Reunió a Algemesí del CECOPI, el Centre Operatiu de Cooperació Integral.

Actualització de l’estat de les carreteres.

L’Ajuntament d’Alzira ha informat tots els veïns i veïnes i els ha demanat que extremen les precaucions i que, si és possible, no isquen de casa. Les previsions és que el Xúquer comence a eixir-se’n de la caixa en la zona de les Basses, Tulell i Venècia.

A Sueca el riu baixa amb molt de cabal i és pràcticament segur que se n’eixirà. Amb tot, des de l’ajuntament informen que és poc probable que l’aigua arribe al centre urbà, perquè el riu del llit està rodejat de camps que són els que es negaran.

La Ribera. Des de les nou i mitja hi ha una reunió d’emergència de batlles de la Ribera a Algemesí per a coordinar mitjans i conèixer les últimes informacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i del Centre Operatiu de Cooperació Integral.

Alzira. Es tanquen les comportes del barranc de la Casella i s’alerta al veïnat de les Basses i Venècia.

Alzira. Davant la previsió de la crescuda del Xúquer, l’ajuntament  suspen també les classes per demà.

El Centre de Coordinació d’Emergències ha decretat el nivell 2 d’alerta per inundacions a les dues Riberes. La confederació Hidrogràfica del Xúquer preveu una crescuda del riu a partir de les nou de la nit. Les poblacions en alerta són Alzira, Cullera, Algemesí i Sueca, per acumulació d’aigua en els barrancs.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha advertit aquesta tarda que el riu pot créixer entre les nou i la mitjanit. Fet que podria afectar especialment els pobles d’Alzira, Cullera, Algemesí i Sueca. En aquest sentit, el batlle d’Alzira, Diego Gómez, ja avisat amb anterioritat als ciutadans que prenguin precaucions per un possible desbordament del Xúquer.

 

L’helicòpter de la Generalitat ha sobrevolat el Parc Natural de l’Albufera que continua rebent aigua.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer continua desembossant, de manera controlada i laminada, aigua dels pantans de Bellús i Beniarrés. Beniarrés, a la comarca del Comtat, és la localitat on, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, més aigua s’ha recollit en aquest episodi de temporal de llevant: 404 litres per metre quadrat. Només avui dilluns, s’hi ha registrat una precipitació de 260 litres per metre quadrat i encara no ha deixat de ploure. El desembassament és la principal causa de la crescuda de rius com el Xúquer o el Clariano que mantenen en alerta les comarques de la Ribera i la Vall d’Albaida.

 

José Maria Ángel, el director del Centre de Coordinació d’Emergències visitarà Alzira per a seguir de prop i analitzar la situació creada per la crescuda del riu Xúquer. El cabal continua augmentant de manera sostinguda tot i que encara no se n’ha eixit de la caixa.

alzira-parc

L’Agència Estatal de Meteorologia acaba d’actualitzar les previsions de l’oratge per a les pròximes hores. El més destacat és que per a demà dimarts rebaixa el nivell d’alerta de taronja a groga.

Els ports de València, Gandia i Sagunt continuen tancats pel temporal. Segons el Centre d’Emergències de l’Autoritat Portuària de València, entre les incidències ocasionades en les últimes hores, destaca el trencament d’amarraments del buc ISTRA en l’espigó Túria Sud. Els remolcadors han hagut de rescatar el vaixell. Actualment hi ha uns 20 vaixells que naveguen fora de l’àrea afectada pel temporal en les pròximitats dels ports de València, Sagunt i Gandia.

 

Alzira. Vigilància al riu Xúquer. El batlle Diego Gómez acaba de visitar el camí de l’Almúnia. Allí el riu ha crescut més d’un metre en les últimes dues hores. Només hi falten dos metres i mig perquè l’aigua sobreisca de la caixa.

Alzira-1

Fotos: Ajuntament d'Alzira
Fotos: Ajuntament d’Alzira

L’ajuntament d’Oriola ha fet públic un decret de batllia segons el qual demà, 20 de desembre, continuen suspeses totes les activitats esportives en les instal·lacions municipals. Tampoc no obriran les escoles. Si no hi ha novetat, aquestes activitats es reprendran dimecres dia 21. D’altra banda, ja s’han obert alguns camins i carreteres, però moltes encara resten tancades.

La policia local de Bétera i efectius del Consorci Provincial de Bombers han rescat tres persones que han quedat atrapades en el cotxe en intentar travessar el Barranc de la Torre.

bétera

Aquesta és la darrera hora pel que fa a incidències en les carreteres. En la nota del Centre de Coordinació d’Emergències hi ha també les vies per on es pot transitar però amb algunes restriccions.

Oriola, a la Vega Baixa, ha rebut de ple l’envestida de la crescuda del Segura.  Les autoritats municipals han confirmat que els col·legis continuaran tancats. Els bombers d’Oriola han facilitat aquestes imatges aèries de la ciutat en què es pot veure com l’aigua ha entrat de ple en l’entramat urbà. Feia 29 anys que això no passava.

Ontinyent, a la Vall d’Albaida, és una de les poblacions més afectades per les pluges dels últims dies. El creixement del riu Clariano ha provocat inundacions puntuals en les zones més baixes de la ciutat com el barri de la Cantereria que ha hagut de ser desallotjat. Aquest és un recull d’imatges que ha facilitat l’ajuntament.

El Centre de Coordinació d’Emergències ha publicat unes imatges aèries del riu Xúquer enregistrades avui matí.

L’ajuntament d’Albaida ha avisat la població que NO es pot beure aigua de l’aixeta perquè s’han produit filtracions en els dipòsits d’aigua potable.

La Diputació de València ha actualitzat la llista de carreteres afectades pel temporal.

L’ajuntament de Sagunt, al Camp de Morvedre, ha informat que s’han obert els dispositius de seguretat de la presa del riu Algar. Segons el comunitat, el cabal a què s’havia arribat ja començava a ser perillós.  Des que ha començat l’episodi de pluges a Sagunt s’ha restringit l’accés al riu i en alguns trams s’hi han posat tanques. D’altra banda, les pluges no han provocat problemes especials a la ciutat on els col·legis han funcionat amb normalitat.

Foto: ajuntament de Sagunt
Foto: ajuntament de Sagunt

L’ajuntament de Bocairent ha informat que s’han reobert al trànsit els accessos a Ontinyent des de Bocairent i Fontanars, en la zona del Pou Clar. També s’ha restablert la circulació per l’entrada nord a la ciutat des de l’A-7. Amb tot, l’ajuntament demana preacució a l’hora de circular per la zona.

La Confederació Hidrogràfica el Xúquer ha decidit obrir les comportes de l’embassament de Bellús. Les aigües van al riu Albaida que desguassa en el Xúquer. És per això que, segons que ha informat l’ajuntament d’Alzira, el Xúquer augmenta un metre cada hora el seu cabal. Amb tot, des de l’ajuntament reiteren que la situació està controlada i es continua vigilant l’evolució del riu.

L’agència estatal de meteorologia ha a actualitat els registres de pluja caiguda des del dia 16 en aquest episodi de temporal de llevant. Destaquen els 391,8 litres de Beniarrès.

Algunes de línies de Metro València que ixen a l’exterior i donen servei també tenen problemes intermitents d’interrupció del servei.

 

 

 

A Dénia, a la Marina Alta, la crescuda del riu Girona ha obligat al desllotjament preventiu de deu persones que viuen en en xalets de la urbanització Torre Almadrava, en una zona molt pròxima a la desembocadura. Segons l’ajuntament, aquestes persones tenien una altra residència on quedar-se i no ha sigut necessari reallotjar-los. D’altra banda, s’ha decretat l’alerta hidrològia de nivell zero per continuar vigilant l’evolució del Girona. La Zona dels Poblets està especialment vigilada.

Dénia-1
Foto: ajuntament de Dénia

A Sueca també es vigila d’aprop el riu Xúquer. Tot i que, de moment, la situació està controlada, la batllessa ha emès un bando avisant la població de la necessitat de prendre una sèrie de mesures prevenives.

A Algemesí estan pendents de les crescudes dels rius Xúquer i Magre. El batlle accidental, Pere Blanco, ha dit a VilaWeb que acaben d’avaluar la situació i no hi ha perill de desbordament de cap dels dos rius. També s’han reobert al trànsit els dos passsos inferiors que anit van resultar inundats. Algemesí és una de les poblacions de la Ribera on no han obert els col·legis.

Segons el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, les previsions de pluges més fortes se centren a les comarques del nord d’Alacant i les del sud de València. En concret, preocupa la situació a les comarques de la Ribera i la Safor.

El Centre de Coordinació d’Emergències decreta preemèrgia per pluges de nivell roig a les comarques del sud de València i del nord d’Alacant.

El batlle d’Alzira, Diego Gómez, en declaracions a Alzira Ràdio, ha avisat de la situació de perill. ’S’espera una crescuda important del Xúquer i com que no sabem la quantitat d’aigua que pot portar, com que estem en alerta màxima a la conca, he de dir a la població que extreme totes les precaucions, que trega els vehicles de les parts baixes per si es desborda el riu. Des de l’ajuntament, demanem màxima precaució a la població.’ Ecolteu-lo:

El temporal de llevant també ha provocat alguns problemes a la ciutat de València.  La caiguda d’arbres ha provocat talls en diversos carrers de la ciutat. Entre més, és el cas del carrer Colom o els carrers dels lleons. També s’han tallat al pas dels vianants diversos trams de l’antic llit del riu també perquè han caigut arbres i branques.  D’altra banda, el Túria, al seu pas per la ciutat té un aspecte inusualment cabalós.

turia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, acaba d’anunciar que el Consell aprovarà una sèrie de mesures per a pal·liar els danys produits per les plugues. Tant les que encara afecten el País com les dels 27 i 28 de novembre passats. El Consell establirà un termini de trenta dies perquè els municipis afectats puguen calcular els danys. Els serveis tècnics de la Generalitat avaluaran els danys i n’estimaran els costos. El pagament es farà a càrrec del fons de contingència previst en els pressupostos del 2017.

El batlle d’Alzira acaba d’ementre un bando en què alerta la població dels efectes de la crescuda del riu Xúquer. Entre altres coses recomana pujar tots els efectes a les parts altes de les cases i traure els vehicles dels garatges subterranis.

La Conselleria d’Educació i Cultura ha actualitzat les dades i ja són prop de 130 les poblacions de tot el país que han suspès les classes. A més, hi ha casos concrets de centres on la conselleria ha enviat tècnics per a avaluar-ne la situació.

Un altre dels efectes de les pluges torrencials ha estat la caiguda d’una roca en l’AP-7, a l’alçada de Xeraco, en direcció València.

A Ontinyent, la crecuda del riu Clariano ha negat les zones més baixes de la població, en concret, el barri de la Cantereria. Algunes de les cases han estat desallotjades. En aquest vídeo de Carles Cerdà es pot veure el moment en què la policia i efectius de Protecció Civil accedien a la zona.

El temporal de llevant està provocant problemes en moltes carreteres del País Valencià. Aquesta és la llista actualitzada d’incidències que ha facilitat el Servei d’Emergències 112.

carreteresL.jpg-large

El riu Albaida també és un dels que en aquests moments baixa amb molt de cabal. Així és com passa per Montaverner

A la Vall d’Albaida el riu Clariano també baixa molt cabalós. Així es troba en passar per Aielo de Malferit.

clariano

El Xúquer ja ha començat a desbordar-se al pas per Alberic, segons que explica el meteoròleg @joviesteve

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha decretat l’alerta hidrològica de nivell zero per possibles inundacions del Xúquer. Els municipis afectats són Albalat de la Ribera, Alzira, Cullera, Algemesí, Fortaleny, Polinà, Riola, Sueca i Benicull.

El centre de coordinació d’emergències del País Valencià ha decretat la situació d’emergència 2 del pla d’inundacions pels estralls que causa el temporal des de divendres. Us informem de l’última hora de les incidències:

L’Agència de Meteorologia espanyola (Aemet) ha informat dels registres de pluja aquestes últimes 24 hores. Diversos pobles superen els 200 litres per metre quadrat:

https://twitter.com/AEMET_CValencia/status/810771036526538752 Evacuats alguns habitants d’Ontinyent per inundació al barri de la Cantereria (fotografia i vídeo de Pep Albinyana): Captura de pantalla 2016-12-19 a les 10.18.35 http://www.dailymotion.com/video/x55o96d Ací hi ha la llista dels municipis que tenen els centres educatius tancats: https://twitter.com/GVAeducacio/status/810767609587175424

 A Oriola, capital del Baix Segura, el riu Segura es va desbordar en tres punts de la població, cosa que obligà a desallotjar-ne els veïns.

El riu Segura al pas pel centre d'Oriola. Fotografia: ACN.
El riu Segura al pas pel centre d’Oriola. Fotografia: ACN.

Dues persones varen morir dissabte a Finestrat (Marina Baixa) i Castelló a causa de les pluges. L’AP7 a Favara (Ribera Baixa), en sentit València, i algunes carreteres comarcals són tallades al trànsit. L’autoritat portuària manté el tancament dels ports de València, Sagunt i Gandia. Aemet informa que manté l’alerta de color carabassa –el segon nivell més alt–, arran de l’amenaça de pluja, vent i temporal marítim. Segons les previsions, el mal oratge encara durarà tot dilluns. El temporal ha fet tancar qui-sap-les carreteres. La policia ha tallat la carretera CV-304 per precaució després del desbordament del barranc de Carraixet. El riu Segura s’ha desbordat també a Algorfa.

A València, la pluja ha fet que el Túria arribés a nivells de cabal històrics. També ha calgut tancar-hi el parc dels Vivers. Al barri antic de Requena, una casa abandonada s’ha esfondrat per culpa de la pluja. No hi ha hagut ferits. Dos morts i quatre ferits Dissabte, el segon dia de temporal al País Valencià, hi hagué dues víctimes mortals, a Finestrat i a Castelló. A més, els serveis d’emergències van atendre quatre ferits per un accident de trànsit i incidències relacionades amb l’aiguat. A més del port de Sagunt, el temporal també va forçar el tancament del de Gandia. Els bombers van evacuar vuitanta-nou persones d’un càmping de Benidorm, però sembla que no hi hagué danys personals, sinó que va ser una actuació preventiva. El temporal també va tombar arbres en algunes poblacions i a Torís alguns cotxes van ser arrossegats per una riuada.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.