La directora del CatSalut defensa d’ampliar l’ús del passaport covid a restaurants, teatres i cinemes

Craywinckel preveu que el gener decaigui el decret que posa la sanitat privada a disposició de la pública

VilaWeb
ACN
21.11.2021 - 10:51
Actualització: 21.11.2021 - 11:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha defensat d’ampliar l’ús del passaport covid en espais tancats, en concret a restaurants, teatres i cinemes. En una entrevista a TV3, Craywinckel ha remarcat que la decisió encara no s’ha pres –el govern ho abordarà la setmana entrant–, i que caldrà estar atents a les dades, però creu que s’hauria de fer perquè la covid-19 té un grau de contagi altíssim.

Creu que s’hauria de demanar el passaport covid a restaurants, festes i casaments, teatres i cinemes. “Parlem d’espais tancats, on s’acumula molta gent i no tens cap mesura d’aïllament efectiva”, ha dit.

La directora del CatSalut ha recordat que en aquesta època de l’any moltes activitats es fan en espais tancats i que d’ençà de l’estiu la percepció al carrer és que la pandèmia s’ha acabat perquè hi ha molta gent vaccinada, cosa que fa que relaxem les mesures de protecció personal com són la màscara, la distància i rentar-nos les mans sovint.

Craywinckel ha admès que limitar l’entrada en espais tancats a aquells que tenen el passaport covid, sigui perquè estan vaccinats, sigui perquè tenen una prova negativa, no garanteix al 100% un entorn segur, perquè un vaccinat també pot encomanar el virus, però creu que n’elevarà la protecció.

A més, creu que aplicar aquesta mesura ajudarà a augmentar la taxa de vaccinació, perquè animarà bona part de la població que no s’ha vaccinat encara per por de la punxada o per mandra.

La responsable del CatSalut no ha amagat la preocupació per les dades de la pandèmia a Catalunya, que fa setmanes que van en ascens, a les portes de Nadal. Per això, creu que cal prendre mesures per a evitar que els contagis continuïn creixent i per a evitar les situacions que es viuen en uns quants països europeus.

Recuperar els punts de proves en massa

Quant a la situació del sistema sanitari, la directora del CatSalut ha admès que els professionals estan “esgotadíssims” i que cerquen una millora organitzativa perquè el sistema no es col·lapsi en un hivern en què preveu que convisquin uns quants virus respiratoris, com ara la grip, que tindrà més circulació. Una de les opcions que ha proposat és tornar a fer punts de proves en massa, que no es van desmuntar, per llevar aquesta feina a l’atenció primària.


També ha admès que falten milers de professionals d’infermeria, un dèficit que ja existia abans de la covid-19. Tot i mostrar la voluntat de contractar més professionals, ho ha condicionat a la disponibilitat pressupostària i creu que caldrà anar fent camí durant uns quants anys per posar fi a l’infrafinançament crònic del sistema.

Decret de la privada

La directora del CatSalut preveu que a final del gener es pugui fer decaure el decret que posa la sanitat privada a disposició de la pública. “És una anomalia tenir integrada la privada a cop de decret”, ha dit. Craywinckel espera que aquest decret pugui aixecar-se una volta passin els mesos més durs de l’hivern, sempre que no hi hagi una nova onada.

Craywinckel confia que sigui possible perquè en aquests moments el temps d’espera per a operacions quirúrgiques es compleix per sobre del 90%. Actualment, ha explicat, encara es fa alguna derivació i ha remarcat que, encara que el decret decaigui, la sanitat pública farà allò que calgui amb els recursos propis i, si cal, en buscaran fora.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes