llibres

De llibres de divulgació hi ha molts tipus, tot depenent d’una multitud de criteris: la seua temàtica, el punt de vista emprat per a analitzar-la, l’expertesa de qui l’escriu, l’expertesa del lector al qual s’adreça… Sembla doncs del tot improbable que una persona disposada a ocupar el seu temps amb un bon llibre no trobe en la literatura científica una opció tant atractiva com enriquidora. En Mètode, el gènere científic n’és protagonista en cadascuna de les nostres pàgines. A més, a banda dels articles publicats sota el nostre segell, els llibres de divulgació científica hi tenen sempre un lloc reservat en forma de recomanació literària de la mà dels nostres redactors i col·laboradors habituals. L’últim número publicat de la revista, #Biotec, presenta set novetats editorials ben variades, cadascuna amb la seua corresponen ressenya disponible també al nostre web.

La lectura essencial del número 97 de la revista la protagonitza  Agustín Fuentes amb La chispa creativa, ressenyat per Susanna Ligero. El llibre empra les dades obteses mitjançant l’observació del comportament de primats i el registre fòssil d’ossos i utensilis humans per a defensar l’imaginació com a peça fonamental en la història de la nostra evolució. Una capacitat que, diu, no ha rebut l’atenció que es mereix i que ell explica fent un repàs dels reptes que els nostres avantpassats foren capaços de superar, i els que ens queden.

Manel Porcar proposa Planet of microbes, un llibre sobre la història i biologia dels bacteris escrit per Ted Anton, professor de llengua anglesa en la Universitat de Chicago. Una especialització que pot semblar poc idònia per a afrontar aquest tipus de temàtica però en la qual Porcar troba un dels aspectes més atractius del volum. El contrari ocorre amb la recomanació de Javier Alabau, Astrophysics for people in a hurry, llibre en el qual el reputat divulgador Neil deGrasse Tyson, relleu de Carl Sagan en Cosmos, aporta dotze píndoles d’astrofísica difícilment accessibles per al públic general però apassionants per als qui estan familiaritzats amb aquesta branca científica.

La proposta més propera l’aporta Carles Miret Estruch amb Herbari bell del País Valencià, un homenatge d’Antoni Orgengo a l’Herbari breu de la Safor de Joan Pellicer que com emprar i autoproduir plantes autòctones valencianes. Homenatge és també l’elecció de Jesús Purroy, en aquest cas al naturalista que posa nom a la teoria de l’evolució. The Quotable Darwin és un recull de fragments d’escrits privats i publicats del científic, seleccionats i editats per la historiadora de Princeton Janet Browne.

Àngela Vidal posa damunt la taula La solució telòmer, d’Elizabeth Blackburn (Premi Nobel de Medicina l’any 2009) la psicòloga Elissa Epel, de la Universitat de California. Ambdues conjuguen les seues disciplines per a explicar, en definitiva, per què hi ha qui envelleix més ràpidament que altres. Esther Molina ofereix l’última de les propostes, Contra la simpleza, de Daniel Roberto Altschuler. Una obra que aposta per promoure el pensament crític per sobre de les pseudociències i allò sobrenatural, sense que això signifique renunciar a les nostres emocions.

Podeu trobar més recomanacions en la web de Mètode

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb