de Inglaterra”

ramon Feixas
ramon Feixas
14.05.2021  ·  16:59

Fa bé en Vicenç quan diu que també s’apunta a les encertades peticions de les dues organitzacions de la societat civil que tant aporten a la cultura social d’alliberament. Va bé de traslladar-nos la idea. Però de cicle del procés no és temps ni de sembra ni de collita, i donat l’ambient són dolces les temptacions que tots tenim de carregar culpes a altres independentistes. Fins i tot de dir que hi ha independentistes bons i dolents. i o més envara: arribar a negar que són independentistes aquells que políticament ( o per altres causes ) no cauen simpàtics. Abans a pagès hom podia desitjar molt que fos el dia de matar el porc i fer la festa, però això era quan ja havien passat molts dies donant perolada i traient el fems, per mandra que fes. Que hi havia qui carregava la feina i les culpes de que el porc fos denerit als altres? Això tampoc és tant estrany. A més el que es queixa és que sol fer més fressa. Quan tornarà que la consciència social de la necessitat de la independència com va passar el 2017 sigui més important que donar culpes? No ho sabem. En qualsevol cas la consciència del que està passant és important encara que cadascun de nosaltres s’ho miri des d’una perspectiva diferent. Per suposat que hi ha independentistes que venen de la tradició més dretana i altres als que els mou més el tema social, que és alarmant ara mateix, però només és possible culminar el procés si la independència és més important en la jerarquia de valors d’uns i altres. La República es pot aconseguir mitjançant una entitat privada, però malament si immediatament no passa a pública. I això és natural que sigui o un os de mal rompre. Els poders espanyols es van preocupant perquè hi hagi ganes de mossegar l’os, però hi ha os perquè abans hi ha hagut tall. I els curts terminis és bo que es quadrin a cada exercici. Els polítics independentistes no haurien de permetre que els seus fans mostressin tant de menyspreu als seus rivals.. Només ells escoltaran.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
14.05.2021  ·  17:10

Si es van a noves eleccions, molta gent no anirà a votar i sortiran els unionistes espanyols.
Aixó es el que volen

Frank Compernolle
Frank Compernolle
14.05.2021  ·  17:25

Que els partits facin país, ara mateix, i que parin els tacticismes, hi ha urgència. Que oblidin i perdonin als independentistes que no tenen a 100% la mateixa opinió. Que col·laborin i que no oblidin pas que amb agror no és produeix res de res. A(g)rrimadas el va assajar, sense resultat. Cal d’urgència una mica d’hedonisme i no a la moda irresponsable madrlenya.

Joan Royo
Joan Royo
14.05.2021  ·  17:36

Demaneu als lectors que evitem els insults. D’acord, encara que és molt difícil reprimir-se. Després d’aquests anys d’esperança, de mobilitzacions, d’un referendum guanyat, de colps, d’agressions de tot tipus, de gent a la presó, de multes milionàries, de gent a l’exili, inhabilitacions…què podem dir quan el cap d’un partit que es diu independentista ens amolla als morros, fer una Catalunya millor en 10 o 20 anys. És difícil aguantar els insults. Sobre l’ANC i Omnium, crec que els darrers mesos s’han ficat a fer mobilitzacions sense sentit, perdre temps i diners. Les entitats independentistes tenen un objectiu: independència. Cal recuperar El carrer, carrer i carrer…amb un crit: INDEPENDÈNCIA ARA.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
14.05.2021  ·  18:41

Com diu la Sra. Maria Àngels Fita: “Aqui s’ha de tornar a votar per aclarir finalment el panorama (ara que en Junqueras ja ens ha explicat quin és el seu horitzò)”.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.05.2021  ·  18:51

Al carrer les senyeres independentistes han desaparegut, com els llassos. Qui ha congelat la independencia es el Sr. JUNQUERAS, el patriarca i amo absolut d ‘erc. Pero la gent vota illa.erc, per que son esquerres i tripartit. Si Aragones haguesguanyat al illa, avui tindriem el TRIPARTIT.3 O DE JUNQUERAS, clarissim. Erc nomes treballa per españa, el sanchez.155 i la colau.155. Ara no volen junts, pero el tripartit es farà, com l’indult

Oriol Roig
Oriol Roig
14.05.2021  ·  19:17

Noves eleccions? Potser, però no pas per repetir el mateix. El que es pot esperar d’unes eleccions amb els mateixos actors ès que el taulell es mogui una mica. Una mica i prou. L’abstenció probablement pujarà. Els blocs es quedaran si fa no fa igual. Potser perdrem el 52% i passarem a un 48%. La caverna mediàtica en farà grans titulars, però tot seguirà igual d’empantanegat. Potser Junts treurà mig escó més que ER, potser serà al revés. Potser Bocs treurà dos escons més, potser Cs desapareixerà.
Llegeixo propostes que m’agraden als comentaris. ANC i Òmnium donant suport a una llista apartidista. Alguna opció per “furtar-los” els vots als partits “independentistes”. Hi ha un grup de VW per discutir opcions com aquestes. Ja n’hi ha prou!

Lluis Molist
Lluis Molist
14.05.2021  ·  20:38

Noves eleccions, i una candidatura ciutadana independentistes, gent d’esquerre i de dretes, res de primaries, i que ANC faci ultim servei, es deixi de transvarsalitat , es deixi d’equilibris i acceptar pressions dels partits, i ENCAPÇALI LA CANDIDATURA.

Àngels Folch
Àngels Folch
14.05.2021  ·  22:35

Dos advertiments sí, però seriosos no m’ho semblen gaire? Què vol dir seriosos? De debò que encara hem d’anar fent advertiments com si tractéssim nens petits? De debò que podem posar tots els polítics dins del mateix sac, tractar-los a tots de traïdors o d’oportunistes o d’incompetents … (poseu-hi l’adjectiu que vulgueu)? No em sembla just i em sembla molt perillós. Primer perquè és fals, segon perquè és voler mantenir una equidistància que l’únic que fa és emmascarar la realitat i tercer perquè crea confusió i desesperança.
No, no tots són iguals. Si hem de denunciar actituds, incompetències o traïcions fem-ho, però fem-ho amb noms i cognoms, no engegant el ventilador i sermonejant tothom.
Quan s’ha contribuït per activa i per passiva a arribar on som no es té autoritat moral per fer sermons ni per renyar ningú.

Personalment, a ERC, li no regalaria no 4 vots de Junts sinó 12, sí 12, tants com en necessiten per no haver de dependre de cap vot unionista, de cap vot dels del 155 ni comparses. ERC ha guanyat,oi? ERC ha pactat amb la CUP una estratègia diferent a la que Junts creu que cal fer? Doncs endavant, que governin, i així comprovarem si funciona i com a mínim ningú podrà dir que no els ho han deixat provar. Si els funciona (cosa impossible des del meu punt de vista) fantàstic, tots contents. I si no, potser serà la manera que molts que dels que els voten obrin els ulls, com van fer amb el segon tripartit i se n’adonin que l’estratègia, com a mínim i sent benèvols, és equivocada. I així potser la propera vegada s’hi miraran bé a qui donen el vot. Per mi no es tracta tan de demanar que et tornin el vot com de votar sabent què votes.

I la darrera observació: per mi la partida no es juga ni es jugarà a les eleccions ni a les institucions autonòmiques. La partida l’hem de jugar nosaltres al carrer i allà on faci falta. Si aconseguim la independència serà perquè el poble, no els partits, ens ho haurem guanyat a pols. Per això no em preocupa massa que facin o deixin de fer tot i que reconec que no és el mateix tenir les institucions al costat que tenir-les en contra.

Rosa Ballarà
Rosa Ballarà
15.05.2021  ·  03:10

Estic d’acord amb la Pepita Carlos, i es el que volen, eleccions rere eleccions fins que guanyin els unionistes. Sento la gent molt i molt enfadada i decepcionada amb els polítics que ens representen i ara unes noves eleccions…per a què? es pregunten, i jo em dic Paciència, perseverança i perspectiva però el llindar de la resiliència no es per tots igual. El perill de l’abstenció es alt, també pels votants que ara s’els diu que d’ací a 10 o 20 anys. No hi ha un lideratge polític que no estigui condicionat per la presó o l’exili.
Com deia el Sr. Partal en un dels seus editorials, arribaràn moments clau en els aconteixements, en els que la mobilització als carrers tornarà i amb força i llavors sé que hi serem!! Ara no hi ha flama però si brasa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes