[DOCUMENT] Tretze informes d’observadors internacionals critiquen la violació de drets al judici contra el procés

  • Consulteu el recull d'impressions de juristes i experts en drets humans que van assistir al Tribunal Suprem espanyol

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart

02.08.2019 - 14:25
Actualització: 02.08.2019 - 16:56

La plataforma International Trial Watch (ITW) ha publicat tretze informes de juristes i activistes en favor dels drets humans de tot el món que van assistir com a observadors internacionals al judici contra el procés. ‘Es tracta del producte més original de les opinions de les seves entitats, perquè és una transcripció directa de les seves impressions’, explica a VilaWeb el portaveu d’ITW, Iñaki Rivera. A diferència de l’informe que prepara ITW i que publicarà una vegada hagi aparegut la sentència, cada informe redactat per aquests observadors és autònom. ITW no ha intervingut en el redactat i s’ha limitat a coordinar-los i agrupar-los en aquesta publicació.

Al recull s’hi poden trobar les apreciacions de John Philipot, advocat canadenc que ha treballat al Tribunal Penal Internacional de Ruanda i a la Cort Penal Internacional; Paul Newman, filòsof indi que va ser portaveu del Tribunal Permanent dels Pobles per la guerra d’Sri Lanka; Bill Bowring, jurista britànic en representació de la plataforma Advocats Europeus per la Democràcia i els Drets Humans; Jelle Klaas, en representació del Comitè d’Advocats Holandesos pels Drets Humans; Patrizio Gonella i Susanna Marietti, juristes italians de l’associació Antigone; Matthieu Cretenand, adjunt al rectorat de la Universitat de Ginebra; Cécile Brandely i Claire Dujardin, del Sindicat d’Advocats de França; Ernesto Moreau, advocat penalista argentí, en representació de l’Associació Americana de Juristes; Sahar Francis, advocada palestina vinculada a la defensa dels drets humans i directora d’Addameer; Cristina Serván, de l’Associació Pro-Drets Humans d’Andalusia; Ramon Campos i Ana Sebastián, membres de l’Associació Lliure d’Advocades i Advocats de Saragossa i Joseba Belaustegi, membre de la plataforma basca Juristes pel Dret de Decidir.

A cada informe, de manera diversa i amb extensió variada, els observadors expliquen quins dies van analitzar i detallen les impressions que tenen dels acusats, el procediment judicial i la imparcialitat del tribunal. En alguns casos –com ara en l’informe dels membres de l’Associació Lliure d’Advocades i Advocats de Saragossa, Ramon Campos i Ana Sebastián– s’hi inclou una crònica acurada de la sessió judicial observada i alguns altres són una reflexió més general.

John Philipot, per exemple, considera que ‘aquesta mena de judici posa la nació catalana en una camisa de força política’ i que l’essència és la criminalització del dret d’autodeterminació, d’opinió, de la llibertat d’expressió, incloent-hi la llibertat de cercar, rebre i inculcar idees de tota mena, del dret de reunió pacífica, de la llibertat d’associació i el dret i la possibilitat de prendre partit en la direcció de les institucions (directament o amb l’elecció lliure de representants).

Paul Newman fa un repàs cronològic dels fets jutjats i conclou que ‘l’única violència que hi va haver durant el referèndum del Primer d’Octubre la va cometre la policia espanyola i la Guàrdia Civil, no pas el govern català’. A més, apunta que ‘tothom té el dret inherent d’autodeterminació; les autoritats espanyoles qüestionen aquest dret bàsic i ha empresonat nou presos polítics catalans’. El suís Matthieu Cretenand, al seu torn, constata la ‘naturalesa política’ del judici i l’emmarca en la negació històrica de l’autodeterminació basca i catalana per part dels governs espanyols.

Cécile Brandely i Claire Dujardin defineixen el judici com una ‘farsa judicial’. Els dos representants del Sindicat d’advocats de França exposen que la violència és un element nuclear dels delictes de rebel·lió i sedició i que, a parer seu, l’acusació no ha aconseguit demostrar que existís. També diuen que les llibertats fonamentals són en qüestió i que els drets de la defensa han estat ultratjats. ‘Totes les garanties fonamentals inherents a un estat democràtic hi són absents’, diuen.

Podeu consultar tots els informes ací:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor