MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Francina Armengol, nova presidenta del congrés espanyol

  • Tota la informació en directe sobre el ple de constitució del congrés espanyol que ha de decidir la nova mesa de la cambra

VilaWeb
Redacció
17.08.2023 - 14:46
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

L’ex-presidenta de les Illes Francina Armengol ha estat elegida presidenta del congrés espanyol. El PSOE ha tancat acords amb Junts i ERC perquè hi votin a favor, uns diputats imprescindibles perquè els socialistes guanyin la votació de la mesa del congrés.

Seguiu ací la sessió de constitució:

Tot seguit us oferim tota la informació sobre el ple de constitució del congrés.

14.12h

El PP i Vox protesten per les fórmules d'acatament de la constitució d'alguns diputats

Les portaveus parlamentàries del PP i de Vox han demanat a la presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, que no compti com a vàlides les fórmules de jurament o promesa d'alguns dels diputats, sigui per la formulació o per l'idioma que s'han expressat. Armengol s'hi ha oposat i dóna per adquirida la condició de diputats a tots aquells que han contestat a la crida feta per la mesa del congrés.

13.45h

Els diputats juren o prometen la constitució espanyola

Una vegada constituïda la mesa, els nous diputats han de jurar o prometre la constitució espanyola.

13.38h

Majoria PSOE-Sumar a la mesa

Els partits de la coalició del govern espanyol, PSOE i Sumar, s'han assegurat la majoria de la mesa del congrés espanyol, que presideix Francina Armengol (PSOE). En total, hi ha tres representants del PSOE, dos de Sumar, quatre del PP i cap de Vox.

13.12h

Secretaris de la mesa

Elegides les secretaries de la mesa. La secretaria primera l'ocuparà Gerardo Pisarello (Sumar). La secretària segona és Isaura Leal (PSOE); el tercer, Guillermo Mariscal (PP), i la quarta, Carmen Navarro (PP). Vox ha quedat fora de la mesa.

12.49h

Sumar aconsegueix la vice-presidència tercera

Després de la segona votació, Esther Gil (Sumar) ha estat elegida vice-presidenta tercera, amb 178 vots. Marta González (PP) ha rebut 139 vots i en serà la vice-presidenta quarta. Els 33 diputats de Vox han votat en blanc.

12.10h

Es reprèn la votació per a desfer l'empat

Després d'un recés de vint minuts, el congrés espanyol reprèn la votació per a elegir les vice-presidències tercera i quarta, en les quals hi havia hagut un empat a 65 vots entre Marta González (PP) i Esther Gil (Sumar).

11.51h

Empat en la votació de les vice-presidències

Alfonso Rodríguez, del PSOE, ha estat elegit vice-president primer (113 vots); i José Antonio Bermúdez de Castro, del PP, vice-president segon (73 vots). Hi ha hagut un empat a 65 vots entre les dues següents candidates més votades: Marta González (PP) i Esther Gil (Sumar), de manera que caldrà repetir la votació. Un diputat ha votat en blanc.

11.15h

Els detalls de l'acord de Junts amb el PSOE

En un comunicat, Junts ha explicat els motius que han fet que els seus set diputats votin a favor de la presidència de Francina Armengol al congrés espanyol. Llegiu-lo ací:

"Junts per Catalunya ha arribat a un acord amb el PSOE sobre la constitució de la mesa del Congrés dels Diputats. L'acord se circumscriu a la mesa del congrés i no té res a veure amb la negociació sobre la investidura. Junts per Catalunya ha exigit durant la negociació garanties comprovables del compliment dels acords i que algunes ja s'haguessin posat en marxa abans de la sessió d'avui. El PSOE ha respectat les condicions fixades i, aquest matí, ha presentat els comprovants que acrediten que el compromís polític a què hem arribat i que determina el nostre posicionament.

Els principals acords són els següents:

1. Reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea. El govern espanyol ja ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin inclosos en el règim lingüístic de la Unió Europea com a llengües oficials. El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha enviat una carta a la presidència del Consell d'Europa per tal que aquest tema s'inclogui en l'ordre del dia del Consell General que tindrà lloc el 19 de setembre per la seva aprovació.

És la primera vegada que el Regne d'Espanya presenta aquesta sol·licitud. El Tractat de Funcionament de la UE regula el mecanisme pel qual es pot modificar el règim lingüístic de la Unió, i aquest és el procediment que se seguirà. En la lluita perquè el català tingui els mecanismes i l'empara jurídica necessària, la seva consideració com a llengua oficial d'Europa és determinant. El principi de desconfiança ens ha fet ser escrupolosos en la formació d'aquest compromís.

2. L'ús del català al congrés amb plena normalitat, juntament amb la resta de llengües oficials a l'estat espanyol de forma immediata, a partir del pròxim ple. L'ús del català és perfectament legal, no necessita cap reforma del reglament i només és un problema de voluntat política.

3. Creació d'una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i a Cambrils. Junts per Catalunya ha acordat la creació d'aquesta comissió pel dret a saber la veritat. Hi ha molts interrogants a resoldre encara i Junts vol arribar fins al final. Cal aclarir la vinculació del CNI amb l'imam Es-Satti, si els aparells de l'estat tenien informació sobre l'atemptat i cal aclarir per què no es van poder evitar. L'acord inclou que no hi haurà vet de compareixences de persones que tinguin a veure o puguin aportar informació sobre els fets.

4. Reactivació de la comissió d'investigació sobre les clavegueres de l'estat i el cas Pegasus. El cas Pegasus és el cas d'espionatge a líders polítics més gran d'Europa, amb desenes de dirigents independentistes, advocats i professionals afectats. Cal una investigació exhaustiva per aclarir qui va comprar el programa i qui va ordenar utilitzar-lo contra l'independentisme. En aquesta comissió també s'ha pactat que no es vetaran compareixences de persones que tinguin a veure o puguin aportar informació sobre els fets.

Aquest acord es limita a la configuració de la mesa i no vincula a la investidura i és coherent amb els compromisos contrets per Junts per Catalunya en les passades eleccions, en el sentit que els acords s'han de complir i s'han de fer efectius per avançat. Junts per Catalunya no dóna ni donarà mai els seus vots a canvi de res ni amb l'objectiu d'estabilitzar l'estat. L'objectiu de Junts és la independència de Catalunya i tots els acords que subscriu serveixen per avançar en aquesta direcció."

11.09h

Francina Armengol, nova presidenta del congrés espanyol

L'ex-presidenta de les Illes Francina Armengol ha estat elegida presidenta del congrés espanyol per 178 vots, majoria absoluta. La candidata del PP, Cuca Gamarra, n'ha obtingut 139 i Ignacio Gil Lázaro, de Vox, 33. Finalment, Coalició Canària no s'ha abstingut i ha votat la candidata del PP.

A continuació, s'elegiran els quatre vice-presidents. Cada diputat escriu un sol nom a la butlleta, i són triats els quatre candidats amb més vots.

10.53h

Vox vota un diputat seu

Els diputats de Vox han votat Ignacio Gil Lázaro, diputat ultradretà, cosa que esborra tota possibilitat que Cuca Gamarra (PP) pugui guanyar la votació contra Francina Armengol (PSOE), que serà elegida presidenta.

Segons fonts de Vox citades per TV3, han votat el seu propi candidat perquè el PP no els ha cedit cap lloc a la mesa.

10.36h

Tardà ironitza amb l'acord de Junts amb el PSOE

L'ex-diputat d'ERC al congrés espanyol Joan Tardà ha publicat un missatge fent ironia de l'acord de Junts amb el PSOE: "Amics de Junts, benvinguts a la política dels independentistes d'ERC 'nyorda', 'traïdora' i 'botiflera', evidentment."

10.29h

Rovira diu que el contingut de l'acord ERC-PSOE són "mínims democràtics"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, reivindica l'acord que ERC ha tancat amb el PSOE en canvi del vot per a la configuració de la mesa: "Acabar amb l'anomalia de no poder parlar en català al congrés i les institucions, investigar l'espionatge amb Pegasus i posar fi a la repressió per l'1-O. Mínims democràtics que ha d'assumir la mesa. Només aprofundint amb més força per aquesta via, podem continuar avançant."

10.23h

Comença la votació de la mesa

La presidenta de la mesa d'edat anuncia el començament de les votacions per a la configuració de la mesa, que es fa amb vot secret lliurat en mà. La primera votació és per a decidir la presidenta del congrés espanyol, i les dues candidates són Francina Armengol (PSOE) i Cuca Gamarra (PP).

10.13h

Comença la sessió constitutiva

Ja ha començat la sessió constitutiva del congrés espanyol. Després del discurs d'obertura de la presidenta de la mesa d'edat, Cristina Narbona, els secretaris de la mesa enumeren els diputats electes.

09.49h

ERC defensa que l'acord obre la porta a l'amnistia

Rufián i Jordà han defensat en la conferència de premsa que el tercer punt de l'acord, que compromet la fi de la repressió relacionada amb l'1-O contra l'independentisme per les "vies legals necessàries", obre la porta a l'amnistia. "Remarquem una vegada més el compromís de la desjudicialització per 'totes les vies legals necessàries'. Això és el que diu l'acord, i això inclou també una llei d'amnistia", ha dit Jordà.

Arran de la insistència dels periodistes per saber si s'ha acordat una llei d'amnistia o no, Rufián ha reblat: "Entenc que hi hagi a qui li sembli insuficient, però això és la negociació per a la mesa. Som set diputats, i falta la de la investidura." Després, ha donat per acabada la conferència de premsa i els diputats se n'han anat als seus escons.

09.49h

ERC no s'ha coordinat amb Junts

La diputada d'ERC Teresa Jordà ha dit que en la negociació amb el PSOE no s'havien coordinat amb Junts.

09.39h

Rufián diu que resolen una anomalia

"Considerem que era una anomalia que els ciutadans no es poguessin dirigir a l'administració en el seu idioma, idioma recollit per la sacrosanta –segons alguns– constitució", ha dit Rufián com a argument a favor de l'oficialitat del català.

09.37h

El contingut de l'acord ERC-PSOE

ERC recull en un comunicat els punts de l'acord tancat amb el PSOE. Són aquests:

"1. Confecció d'una llei orgànica perquè el català sigui llengua plenament oficial en totes les institucions de l'estat –inclosa la Justícia– i d'ús des de la primera sessió plenària al congrés. També, l'acord inclou la culminació dels acords per a l'ús de la llengua catalana a les institucions europees, a més dels recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i les altres llengües oficials de l'estat.

2. Creació d'una Comissió d'Investigació sobre el cas Catalangate d'espionatge polític amb Pegasus.

3. L'estat es compromet amb la fi de la repressió relacionada amb l'1-O contra l'independentisme per les 'vies legals necessàries'."

09.30h

ERC anuncia un acord amb el PSOE

Gabriel Rufián ha anunciat un acord d'ERC amb el PSOE per a la configuració de la mesa del congrés espanyol. L'acord inclou garantir l'ús del català i les altres llengües de l'estat espanyol en sessions parlamentàries. "Això té una extensió, que és que qualsevol ciutadà pugui dirigir-se a l'administració en qualsevol d'aquestes llengües", ha dit Rufián, que ha remarcat la situació d'inferioritat del català a la justícia. L'acord també inclou l'oficialitat del català a la Unió Europea, segons que ha explicat.

A banda, també han pactat una comissió d'investigació sobre el cas Pegasus i continuar el procés de desjudicialització del conflicte polític.

09.23h

Turull anuncia un principi d'acord

Durant l'executiva celebrada a primera hora del matí, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat un principi d'acord amb el PSOE pel català al congrés espanyol i la UE, i aprovació de comissions sobre les "clavegueres de l'estat" i del 17-A.

09.21h

Coalició Canària confirma que s'abstindrà

Coalició Canària s'abstindrà en la votació per a la presidència del congrés espanyol. D'aquesta manera, el bloc que encapçala el PP perd un vot, tot i que les files d'Alberto Núñez Feijóo el donaven per fet.

09.14h

Conferència de premsa d'urgència d'ERC

ERC ha convocat una conferència de premsa d'urgència, quan queden pocs minuts perquè comenci el ple de constitució del congrés. Ahir, la formació es va mostrar molesta amb les negociacions amb el PSOE. Gabriel Rufián i Teresa Jordà explicaran el sentit del vot dels seus companys de files.

09.02h

"No hi ha res tancat"

Les postures de Junts i el PSOE són més a prop que mai, però fonts del partit de Carles Puigdemont expliquen a VilaWeb que encara "no hi ha res tancat", de manera que no garanteixen que els seus diputats votin Francina Armengol.

08.53h

Junts i el PSOE acosten postures

Les negociacions entre Junts i el PSOE han avançat molt, però el partit de Carles Puigdemont encara no dóna per tancat l'acord. En aquest sentit, esperen la confirmació final dels socialistes sobre la totalitat de les seves peticions, que es detallaran més endavant.

08.26h

Qui formarà la mesa d'edat i com es faran les votacions?

El ple de constitució començarà amb la formació de la mesa d'edat, que la integraran tres diputats socialistes: Cristina Narbona, Ada Santana i Ferran Verdejo. Una volta formada, la mesa donarà pas a la votació a la presidència de la cambra, que és secreta. En primera volta cal majoria absoluta, però, ara per ara, ni Armengol ni Gamarra tenen tants suports. En segona volta cal majoria simple.

Després de l'elecció de la presidència —si no hi ha un empat—, s'elegeixen els quatre vice-presidents en bloc. Els quatre candidats més votats són els que ocupen els càrrecs. Posteriorment, es fa el mateix amb els quatre secretaris.

08.20h

L'executiva de Junts decideix el futur de la mesa

La cúpula de Junts està reunida telemàticament per decidir el sentit del vot dels seus diputats en la presidència de la mesa del congrés. Ahir, Carles Puigdemont va exigir fets comprovables al PSOE abans de cedir el seu suport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any