Més de 120 dirigents mundials arriben a la Cimera pel Clima amb poques expectatives d’acord

  • Putin i Bolsonaro no assistiran a la cimera i Xi Jinping hi participarà telemàticament

VilaWeb
El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, donen la benvinguda al president francès, Emmanuel Macron, a la Cimera pel Clima. Fotografia: EFE/EPA/ROBERT PERRY

ACN

01.11.2021 - 13:28
Actualització: 01.11.2021 - 20:51

Més de 120 dirigents d’arreu del món es reuneixen avui i demà a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26), a Glasgow, per abordar l’emergència climàtica. El president dels Estats Units, Joe Biden, el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera Angela Merkel són alguns dels dirigents que intervindran a la cimera, però hi ha grans absències com ara la del president rus, Vladímir Putin, el president xinès, Xi Jinping, i el president del Brasil, Jair Bolsonaro. Aquest fet, afegit a l’acord de mínims del G-20 per a retallar emissions contaminants, ha rebaixat les expectatives de la trobada.

La reunió de dirigents durarà dos dies, però les negociacions de la COP26 continuaran fins el 12 de novembre, i fins i tot es podrien allargar si es compliquen les converses. A la cerimònia d’ahir, la secretària executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va assegurar que l’èxit de la COP26 és possible, sempre que hi hagi més ambició dels països del G-20 per a reduir la contaminació, perquè aquests són responsables del 80% de les emissions.

No obstant això, a la cimera del G-20 d’aquest cap de setmana, les 19 economies més desenvolupades del món i la Unió Europea no van acordar mesures concretes per a limitar l’escalfament global a 1,5 °C, tal com es va pactar a l’Acord de París. Simplement, van reconèixer que calen “accions significatives i eficaces” per a aconseguir-ho. La declaració conjunta tampoc no esmenta el 2050 com a termini per a assolir la neutralitat climàtica que els científics reclamen per evitar una catàstrofe.

Els països pobres veuen amb preocupació que el G-20 no hi posi de la seva part per reduir emissions. L’Aliança dels Petits Estats Insulars alerta que els últims informes científics són “terrorífics”. “Encara més per als que som a primera línia d’aquesta crisi”, es queixen, tot recriminant als principals emissors que no s’hagin compromès a adoptar mesures per a limitar l’escalfament global a 1,5 °C.

Pel mal camí

Amb l’Acord de París, 195 països van acordar de presentar una contribució determinada a escala nacional (CND) amb l’objectiu de reduir les emissions. L’últim informe de la Convenció Marc de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC) indica que no es compleixen els objectius i que les emissions contaminants augmentaran un 16% el 2030 en comparació amb el 2010. Així, ens acostem a un escalfament global perillós de 2,7 °C a final de segle que portarà a “un món desestabilitzat i un sofriment interminable”, avisen de l’UNFCCC.

Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, per a limitar l’augment de les temperatures a 1,5 °C cal reduir les emissions de CO₂ un 45% el 2030 o un 25% per a limitar l’escalfament a 2 °C.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor